Stoiximan Super League

Λαγαρίας: «Κατά κανόνα δεν ακυρώνεται αγώνας λόγω λαθών του VAR, αλλά οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις»

Ανοιχτό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ακόμα και επανάληψης ενός αγώνα στο μέλλον εξαιτίας λαθών του VAR ο Νίκος Λαγαρίας, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Τη σωστή εφαρμογή του VAR με απλά λόγια περιέγραψε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νίκος Λαγαρίας.

Μιλώντας με τον Κυριάκο Θωμαΐδη στην πρεμιέρα της εκπομπής «Έφεση της Τρίτης», ο εξειδικευμένος σε αθλητικά θέματα δικηγόρος εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργήσει η νέα τεχνολογία στη χώρα μας.

Παρόλο που σημείωσε λοιπόν ότι κατά κανόνα δεν ακυρώνεται αγώνας λόγω λαθών ή δυσλειτουργιών του VAR, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον, λέγοντας πως «όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λαγαρία

-Τι είναι το VAR;

Είναι οι λεγόμενοι «βίντεο» αξιωµατούχοι του αγώνα («video» match officials),ο VAR και ο βοηθός του (AVAR), που βοηθούν το διαιτητή του αγώνα σύµφωνα µε το πρωτόκολλο του VAR.

-Τι είναι το πρωτόκολλο VAR;

Είναι οι προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες για την εφαρμογή του, που πρέπει να συμφωνούν µε τις αρχές και τη φιλοσοφία των Κανόνων του Παιχνιδιού.

-Απαιτείται άδεια για την εφαρμογή του VAR στα πρωταθλήματα και στους αγώνες κυπέλλου;

Απαιτείται γραπτή άδεια από το Διεθνές Συμβούλιο των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (IFAB) και τη FIFA.

-Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των «Βίντεο Βοηθών Διαιτητή» (VAR);

Ο Βίντεο Βοηθός Διαιτητή (VAR) είναι ένας αξιωµατούχος αγώνα που µπορεί να βοηθά το Διαιτητή να πάρει µια απόφαση, χρησιµοποιώντας το replay της φάσης.

-Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ένας διαιτητής να βοηθηθεί από το VAR;

Ο διαιτητής μπορεί να βοηθηθεί από έναν Βίντεο Βοηθό Διαιτητή (Video Assistant Referee - VAR) µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «ενός σοβαρού γεγονότος που διέφυγε της προσοχής», σχετικά µε τέσσερα πράγματα:

1) επίτευξη γκολ ή όχι, 2) καταλογισµό ενός πέναλτι ή µη, 3) απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι δεύτερης κίτρινης) και 4) λανθασµένη αναγνώριση παραβάτη ποδοσφαιριστή, όταν δηλαδή ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλλει λάθος ποδοσφαιριστή από μια οµάδα.

-Δηλαδή δεν μπορεί να επανελεγχθεί μια περίπτωση οφσάιντ, ή ένα χέρι, ή ένα πλάγιο άουτ; Είναι τόσο περιορισμένη η δυνατότητα του διαιτητή να ζητάει βοήθεια από το VAR;

Οι περιπτώσεις είναι αυτές οι τέσσερις, και μάλιστα µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «ενός σοβαρού γεγονότος που διέφυγε της προσοχής». Αλλά παρεμπιπτόντως ελέγχονται και τα εξής, ανά περίπτωση:

Στο γκολ ή μη γκολ, αν υπήρξε παράβαση της επιτιθέµενης οµάδας κατά τη δηµιουργία της φάσης µέχρι ή κατά την επίτευξη γκολ (χέρι, φάουλ, οφσάιντ κλπ), αν είχε βγει η µπάλα εκτός παιχνιδιού πριν το γκολ και άλλα. Στο πέναλτι ή μη πέναλτι, ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια όπως στο γκολ.

Στις απ’ ευθείας κόκκινες κάρτες η στέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ, το σοβαρό επικίνδυνο παίξιµο, η βίαιη διαγωγή, η χρήση επιθετικών, προσβλητικών ή υβριστικών χειρονοµιών και άλλα.

Στη λανθασµένη αναγνώριση παίκτη, που τιμωρήθηκε με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, η παραβατική του ενέργεια, αυτή καθαυτή, δεν µπορεί να επανεξετασθεί, εκτός αν σχετίζεται µε γκολ, περίπτωση πέναλτι ή απευθείας κόκκινη κάρτα.

-Αν υπάρξουν λάθη ή δυσλειτουργία του VAR, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα του αγώνα για παράδειγμα, μπορεί να προσβληθεί ο αγώνας ως μη έγκυρος, ή να επαναληφθεί;

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατ’ αρχήν ένας αγώνας δεν θεωρείται άκυρος εξ αιτίας μιας ή πολλών δυσλειτουργιών της τεχνολογίας VAR, λανθασµένων αποφάσεων µε την παρέµβαση του VAR, ή απόφασης για μη επανέλεγχο φάσης ή γεγονότος, ή για επανέλεγχο που έγινε σε µη συµβατή περίπτωση ή απόφαση. Κατ’ αρχήν, όμως, σημαίνει κατά κανόνα. Και ως γνωστόν, όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Αυτό θα φανεί στην πορεία.

-Ποιος επιλέγει την καλύτερη οπτική γωνία και την ταχύτητα της επανάληψης του βίντεο, ο διαιτητής ή ο VAR;

Αν ο διαιτητής αποφασίσει να δει το βίντεο, ο VAR θα επιλέξει σε πρώτο χρόνο την καλύτερη γωνία και την ταχύτητα επανάληψης. Ο διαιτητής όμως µπορεί να απαιτήσει να δει την οπτική γωνία της επιλογής του, και σε όποια ταχύτητα θέλει.

-Την τελική απόφαση την παίρνει ο VAR ή ο διαιτητής του αγώνα;

Ασφαλώς την παίρνει ο διαιτητής. Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι ο διαιτητής και οι άλλοι αξιωματούχοι του αγώνα πρέπει να παίρνουν πάντα µια αρχική απόφαση πριν ζητήσουν βοήθεια από VAR. Εξαίρεση υπάρχει μόνο όταν ένα γεγονός «διέφυγε» της προσοχής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x