Γερμανία

Λεβαντόφσκι: «Μου έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρω»

Από πόσα στάδια άραγε πέρασε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, προκειμένου να γίνει το «κανόνι» που είναι σήμερα; Μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία ενός ανθρώπου που μόχθησε για να καταφέρει να βρίσκεται εδώ.

Είναι σημείο αναφοράς στην επίθεση της Μπάγερν και της Πολωνίας. Είναι ο πιο «καυτός» επιθετικός αυτήν τη στιγμή, έχοντας πετύχει 42 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις με τη γερμανική ομάδα και την εθνική του. Στο Μόναχο, μοιάζει να έχει φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο της καριέρας του ή μήπως τα λόγια δεν είναι ποτέ μεγάλα για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι;

Ο Πολωνός επιθετικός μόχθησε αρκετά, ώστε να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Τα πρώτα βήματα έγιναν στην Πολωνία όπου αγωνίστηκε σε τρεις ομάδες μέχρι να καταλήξει στη Λεχ Πόζναν από την οποία πήρε μεταγραφή για την Ντόρτμουντ. Εκεί ουσιαστικά "έχτισε" το όνομά του και συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό της Ευρώπης. Ήταν 21 χρονών τότε και κόστισε μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ στους Βεστφαλούς που αργότερα "έτριβαν τα χέρια" τους με το «λαβράκι» που μόλις είχαν εντοπίσει και αγοράσει.

«Ήμουν μικρόσωμος, λεπτός και κοκαλιάρης. Όλοι έλεγαν πως είμαι πολύ μικροσκοπικός για να κάνω καριέρα, όμως δεν είχα σκοπό να τα παρατήσω», ανέφερε για τα παιδικά του χρόνια και για την αντιμετώπιση που είχε από τον περίγυρό του.

Οι γονείς του είχαν αθλητικό παρελθόν, πράγμα που του πείσμωνε ακόμα περισσότερο. Ο πατέρας του ήταν αθλητής τζούντο, όμως παράλληλα αγωνιζόταν σε ποδοσφαιρική ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της χώρας. Η μητέρα του, Ιβόνα, ήταν επαγγελματίας παίκτρια βόλεϊ.

«Μπορεί να υστερούσε σωματικά, όμως η πειθαρχία και η μαχητικότητά του δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Το παρότρυνα να τρώει σάντουιτς με μπέικον, ώστε να πάρει κάποια κιλά. Τα πόδια του ήταν πολύ λεπτά, παρόλα αυτά, όμως, η επαφή του με τα δίχτυα ήταν συνεχής. Θυμάμαι μία χρονιά σκοράραμε συνολικά 158 γκολ και ο "Λέβα" είχε πετύχει πάνω από τα μισά», είπε ο Σιρκόσκι που ήταν ο πρώτος προπονητής του.

Τα στατιστικά του στοιχεία, όσο αγωνιζόταν στην Πολωνία, ήταν εντυπωσιακά. Σκόραρε συνεχώς με όλες τις ομάδες του και, ως εκ τούτου, τα βλέμματα των μάνατζερ έπεφταν σιγά σιγά πάνω του. Όταν ήρθε η πρόταση από την Ντόρτμουντ ήξερε πως ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Μία ευκαιρία που προσπάθησε πάρα πολύ για να του παρουσιαστεί. Στην πρώτη του χρονιά εκεί, η Μπορούσια πήρε το πρωτάθλημα. Τη δεύτερη έκανε το ντάμπλ και την τρίτη πήρε του βραβείο του πρώτου σκόρερ σπίτι του.

Ένα αστέρι μόλις είχε "φωτίσει" την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Στις 24/4 του 2013 ο Λέβα έβαλε τέσσερα(!) γκολ στη Ρεάλ Μαδρίτης(!) για το Champions League.

«Μπορώ να πω πως είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει έρθει από την Πολωνία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όταν ήρθε εδώ ήταν ξεκάθαρο πως θέλει να φτάσει την κορυφή και είχε όλα τα εχέγγυα για να το πετύχει. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θες από έναν επιθετικό. Σωματική δύναμη, εκπληκτικά τελειώματα και όταν τον βλέπεις να παίρνει την μπάλα στο κέντρο και να τη μοιράζει στα φτερά σαν οργανωτής, καταλαβαίνει κανείς πως η μπάλα είναι πολύ καλός του σύντροφος».

Τον Ιούλιο του 2014, παίρνει μεταγραφή ως ελεύθερος στην Μπάγερν Μονάχου. Μπορεί η πορεία του με τη Μπορούσια να ήταν εντυπωσιακή, όμως ο ίδιος ήθελε να αγωνιστεί στην κορυφαία ομάδα της χώρας και στην "ελίτ" της Ευρώπης. Οι φίλοι της Ντόρτμουντ είχαν χάσει ένα αγαπημένο τους παιδί και η ομάδα έναν κορυφαίο επιθετικό. Όμως, αδιαμφισβήτητα ήταν εξέλιξη για τον ίδιο.

Την πρώτη του χρονιά πήρε το πρωτάθλημα με τους Βαυαρούς. Τη δεύτερη, έγινε ο πρώτος παίκτης, μετά το μακρινό 1977 που σκοράρει πάνω από 30 γκολ στην Bundesliga και μόλις ο δεύτερος της Μπάγερν πίσω από τον θρυλικό Γκερτ Μίλερ. Μάλιστα, κατάφερε να μπει και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μετά τα πέντε γκολ σε εννέα λεπτα(!) που πέτυχε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ, καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ εκείνη τη μέρα.

«Είναι ο πιο επαγγελματίας παίκτης που έχω συνεργαστεί. Στο κεφάλι του υπάρχει μόνο το τι θα ήταν καλό να φάει, πόσο σωστά θα κοιμηθεί και η προπόνηση. Είναι πάντα εκεί χωρίς τραυματισμούς και έτοιμος για όλα. Ξέρει ανά πάσα στιγμή τι του χρειάζεται, προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», έχει δηλώσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Μπορεί να μας είναι δύσκολο να φανταστούμε τον Λεβαντόφσκι να παλεύει πάνω από ένα σάντουιτς, προκειμένου να πάρει κιλά για να μπορεί να προπονηθεί. Πλέον, όμως, είμαστε σε θέση να βλέπουμε έναν κορυφαίο επιθετικό να προωθεί ένα νέο μοντέλο ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή. Κατάφερε να κάνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη να υποκλίνεται στις επιθετικές του αρετές.

Επιμέλεια: Nίκος Στίβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x