Stoiximan Super League

Λέκο: «Μας έκλεψαν τη συμμετοχή μας στον τελικό του Κυπέλλου»

Συνέντευξη στο paok24 παραχώρησε ο Ιβάν Λέκο, βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο του ΠΑΟΚ και έκανε λόγω για κλοπή στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, μίλησε για τη διαιτησία και για πολλά ακόμη θέματα.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Λέκο, στην ιστοσελίδα Paok24 και μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαιτησία στην Ελλάδα, τις κακές εμφανίσεις της ομάδας στο τέλος, τον Φρανκ Άρνεσεν και πολλά ακόμη θέματα.

Αναλυτικά όσα είπε στο paok24

- Πως κρίνετε την πορεία σας στον ΠΑΟΚ αυτούς τους εννέα μήνες, βάσει και των αποτελεσμάτων; Θεωρείτε ότι πετύχατε ή υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναλάβετε;

«Τα πάντα στο ποδόσφαιρο κρίνονται από το αποτέλεσμα. Δεν είμαστε τυφλοί. Όμως την περίοδο που ήρθαμε στον σύλλογο, η ομάδα δεν ήταν αρκετά δυνατή. Οι παίκτες, η δομή και ο σύλλογος δεν ήταν τόσο συμπαγείς. Δεν ήταν όπως θα θέλαμε να είναι και είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να είναι η ομάδα πάνω απ΄όλα και όλους. Πάνω από κάθε παίκτη ξεχωριστά, πάνω από κάθε προπονητή. Από την αρχή δώσαμε σε κάθε ποδοσφαιριστή την εντύπωση ότι ο καλός θα παίξει σε οποιδήποτε ματς, δώσαμε ευκαιρίες σε πολλούς νέους παίκτες. Κάποιους τους κάναμε και διεθνείς όπως τον Πέλκα, τον Μυστακίδη, τον Χαρίση, ο Τζαβέλλας επέστρεψε στην Εθνική, οπότε είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό.

Όσο για τα αποτελέσματα, είμαστε τέταρτοι στο πρωτάθλημα, περάσαμε στο Europa league, πήραμε τέσσερις βαθμούς με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, το οποίο νομίζω αποτελεί ιστορικό γεγονός και τα καταφέραμε και στο Κύπελλο Ελλάδος, αν και μας "έκλεψαν" την παρουσία μας στον τελικό. Όλοι το είδαν αυτό. Οπότε νομίζω δεν είναι και τόσο άσχημα τα αποτελέσματά μας, φυσικά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες, ήταν καλά».

- Αν κατάλαβα καλά, μιλήσατε για "κλοπή" στο Κύπελλο. Ποια είναι η άποψή σας για την διαιτησία στην Ελλάδα κι αν θεωρείτε ότι επηρέασαν τα αποτελέσματα της ομάδας;

«Φυσικά και το πιστεύω. Και θεωρώ ότι οποιοσδήποτε έχει δει τα παιχνίδια μας, το πιστεύει εξίσου. Μπορώ να σας δώσω 3-4 εξώφθαλμα παραδείγματα. Πρώτα απ΄όλα ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό, αμέσως μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή και ενώ ήμασταν στο 0-0 ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Μυστακίδη, κι αν ο διαιτητής δεν το σφύριζε το σκορ θα ήταν 1-0 και οι τρεις βαθμοί δικοί μας. Επόμενο παράδειγμα, το εντός έδρας με τον Ατρόμητο και ενώ το σκορ ήταν 1-0, το γκολ του Μακ κρίθηκε ως οφσάιντ ενώ δεν ήταν και χάσαμε άλλο ένα τρίποντο. Ένα ακόμη από τα πολλά που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι αυτό με τον Λεβαδειακό και το ακυρωθέν γκολ του Μπερμπάτοφ. Μόνο αυτά μαζί είναι άλλοι δέκα βαθμοί στο πρωτάθλημα. Και είναι τόσο μεγάλα τα λάθη που μοιάζουν απίστευτα.
Και στο Κύπελλο, είναι τόσα πολλά αυτά που μας "έκλεψαν" που δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε».


- Το τελευταίο διάστημα, η εικόνα της ομάδας δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι βελτίωσης, το βλέπατε αυτό;

«Δεν συμφωνώ. Όντως στην αρχή, κάναμε εξαιρετικά παιχνίδια αλλά και στο υπόλοιπο διάστημα είδαμε ωραίους αγώνες. Φυσικά, όταν έχεις τόσους πολλούς τραυματισμούς, δημιουργούνται προβλήματα στην σταθερότητα της ομάδας, οπότε δεν είναι εύκολο να πρέπει να αλλάζεις σε κάθε παιχνίδι 3-4 παίκτες από την ενδεκάδα. Εμείς από την αρχή προσπαθήσαμε να παίξουμε ωραίο ποδόσφαιρο και αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Επίσης, στην συνέχεια όλοι ξέρουν τι έγινε κατά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε την προοπτική μας. Παρ' όλα αυτά θεωρώ πως πετύχαμε να αποδίδουμε ωραίο ποδόσφαιρο. Φυσικά, υπήρξαν φορές που αν και χάσαμε, ήμασταν η ομάδα που κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο που δημιουργούσε τις ευκαιρίες αλλά τελικά βρισκόμασταν να χάνουμε από ατομικά λάθη. Πιστεύω ότι είχαμε ποιότητα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μας παιχνίδι».

-Μιλήσατε για μεταγραφές, δεν είναι ξεκάθαρο αν εκπληρώθηκαν οι επιθυμίες σας τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα;

«Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι στα θέλω μας. Δεν θέλω να μιλήσουμε για το τι είχαμε και τι δεν είχαμε, γιατί όποιος έχει μάτια βλέπει και ξέρει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όλοι οι παίκτες μας σε κάθε προπόνηση έδιναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και είμαστε υπερήφανοι για το "μέταλλο" που περάσαμε σε αυτήν την ομάδα. Ήξεραν ότι οι καλύτεροι θα παίξουν στο επόμενο παιχνίδι και αυτό ήταν πολύ σημαντικό και για εμάς να το εφαρμόζουμε. Στα υπόλοιπα... χωράφια δεν θέλω να μπω. Δεν θέλω να σχολιάσω για την ποιότητα ή μη κάποιων παικτών, μπορείτε να κρίνετε και εσείς».

-Έχω την εντύπωση ότι μετά την φυγή του Φρανκ Άρνεσεν, χάσατε ένα πολύτιμο στήριγμα μέσα στον ΠΑΟΚ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που σας έφερε στην ομάδα. Κάνω λάθος;

«Φυσικά δεν ήταν το ίδιο χωρίς εκείνον. Γιατί όσο ήταν στο σύλλογο ήταν κάθε μέρα μαζί μας. Είχαμε καθημερινά επαφή μαζί του και μέσω αυτού και με τον ιδιοκτήτη. Και ήταν πιο εύκολο να δουλεύουμε με την παρουσία του Άρνεσεν παρά χωρίς εκείνον. Αλλά ήταν απόφαση του συλλόγου και δεν μπορούσαμε να εμπλακούμε σε αυτό. Παρ΄όλα αυτά τον εκτιμούμε ως επαγγελματία και το σίγουρο είναι πως ήθελε να βοηθήσει με τις γνώσεις του και την εμπειρία να γίνει ο ΠΑΟΚ μεγάλος. Δυστυχώς δεν του δόθηκε πολύς χρόνος για να εφαρμόσει τις ιδέες του και να κάνει το όραμά του πραγματικότητα».

- Αναφερθήκατε και στο πρόβλημα των τραυματισμών. Ήταν φυσιολογικό να συμβαίνει όλο αυτό σε τόσο μεγάλη συχνότητα;

«Μπορώ να σας πως από την δικιά μας πλευρά. Η αλήθεια είναι πως είχαμε πολλούς νέους παίκτες που δεν ήταν συνηθισμένοι στην υψηλής έντασης προπόνηση και ήρθαν από "μικρότερες" ομάδες όπως πχ ο Χαρίσης, ο Τσίμιροτ και δεν ήταν εξοικειωμένοι να παίζουν κάθε 3-4 ημέρες. Έπειτα όταν βλέπεις και τα μεγαλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη που έχουν προβλήματα συχνών τραυματισμών όπως είναι η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Σίτι, τότε συνειδητοποιείς ότι αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Φυσικά και ανησυχούσαμε γι΄αυτό αλλά απλά τυχαίνουν. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις και λίγη τύχη. Δεν φταίει μόνο η ατυχία βέβαια, είναι κυρίως ότι ήταν παίκτες νεαρής ηλικίας μαζί με όλα τα παραπάνω που σας είπα. Καταλήγοντας, θεωρώ ότι είναι φυσιολογικός ο αριθμός των τραυματισμών».

- Εν ολίγοις, θεωρείτε ότι η απόφαση του ΠΑΟΚ ήταν άδικη απέναντί σας;

«Όχι, αυτά συμβαίνουν στον ποδόσφαιρο. Την μια ημέρα κάθεσαι στον πάγκο της ομάδας, την άλλη όχι. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Ότι κι αν έχει γίνει, εγώ συνεχίζω να είμαι υπερήφανος που εργάστηκα γι΄αυτήν την ομάδα.Σαφώς δεν ήταν ότι καλύτερο για εμάς, αλλά ίσως είναι για το καλό της ομάδας. Αυτό που κρατάω είναι πως ήταν μια μεγάλη πρόκληση και ξέρω πως πλέον έχω γίνει καλύτερος.
Θέλω να ευχηθώ τα καλύτερα στην ομάδα. Να πάρει τα αποτελέσματα στα ματς που απομένουν και να δώσει χαρά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που με τόσο πάθος ακολουθεί τον ΠΑΟΚ.

Αξίζουν πολύ καλύτερο μέλλον και ελπίζω να τα καταφέρουν».


-Πριν σας αποχαιρετήσω, πιστεύετε ότι μια μέρα θα καταφέρει ένας προπονητής να βγάλει ολόκληρη σεζόν στον ΠΑΟΚ;

«Κοιτάξτε, να κάνουμε και λίγο χιούμορ. Τώρα που επέστρεψα στο Βέλγιο και γνώριζαν που βρισκόμουν, θεωρούν πως καταρρίψαμε ένα ρεκόρ, μένοντας για εννέα ολόκληρους μήνες στον ΠΑΟΚ. Γιατί τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έμοιαζε με αστείο. Γιατί στο δυτικό ποδόσφαιρο, όταν θέλεις να δουλέψεις στο "χτίσιμο" μιας ομάδας, δεν κοιτάζεις μια ημέρα ή μια εβδομάδα μόνο, πρέπει να επενδύσεις στην ενότητα, στον σωστό τρόπο δουλειάς και τότε τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν. Σίγουρα κάτι πάει πολύ λάθος, αλλά δεν είναι η θέση μου να το σχολιάσω. Όπως δεν είναι η θέση μου και να σχολιάσω ότι οι άνθρωποι από τα πρωταθλήματα της δυτικής Ευρώπης, πρωταθλήματα με σοβαρό ανταγωνισμό, γελούν στο άκουσμα "εννέα μήνες ρεκόρ στον πάγκο του ΠΑΟΚ". Αν πραγματικά ο ΠΑΟΚ θέλει καλύτερα αποτελέσματα, αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

-Θέλω να βάλετε εσείς τον επίλογο σε αυτήν την συζήτησή μας...

«Θέλω να πω πως από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στον ΠΑΟΚ, μας έδωσαν την εντύπωση της μεγάλης στήριξης, μας υποδέχθηκαν με ένα τεράστιο χαμόγελο οι άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά στο κλαμπ και είναι κάτι που θα θυμάμαι κάθε μέρα σε όλη μου την ζωή. Είναι ξεχωριστό αυτό το συναίσθημα. Και όλοι οι φίλοι της ομάδας δίνουν τα πάντα για να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που γίνεται. Είναι κάτι που κρατάω.

Θα μου λείψει ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη. Ήταν ξεχωριστή εμπειρία στην ζωή μου. Δεν χρειάζεται να κοιτάς πίσω, αλλά να παίρνεις τα καλύτερα κομμάτια από το παρελθόν και να τα χρησιμποιείς για να βελτιωθείς.

Όπως το λέμε: "Once PAOK, always PAOK", θα είμαι πάντα οπαδός αυτής της ομάδας και θα κουβαλάω μέσα μου αυτά τα δύο χρώματα, το άσπρο και το μαύρο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x