Αγγλία

Λοπετέγκι: H ζωή που δεν έζησε και το πεπρωμένο...

Ο Τζουλέν Λοπετέγκι θα μπορούσε κάλλιστα αυτή την ώρα να προετοιμάζει την ομάδα του για τον αγώνα του Σάββατου κόντρα στην Πρέστον, στην επίσκεψη της Γουλβς για την 17η αγωνιστική της Τσάμπιονισιπ

Aντ’ αυτού, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός των «φούριας ρόχας» σήμερα το βραδύ θα έχει την ευκαιρία να παρατάξει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στο στάδιο «Γουεμπλεϊ», ώστε να αντιμετωπίσει σε φιλική αναμέτρηση την Αγγλία...

«Είναι τιμή και ευχαρίστηση. Οποιαδήποτε ευκαιρία να παίξεις στην "γενέτειρα" του ποδοσφαίρου είναι σημαντική για την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές», ανέφερε ο Ισπανός τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι. Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλά με κολακευτικά σχόλια για την Αγγλία και το αγγλικό ποδόσφαιρο, περιβάλλον στο οποίο παραλίγο να εργαστεί κιόλας.
Τα πράγματα θα ήταν όντως πολύ διαφορετικά, αν το καλοκαίρι που πέρασε ο 50χρονος τεχνικός είχε δώσει τα χέρια με την Γουλβς με την οποία «φλέρταρε» πάρα πολύ έντονα, μετα και την απόλυση του Βάλτερ Ζένγκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε ήδη ξεκινήσει να μιλά με τους Κινέζους επενδυτές που ήθελαν (και εν τέλει πέτυχαν) να αγοράσουν τους «λύκους».

Σύμπτωση ή όχι, η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στα χέρια της πολυεθνικής «Fosun» την ίδια ακριβώς μέρα που ο Τζουλέν Λοπετεγκι, ο άνθρωπος που ήθελαν για προπονητή, ανακοινώθηκε από την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως ο αντικαταστάτης του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε για τον πάγκο της εθνικής Ισπανίας.

«Δεν ήταν γραφτό, άλλα έχω μια πολύ καλή ανάμνηση από αυτό το λίγο διάστημα που ήμασταν σε συζητήσεις γιατί κατάλαβα τι προσπαθούν να χτίσουν, είναι ένα σπουδαίο κλαμπ», υπογραμμίζει ο άλλοτε διεθνής τερματοφύλακας. Τον ίδιο καιρό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και άλλοι αγγλικοί σύλλογοι για τον Ισπανό τεχνικό άλλα στα μάτια του το πιο ελκυστικό προτζεκτ ήταν αυτό της Γουλβς. «Επρόκειτο για μια μεγάλη επένδυση, μια επιθυμία να "μεγαλώσει" το κλαμπ και να λάμψει ξανά». Μέρος αυτού του μεγάλου εγχειρήματος ήταν και ο Ζορζ Μέντες, ο γνωστός μάνατζερ ποδοσφαιριστών, ο οποίος θα «άνοιγε» μια δεξαμενή για Ισπανούς ποδοσφαιριστές στο Νησί. Πάντως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ποδόσφαιρο της χωράς που τόσο αγαπά έστω και από μακριά, μιας και το 1/3 του ρόστερ του στην εθνική ομάδα αγωνίζεται στην Πρεμιερ Λιγκ.

Όταν ο Ντελ Μποσκε γνωστοποίησε την απόφαση του να αποχωρήσει από το τιμόνι της εθνικής υπήρξαν αρκετά σενάρια για τον διάδοχό του, όμως με δεδομένο ότι ο κύκλος μιας από της πιο επιτυχημένες ομάδες όλων των εποχών είχε κλείσει, ήταν επιτακτική η ανάγκη για ανανέωση και «φρέσκο» αίμα τόσο όσον αφορά τον τεχνικό όσο και τους παίκτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις (εθνικών ομάδων) είναι σύνηθες να προάγεται ο προπονητής της ομάδας νέων, πόσω μάλλον όταν έχει τα διαπιστευτήρια που έχει ο Λοπετέγκι. Από το 2010 έως και το 2014 προπόνησε τις ομάδες U19, U20, και U21 και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2012 (U19) και το 2013 (U21).

Και ενώ στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε σχεδόν υποκύψει στο πάθος του για το αγγλικό ποδόσφαιρο και το πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ της Γουλβς, ήρθε η πρόταση για την εθνική ομάδα. «Όταν με κάλεσε η ομοσπονδία, φυσιολογικά στόχος μου έγινε η εθνική». Με άλλα λόγια, το δίλημμα είχε απαντηθεί, και τώρα ο πρώην τεχνικός της Πόρτο καθοδηγεί τους «φούριας ρόχας» στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Η αποστολή του πάντως σίγουρα δεν είναι εύκολη, καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες, υπάρχει πίεση και σίγουρα άπαντες θέλουν την Ισπανία εκεί που τους συνήθισε τα τελευταία χρόνια, στην κορυφή. Μετά από 4 άκαρπα χρόνια και 2 αποτυχημένες προσπάθειες σε ισάριθμες μεγάλες διοργανώσεις, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2012 ψάχνει το δρόμο για να επιστρέψει στις επιτυχίες και με τον Τζουλέν Λοπετέγκι ίσως κάνει μια νέα αρχή.

Στους 2,5 μήνες που κάθεται και επισήμως στην άκρη του πάγκου, μετρά 4 νίκες (εκ των οποίων η πρώτη στο φιλικό κόντρα στο Βέλγιο) και μια ισοπαλία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Μοιραία, ο Ισπανός τεχνικός, στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ισπανίας καλείται να διαχειριστεί παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα άλλα και μεγάλη ποδοσφαιρική αξία. Προσπαθεί να κρατήσει ένα βασικό κορμό διατηρώντας-συντηρώντας τους «παλιούς» και εμπείρους παίχτες ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να χωρέσει και νεαρούς που θα δώσουν φρεσκάδα στην ομάδα. Τέτοια λοιπόν παιχνίδια είναι ιδανικά για τακτική, πειραματισμούς και αλλαγές. Πάντως και οι δυο ομάδες είναι σε παρόμοιες καταστάσεις: η Αγγλία με τελείως νέο προπονητή τον Γκάρεθ Σάουθγκέιτ, η δε Ισπανία με σχετικά νέο, και οι δυο τους όμως με νεανικά ρόστερ.
Για την ιστορία πάντως το σημερινό παιχνίδι, αν και φιλικό, δίνει ένα παραπάνω κίνητρο στην Ισπανία καθώς κυνηγά μια νίκη κόντρα στους Άγγλους στο «Γουέμπλεϊ» από τις 25 Μαρτίου του 1981 όπου σε αντίστοιχο φιλικό είχε κερδίσει με 2-1 μπροστά σε 70 χιλιάδες φίλαθλους! Έκτοτε, η Ισπανία αδυνατεί να κερδίσει την Αγγλία, σε βάθος 35 χρόνων!

Πηγή: England365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x