Το προηγούμενο διάστημα έγινε γνωστό ότι το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο είναι πλέον μέλη της FIFA. Οι δύο ομοσπονδίες έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να συμμετάσχουν στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας και η απόφαση που έχει παρθεί από τη FIFA και την UEFA είναι το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά από την στιγμή που έχουν καταρτιστεί οι όμιλοι της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Στα συνολικά εννιά γκρουπ, τα πρώτα επτά αποτελούνται από έξι ομάδες και τα δύο τελευταία από πέντε. Άρα, στον 8ο και τον 9ο θα προστεθούν το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο προκειμένου να σχηματιστούν δύο όμιλοι των έξι ομάδων. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι το Γιβραλτάρ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στα προκριματικά του Euro 2016, ενώ για το Κόσοβο θα είναι η πρώτη του παρουσία.

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδρίασε στη Βασιλεία και όρισε μια εξειδικευμένη επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα των δύο νεοφερμένων ομοσπονδιών. Είναι βέβαιο πως για εθνικούς λόγους δεν θα γίνει κλήρωση για να τοποθετηθούν οι δύο ομάδες στους ομίλους, αλλά ορισμός.

Η Ελλάδα και η Κύπρος που είναι μαζί μας στο 8ο γκρουπ, δεν αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος το Κόσοβο. Έτσι, λοιπόν, θεωρείται απίθανο να συμπεριληφθεί στον όμιλο μας και θα βρεθεί στον 9ο όμιλο με Κροατία, Φινλανδία, Ισλανδία, Τουρκία και Ουκρανία. Αντίθετα, δεν υπάρχουν περιορισμοί με το Γιβραλτάρ.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις υποδομές (γήπεδα, προπονητικές εγκαταστάσεις) του Κοσσόβου και κυρίως στη στελέχωση της ομάδας, καθώς οι ποδοσφαιριστές που παίζουν σε υψηλό επίπεδο είναι διεθνείς στην Εθνική Ελβετίας και Αλβανίας. Ωστόσο το συγκεκριμένο εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί, αρκεί οι Κοσσοβάροι παίκτες να ζητήσουν εξαίρεση για να αγωνιστούν με την ομάδα της γενέτειρας τους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μπορεί να γίνει μία εξαίρεση, αν και οι κανόνες της FIFA δεν το επιτρέπουν.

Μέσα στον Ιούνιο και, αφού η εξειδικευμένη επιτροπή εισηγηθεί για το που θα πρέπει να τοποθετηθούν οι δύο ομάδες, θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση. Πάντως, με βάση τα δεδομένα, το Γιβραλτάρ θα γίνει η έκτη ομάδα στον όμιλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Αναπόφευκτα, δεν θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη φιλική αναμέτρηση με τη Ρωσία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Σωτήρης Ταμπάκος

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ