Stoiximan Super League

Μια (πολύ) κακή βραδιά του Μπέντο

Κακές βραδιές δεν έχουν μόνο οι παίκτες, έχουν και οι προπονητές. Κάτι τέτοιο συνέβη στο χθεσινό (24/11) ματς Ολυμπιακός-Γιούνγκ Μπόις με τον Πάουλο Μπέντο.

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όπως ένας παίκτης έχει την κακή του βραδιά έτσι κι ένας προπονητής μπορεί να είναι “ντεφορμέ” σ΄ ένα παιχνίδι. Κάτι τέτοιο λοιπόν συνέβη στο χθεσινό ματς του Ολυμπιακού με τη Γιούνγκ Μπόις, με τον Πάουλο Μπέντο να είναι σε (πολύ) κακή βραδιά και να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κακή εμφάνιση. Επί της ουσίας ο Μπέντο θύμισε τα πολλά λάθη που είχε κάνει στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τη Λάρισα (η μοναδική ήττα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα) αλλά ευτυχώς για τους πρωταθλητές αυτή τη φορά ο στόχος επετεύχθη.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Ασφαλώς και είναι σημαντικό για τους “ερυθρόλευκους” που εξασφάλισαν την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ αλλά επιβάλλεται να κατακτήσουν οι πειραιώτες και την πρώτη θέση του ομίλου.

Ο Πάουλο Μπέντο ήταν “ντεφορμέ” σε πολλούς τομείς τόσο σε ότι έχει να κάνει με επιλογές όσο και με τον τρόπο που προσπάθησε να τις δικαιολογήσει στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι.

Πάμε όμως να δούμε ορισμένα πράγματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον κι έχουν να κάνουν με αποφάσεις του Πορτογάλου προπονητή.

1.Ο προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί να μην το έχει καταλάβει αλλά έχει περιορίσει πολύ το ρόστερ της ομάδας του, με τις επιλογές που έχει κάνει. Επί της ουσίας (και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης) έχει θέσει εκτός πλάνων παίκτες όπως ο Ντομίνγκες, ο Ρομαό, ο Μάριν, ο Σιόβας, ο Πάρντο ενώ και ο Καμπιάσο παίρνει όλο και λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Θα ισχυριστεί (και σωστά κάποιος) ότι ο προπονητής είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Έτσι όμως που έχουν διαμορφωθεί ορισμένα πράγματα (κι έχουν διαταραχθεί και ισορροπίες) ο Μπέντο στηρίζεται πλέον σ' έναν “κορμό” 14 παικτών, με τους υπόλοιπους να περνούν σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Όταν όμως μια ομάδα παίζει σε τρεις διοργανώσεις δεν μπορεί να στηρίζεται σε 14 παίκτες γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα “κλατάρει”.

Οι απαντήσεις μάλιστα που έδωσε ο Μπέντο στις ερωτήσεις για τον Τσόρι και τον Μάριν, μάλλον δείχνουν ότι το θέμα είναι περισσότερο εγωιστικό (από την πλευρά του προπονητή) και λιγότερο αγωνιστικό.

2.Δε γίνεται να είσαι στις καθυστερήσεις, να βλέπεις ότι ο αντίπαλος σου παίζει τα “ρέστα” του κι εσύ να κάνεις μια αλλαγή. Ο Μπέντο δεν έκανε καν δεύτερη και τρίτη αλλαγή στο τετράλεπτο των καθυστερήσεων για να κερδίσει χρόνο. Αν μη τι άλλο πρωτοποριακό και πολύ...επικίνδυνη προσέγγιση από πλευράς Πορτογάλου. Όσο για την απάντηση του στη συνέντευξη Τύπου ότι γνωρίζει πως μπορεί να κάνει τρεις αλλαγές αλλά δεν τον υποχρεώνει κάποιος να κάνει και τις τρεις, καλύτερα να μείνει ασχολίαστη. Δεν μπορεί όμως ν αφήσει κάποιος ασχολίαστη την τοποθέτηση του Πορτογάλου, πως ο Ολυμπιακός δε χρειάζονταν άλλη αλλαγή. Η αγωνιστική εικόνα των μέσων του άξονα έδειχνε (ειδικά μετά το εξήντα) πως ο Ολυμπιακός όχι απλά ήθελε άλλα “φώναζε” για αλλαγή.

3.Πάμε όμως να κάνουμε μια “σύνθεση” των δύο παραμέτρων που προαναφέραμε. Γυρίζει ο Μπέντο στον πάγκο και δεν υπάρχει Τσόρι, ο οποίος θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κρατήσει τη μπάλα και να “παγώσει” λίγο το ρυθμό. Δεύτερον, κοιτά στον πάγκο του και δε βλέπει τον Ρομαό, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αντί του Μάρτις για είκοσι λεπτά δίπλα στον Μιλιβόγεβιτς. Κοιτάζει τον πάγκο της ομάδας του και δε βλέπει τον Σιόβα, για να τον βάλει στη θέση του Μποτία ή του Ντα Κόστα, οι οποίοι (παρά τα “ιδιαίτερα των προηγούμενων ημερών) “έφαγαν” πέντε – έξι φάσεις στην πλάτη τους. Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές που “ακύρωσαν” την όποια βοήθεια θα μπορούσε να πάρει ο Ολυμπιακός από τον πάγκο του; Είναι αυτό που λέγαμε για τον “περιορισμό” του ρόστερ.

4.Ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε ότι η ομάδα του δεν κινδύνευσε και πως πήρε με σχετική ευκολία την πρόκριση. Το ματς ήταν στην “κόψη του ξυραφιού” και σε τέτοια παιχνίδια δε χρειάζεται ν' ανησυχήσει μια ομάδα για να τα χάσει. Μπορεί να πάθει το “κάζο” και χωρίς να το...καταλάβει. Θυμηθείτε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Μέταλιστ πριν από πέντε σχεδόν χρόνια.

5.Για το τέλος μια αναφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν οι δύο τερματοφύλακες των πρωταθλητών Ελλάδος. Πρόκειται για εικόνα που δεν είναι καλή και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο Πάουλο Μπέντο είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι ικανοποιημένος από την παρουσία τους. Δε θα μπορούσε ν' αφήσει άλλωστε ακάλυπτο τον συνεργάτη του. Όταν όμως αποφασίζει να το “τερματίσει”, λέγοντας ότι οι δύο γκολκίπερ της ομάδας του παρουσιάζουν πρόοδο με τη δουλειά που γίνεται, τότε τα πολλά λόγια περιττεύουν. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει θέμα κάτω απ' τα γκολπόστ και την προπόνηση των τερματοφυλάκων του. Μεγάλο θέμα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x