Stoiximan Super League

Μπαλτάκος: «Δεμένη η εισήγηση για Ολυμπιακό και Μαρινάκη»

Την άποψη ότι η υπόθεση που αφορά τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και προτείνει αυστηρές ποινές μετά την εισήγηση-βόμβα της Παναγιώτας Σπανού είναι «δεμένη» εξέφρασε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Τη δική του άποψη αναφορά με την πρόταση-μβόμβα της εισηγήτριας Παναγιώτας Σπανού στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, με την οποία προτείνει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και τον ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο του Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέθεσε ο Τάκης Μπαλτάκος στη Live Sport.

«Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται πλήρης απόδειξη, η υπόθεση καθίσταται σοβαρή», αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος και προσθέτει: «Η ανακρίτρια αναφέρει ότι “πιθανολογείται σφόδρα”, άρα μπορεί να καταδικάσει».

Μάλιστα, στη συνέχεια ο κ. Μπαλτάκος υποστηρίξει ότι «Μπορεί κάποιος να αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο και να τιμωρηθεί στο πειθαρχικό».

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Τάκης Μπαλτάκος στη Live Sport

Θεωρείτε ότι ο Ολυμπιακός και ο κ. Μαρινάκης είναι στα σχοινιά, μετά την πρόταση της εισηγήτριας;

«Όχι, δεν είναι. Στα σχοινιά θα βρεθούν μόνο αν η Επιτροπή Δεοντολογίας αποδεχθεί την εισήγηση της κ. Σπανού». .

Για το αν είναι «δεμένη» η υπόθεση από την πρόταση της κ. Σπανού: «Αυτό δεν το συζητάμε. Είναι πολύ “δεμένη”, στο επίπεδο των ενδείξεων πάντα, ακριβώς επειδή στηρίζεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, βάσει του οποίου διεξάγεται η δίκη των “28” στο Εφετείο Κακουργημάτων».

Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις, παρά μόνο ενδείξεις.

«Το βούλευμα, και κάθε βούλευμα, στηρίζεται σε αποχρώσες ενδείξεις. Στον κώδικα δεοντολογία της ΕΠΟ αναφέρεται ότι αρκούν αυτές οι αποχρώσες ενδείξεις για την επιβολή ποινής. Δεν χρειάζεται πλήρης απόδειξη, όπως στο ποινικό δικαστήριο».

Οπότε είναι σημαντική αυτή η διαοφρά…

«Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι στη μεν ποινική διαδικασία πρέπει να αποδειχθεί το κάθε αδίκημα πέραν πάσης αμφιβολίας. Αν υπάρχει αμφιβολία, τότε το δικαστήριο αθωώνει, καθώς η αμφιβολία γέρνει υπέρ του κατηγορουμένου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στην πειθαρχική διαδικασία, όπως αυτή έχει καταγραφεί στον κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ. Δεν χρειάζονται αποδείξεις, αρκούν οι αποχρώσεις ενδείξεις και για αυτό δεν αποκλείω να εκδοθούν διαφορετικές αποφάσεις».

Αυτό ακούγεται οξύμωρο, αφού μιλάμε για την ίδια υπόθεση…

«Κι όμως, μπορεί να γίνει. Μπορεί κάποιος να αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο, διότι υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή του, αλλά να κριθεί ένοχος στο πειθαρχικό, διότι δεν χρειάζεται η εκάστοτε επιτροπή της δεοντολογίας να φτάσει σε πλήρη απόδειξη. Η εισηγήτρια της υπόθεσης αναφέρει στην πρότασή της ότι “πιθανολογείται σφόδρα” η τέλεσω των αδικημάτων. Γιατί χρησιμοποιεί τη λέξη “σφόδρα”; Δεν είναι τυχαίο αυτό. Ο κανονισμός της Ομοσπονδίας αναφέρει με σαφήνεια ότι πρέπει να υπερβεί η Επιτροπή Δεοντολογίας την απλή πιθανολόγηση, δεν χρειάζεται όμως να φτάσει στην πλήρη απόδειξη».

Κρίνεται δηλαδή σημαντική αυτή η εισήγηση της κ. Σπανού;

«Βεβαίως. Λέει ότι “πιθανολογείται σφόδρα” η τελέση των αδικημάτων, άρα έχει στοιχεία περισσότερα από την απλή πιθανολόγηση, για αυτό και προχωράει και κάνει την εισήγηση για την τιμωρία του Ολυμπιακού και του κ. Μαρινάκη».

Η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων λέει «σιγά μην τιμωρηθούν ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης»…

«Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στους τακτικούς δικαστές. Αν πρέπει να τιμωρηθούν οι ομάδες, θα τιμωρηθούν, αν δεν πρέπει να τιμωρηθούν, δε θα τιμωρηθούν. Η κ. Σπανού π.χ. δεν είδα να κάμπτεται από κάτι. Έκανε την εισήγησή της βάσει των στοιχειών που είχε».

Μπορείτε να μας αναφέρετε ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τιμωρία τον Ολυμπιακό και τον ιδιοκτήτη του.

«Είναι πολλές, αφορούν πολλούς αγώνες και αναφέρονται όλες αναλυτικά στο βούλευμα. Επαναλαμβάνω ότι η εισήγηση της κ. Σπανού είναι “δεμένη”, πάντα στο επίπεδο των αποχρωσών ενδείξεων».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x