Euro 2024

Ρωσία: «Οικοδέσποινα» με περιορισμένες δυνατότητες

Ως διοργανώτρια η Ρωσία θέλει να μακροημερεύσει στο Μουντιάλ, αν και τα αποτελέσματά της στα φιλικά και το περσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Έχει... ταβάνι η οικοδέσποινα Ρωσία!

Η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα από το πρώην ανατολικό μπλοκ που θα φιλοξενήσει στα εδάφη της το Παγκόσμιο Κύπελλο. Βέβαια, ο πήχης των προσδοκιών δεν πρέπει να είναι και πολύ ψηλά, αφού το ρόστερ της (δείχνει να) είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, κάτι άλλωστε που αποδείχθηκε και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017, όπου απογοήτευσε και αποκλείστηκε πρόωρα (σ.σ. από τη φάση των ομίλων).

Επιπροσθέτως, προέκυψαν και τα πλήγματα με τις απουσίες των Βάσιν (στόπερ), Κοκόριν (φορ), που λογικά θα είχαν ρόλο βασικού. Από τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης κι εντεύθεν, λαμβάνει μέρος για 4η φορά σε Μουντιάλ, όμως στις 3 προηγούμενες παρουσίες της (1994, 2002, 2014) δεν πέρασε καν στον επόμενο γύρο.

Στο δρόμο για τα τελικά

Ως διοργανώτρια χώρα δεν μπλέχτηκε στο λαβύρινθο των προκριματικών. Από τότε που ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της στο EURO 2016, δίνει μόνο φιλικά κόντρα σε όλων των «ειδών» τους αντιπάλους. Βέβαια, ο απολογισμός της αυτά τα δύο χρόνια δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός: 4 νίκες, 6 ισοπαλίες και 7 ήττες σε 17 φιλικούς αγώνες.

Το «αστέρι»

inner

Σε ηλικία 18 ετών έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι ενώ το 2013 είχε ηγετικό ρόλο στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Under-17 με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα. «Μοντέρνος» χαφ, είναι ό,τι καλύτερο έχει παραχθεί από το ποδόσφαιρο της χώρας εδώ και 10 χρόνια. Στα 22 του λοιπόν ο Αλεξάντρ Γκολόβιν αποτελεί το πιο λαμπρό αστέρι της Ρωσίας και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κινείται ήδη για την απόκτησή του.

Αξίζει να τον δεις

inner

Μπορεί να τον… μπερδεύουν με τον δίδυμο αδερφό του, Άντον, αλλά η αλήθεια είναι πως ο 22χρονος Αλεξέι Μίραντσουκ αποτελεί το ποδοσφαιρικό «διαμάντι» της οικογένειας. Άλλωστε προέρχεται από την πιο ώριμη και επιτυχημένη χρονιά της καριέρας του, αφού καθοδήγησε τη Λοκομοτίβ Μόσχας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια. Αγωνίζεται κυρίως ως δεύτερος επιθετικός, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετατοπιστεί και στα άκρα της γραμμής κρούσης.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

inner

Τερματοφύλακες:
Ιγκόρ Ακινφέεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αντρέι Λούνιοβ (Ζενίτ), Βλάντιμιρ Γκαμπούλοβ (Κλαμπ Μπριζ)

Αμυντικοί:
Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ίλια Κουτέποβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αντρέι Σεμιόνοβ (Αχμάτ Γκρόζνι), Φίοντορ Κουντριάσοβ (Ρούμπιν Καζάν), Βλάντιμιρ Γκρανάτ (Ρούμπιν Καζάν), Ιγκόρ Σμολνίκοβ (Ζενίτ)

Μέσοι:
Ντένις Τσέρισεβ (Βιγιαρεάλ), Νταλέρ Κουζιάεβ (Ζενίτ), Γιούρι Γκαζίνσκι (Κράσνονταρ), Άλαν Τζαγκόεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρομάν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μόσχας), Άντον Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Αλεξάντρ Γκολόβιν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιούρι Ζιρκόβ (Ζενίτ), Αλεξάντρ Σαμέντοβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Αλεξάντρ Ερόκιν (Ζενίτ)

Επιθετικοί:
Φιόντορ Σμολόβ (Κράσνονταρ), Αλεξέι Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Αρτέμ Τζιούμπα (Άρσεναλ Τούλα)

Στην άκρη του πάγκου:

inner

Το όνομα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ λέει πολλά σε όσους ασχολούνται με το ρωσικό ποδόσφαιρο, αφού ως τερματοφύλακας ήταν παρών στην αποστολή της Εθνικής ομάδας της χώρας στα Μουντιάλ του 1994 και του 2002, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τον επέλεξε τον Αύγουστο του 2016 ως τον εκλεκτό για να την καθοδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι ενώ διαδέχθηκε τον Λεονίντ Σλούτσκι. Στην προπονητική του καριέρα έχει να επιδείξει το νταμπλ που πέτυχε στην Πολωνία το 2015-16, όταν και εργάστηκε στη Λέγκια Βαρσοβίας.

Πότε παίζει:

- 14 Ιουνίου: Ρωσία-Σαουδική Αραβία (18:00)
- 19 Ιουνίου: Ρωσία-Αίγυπτος (21:00)
- 25 Ιουνίου: Ουρουγουάη-Ρωσία (17:00)

Πού στοχεύει

Ούτε… παραγγελία να είχε κάνει την κλήρωση των ομίλων και μάλλον θα αποφύγει την επίδοση που έχει η Νότιος Αφρική, η οποία θεωρείται η χειρότερη «οικοδέσποινα» καθώς αποκλείστηκε από την πρώτη φάση της διοργάνωσης το 2010. Η λογική λέει λοιπόν πως η «αρκούδα» εύκολα ή δύσκολα θα περάσει στους «16», όπου μάλλον θα τερματιστεί η πορεία της καθώς θα πέσει πάνω σε Πορτογαλία ή Ισπανία. Κατά τα λοιπά, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεπεράσει τις εσωτερικές κόντρες και γκρίνιες που υπάρχουν, ενώ είναι ένα ερώτημα το αν θα ανταπεξέλθει ο -ικανότατος κατά τ’ άλλα- φορ Σμολόβ στο ρόλο του. Θυμίζουμε ότι έχει τεθεί εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου λόγω τραυματισμού ο ποιοτικότατος επιθετικός Αλεξάντρ Κοκόριν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x