Euro 2024

Σαουδική Αραβία: Για την πρώτη νίκη μετά από 24 χρόνια

Με στόχο την πρώτη νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 24 χρόνια θα παραταχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας η Σαουδική Αραβία.

Δίχως φόβο και άγχος για την έκπληξη η Σαουδική Αραβία.

Μετά την αποτυχία πρόκρισης στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2010 και του 2014, δηλώνει και πάλι παρούσα, για 5η συνολικά φορά στην ιστορία της. Φυσικά η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν η πρόκριση στους «16» το 1994, ενώ στα 3 επόμενα Μουντιάλ (1998, 2002, 2006) που έλαβε μέρος, δεν κέρδισε ούτε ένα παιχνίδι (2 ισοπαλίες, 7 ήττες)!

Κατά τα λοιπά, το μεγάλο θέμα της είναι οι… αναταράξεις που προκλήθηκαν από τις προπονητικές ανακατατάξεις. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος που την καθοδήγησε στην επιτυχημένη πορεία των προκριματικών, ο Ολλανδός Μπερτ Φαν Μαρβάικ, αποχώρησε ύστερα από τη διαφωνία με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Τον διαδέχθηκε ο Αργεντινός Εντγκάρντο Μπάουσα, όμως «άντεξε» στον πάγκο της για δύο μόλις μήνες «παραχωρώντας» τη θέση του στον Πίτσι.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Πέρασε ως πρώτη από τον πρώτο όμιλο του δεύτερου προκριματικού γύρου της ασιατικής ζώνης με ρεκόρ 6-2-0 κόντρα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Παλαιστίνη, Μαλαισία, Ανατολικό Τιμόρ, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση πήρε τη 2η θέση με 19 βαθμούς (6-1-3), που απέφερε το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι αφού ευνοήθηκε στην ισοβαθμία με την Αυστραλία. Μάλιστα, στην τελευταία αγωνιστική νίκησε 1-0 εντός την Ιαπωνία, που είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της.

Το «αστέρι»

inner

Δύο φορές (2013-14, 2014-15) έχει κερδίσει τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς στη λίγκα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το 2009 έσπασε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας, όταν μετακόμισε στην Αλ-Νασρ. Ο Μοχάμαντ Αλ-Σαχλάουι αγωνίζεται ως επιθετικός και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τα «πράσινα γεράκια». Στα 31 του πλέον, έχει σημειώσει 28 γκολ σε 39 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα.

Αξίζει να τον δεις

inner

Από τους πολλά υποσχόμενους ποδοσφαιριστές της χώρας ο εξτρέμ Φαχάντ Αλ-Μουάλαντ. Ο 23χρονος μετακόμισε το χειμώνα στη Λεβάντε, όπου αγωνίστηκε μόλις δύο φορές (25 λεπτά συνολικά) στο ισπανικό πρωτάθλημα. Βλέπει τον κόσμο από τα 167 εκατοστά, ενώ φημίζεται για την ταχύτητα και την τεχνική του.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

Τερματοφύλακες:
Αμπντουλάχ Αλ-Μαγιούφ (Αλ-Χιλάλ), Γιασέρ Αλ-Μοσαϊλέμ (Αλ-Αχλί), Μοχάμεντ Αλ-Ουάις (Αλ-Αχλί)

Αμυντικοί:
Μανσούρ Αλ-Χαρμπί (Αλ-Αχλί), Οσάμα Χαουσάουι (Αλ-Χιλάλ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ-Χιλάλ), Ομάρ Χαουσάουι (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρέικ (Αλ-Χιλάλ), Γιασέρ Αλ-Σαχράνι (Αλ-Χιλάλ), Μοτάζ Χαουσάουι (Αλ-Αχλί)

Μέσοι:
Σαλμάν Αλ-Φαράζ (Αλ-Χιλάλ), Γιάχια Αλ-Σεχρί (Λεγκανές), Χατάν Μπαχέμπρι (Αλ-Σαμπάμπ), Αμντουλμαλέκ Αλ-Καΐμπρι (Αλ-Χιλάλ), Μοχάμεντ Κάνο (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλάχ Οτάιφ (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλάχ Αλ-Καϊμπάρι (Αλ-Σαμπάμπ), Χουσαΐν Αλ-Μογκάουι (Αλ-Αχλί), Ταϊσίρ Αλ-Γιασίμ (Αλ-Αχλί), Σαλέμ Αλ-Νταουσάρι (Βιγιαρεάλ)

Επιθετικοί:
Μοχάμαντ Αλ-Σαχλάουι (Αλ-Νασρ), Φαχάντ Αλ-Μουάλαντ (Λεβάντε), Μουχάναντ Ασίρι (Αλ-Αχλί)

Στην άκρη του πάγκου:

inner

Τη Χιλή καθοδήγησε στα προκριματικά, με τη Σαουδική Αραβία θα πάει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο 49χρονος Χουάν Αντόνιο Πίτσι απέτυχε στην προαναφερθείσα διαδικασία με τη «ρόχα», η οποία αποκλείστηκε τερματίζοντας 6η στη ζώνη της CONMEBOL, ωστόσο το Νοέμβριο του 2017 «έσκασε» πρόταση από την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, την οποία δέχθηκε αμέσως. Ισπανός σε εθνικότητα, γεννήθηκε όμως στην Αργεντινή, ενώ ως ποδοσφαιριστής φόρεσε μέχρι και τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (1996-98). Το 2016 κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα με τη Χιλή, ενώ πέρσι την καθοδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία.

Πότε παίζει:

- 14 Ιουνίου: Ρωσία-Σαουδική Αραβία (18:00)
- 20 Ιουνίου: Ουρουγουάη-Σαουδική Αραβία (18:00)
- 25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος (17:00)

Πού στοχεύει

Θα παραταχθεί δίχως το παραμικρό άγχος στα γήπεδα της Ρωσίας, ωστόσο μάλλον πρόκειται για μία από τις πλέον αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης. Αν καταφέρει να πετύχει νίκη στους ομίλους, θα συνιστά επιτυχία. Άλλωστε, θα είναι η πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από το 1994… Στα ατού της πως ελάχιστοι την υπολογίζουν και μπορεί να πιάσει στον ύπνο τους αντιπάλους της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x