Euro 2016

Ο Γκριεζμάν παραλίγο να παίξει στην εθνική… Πορτογαλίας!

Σήμερα είναι ο ηγέτης της Γαλλίας για την κούπα. Πόσοι ξέρουν όμως ότι θα μπορούσε να τη διεκδικεί με την… Πορτογαλία; Διαβάστε την ιστορία για το πώς ο Γκριεζμάν πλησίασε στο να παίξει στους Ίβηρες.

Τα 6 γκολ του Αντουάν Γκριζμάν έχουν φέρει την Γαλλία στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την κυνική και σκληροτράχηλη Πορτογαλία. Οι δεσμοί που έχει με την Ιβηρική χερσόνησο, όμως, δεν περιορίζονται στην επαγγελματική του πορεία και την καθιέρωση ως ένα από τα πρώτα "κανόνια" της Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Η περιοχή της Μακόν βρίσκεται στην καρδιά της Γαλλίας, συγκεκριμένα στα νότια της Βουργουνδίας. Δίπλα στη Λυών, γνωστή για τους αμπελώνες της και για την αθρόα προσέλευση πορτογαλικού στοιχείου στα τέλη της δεκαετίας του ’50, απόρροια της δικτατορίας του Αντόνιο Σαλαζάρ.

Οι γονείς του Γκριζμάν ήταν από τους μπροστάρηδες της μετακίνησης των Πορτογάλων στη γαλλική επαρχία, με τον πατέρα του, Αμάρ, να διεκπεραιώνει τόνους γραφειοκρατίας προς όφελος των συμπατριωτών του. Αν και έφυγε από τη ζωή το 1992, η πόλη της Μακόν θυμάται την προσφορά του και διοργανώνει κάθε χρόνο τουρνουά ποδοσφαίρου στη μνήμη του.

Τα πρώτα βήματα του Γάλλου «φονιά» θυμόμαστε όλοι να τα κάνει με τη φανέλα της Ρεάλ Σοδιεδάδ. Η ομάδα που τον έκανε ποδοσφαιριστή, σύμφωνα με τον ίδιο. Όμως την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με τη στρογγυλή θεά, φόραγε τα χρώματα της Σπόρτινγκ Μακόν,

Υπάρχει μάλιστα μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος σκόρερ της Γαλλίας στο φετινό Euro θα μπορούσε κάλλιστα να εκπροσωπεί τη σημαία των Ίβηρων. Κάτι το οποίο δεν επέτρεψε να συμβεί ο Ντιντιέ Ντεσάν. Πίσω στο 2013 ορισμένοι παίκτες της εθνικής Γαλλίας U20, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω σε νυχτερινό κέντρο πριν από επίσημο αγώνα. Τα «ατίθασα νιάτα» -ανάμεσα τους κι ο Γκριζμάν- τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό 2 μηνών, με το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο.

Κάπου εκεί άρχισαν να μπαίνουν ιδέες για αλλαγή ρότας και «μεταγραφή» στην εθνική Πορτογαλίας. Εξίσου δυναμικά, ωστόσο, μπήκε στην εξίσωση κι ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος κάλεσε τον φορ της Ατλετικό αμέσως μόλις έληξε η τιμωρία του. Τα υπόλοιπα έχουν γραφτεί στα κιτάπια της ιστορίας.

Μένει να δούμε αν ο Αντουάν Γκριζμάν Λόπεζ -το κανονικό του όνομα βάσει πορτογαλικής ονοματοδοσίας- θα πληγώσει την χώρα, τα χρώματα της οποίας παραλίγο να τιμήσει.

Επιμέλεια: Χρήστος Ντότσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x