Ιταλία

Ο κακός «δαίμονας» της Ιταλίας

Η διαδικασία των πέναλτι αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, η «αχίλλειος πτέρνα» της εθνικής Ιταλίας.

Η πορεία της «squadra azzurra» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, έλαβε τέλος στα προημιτελικά, μετά την ήττα από την Γερμανία στην διαδικασία των πέναλτι.

Ήταν η έκτη φορά συνολικά που οι «μπλε» αποχωρούν με σκυμμένο το κεφάλι από την ρώσικη «ρουλέτα» της άσπρης βούλας, με πιο «τρανταχτές» τα ημιτελικά του Μουντιάλ του 90' στη Νάπολι και τον τελικό στο Μουντιάλ των Η.Π.Α απέναντι στη Βραζιλία. Δεν έλειψαν όμως και οι χαρές, όπως δέκα χρόνια πριν, όταν στέφονταν πρωταθλητές Κόσμου στη Γερμανία, με αντίπαλο την Γαλλία.

Σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα ( Ιταλία '90 , Η.Π.Α '94 , Γαλλία '98), τα δάκρυα για τους Ιταλούς, έφταναν μετά την διαδικασία των, «καταραμένων» όπως είχαν φτάσει να χαρακτηρίζονται, πέναλτι.

Τα ίδια που χάρισαν έναν αξέχαστο θρίαμβο το 2006, με το «κακό» να ξορκίζεται. Μετά την ήττα στο Μπορντό όμως, οι «μαύρες» μνήμες επέστρεψαν στο νου. Η εικόνα του Ρομπέρτο Μπάτζιο στην Πασαντίνα, στον τελικό με αντίπαλο την Βραζιλία 22 χρόνια πριν ή αυτή του Αργεντινού τερματοφύλακα Γκοϊκοϊτσέα, ο οποίος τέσσερα χρόνια νωρίτερα, αποκρούοντας τις εκτελέσεις των Ντοναντόνι και Σερένα, είχε κόψει τον δρόμο των «ατζούρι» στον ημιτελικό, σε μία «περίεργη» όσο και «ιδιαίτερη» βραδιά στη Νάπολι, με τους «tifosi» χωρισμένους στα δύο, με τους μισούς να υποστηρίζουν την εθνική τους ομάδα και τους άλλους μισούς το είδωλο της πόλης, τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ακόμα και εκείνη του Ντίνο Μπάτζιο, πεσμένος στο χορτάρι με τα χέρια στο πρόσωπο, μετά το πέναλντι στο δοκάρι που έστειλε την Γαλλία (η οποία αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο), στους «4» και την ομάδα του Τσέζαρε Μαλντίνι στο «σπίτι».

Ένα «μαύρο» σερί που ξεκίνησε το μακρινό 1980, στο Euro που διοργάνωσε η ίδια η Ιταλία. Τότε οι «οικοδεσπότες» είχαν ηττηθεί με 9-8 από την Τσεχοσλοβακία στον τελικό της 3ης θέσης.

Η δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν το 2008, όταν η Ισπανία, ξεκινώντας τον νικηφόρο κύκλο των συνεχόμενων κατακτήσεων, σε μία διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, «πέταξε έξω» την «σκουάντρα ατζούρα», με τους Ντε Ρόσι και Ντι Νατάλε να αστοχούν από τα έντεκα βήματα (4-2).

Μόνο σε τρεις περιπτώσεις η άσπρη βούλα αποδείχθηκε «φιλική» με πανηγυρισμούς να ακολουθούν. Πέραν του θριάμβου στο Μουντιάλ του 2006 στο «Ολιμπιαστάντιον» του Βερολίνου εναντίον της Γαλλίας, το 2000, ο «Άγιος Τόλντο» με τις εξαιρετικές του αποκρούσεις είχε χαρίσει την πρόκριση στον τελικό απέναντι στην Ολλανδία, ενώ τέσσερα χρόνια πριν, στο Κίεβο, ήταν η Αγγλία (η μοναδική εθνική με χειρότερο ποσοστό προκρίσεων από την Ιταλία σε διαδικασία πέναλτι) που αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι στα προημιτελικά.

Οι πιο αποκλεισμένες στα πέναλτι

* υπολογίζοντας Μουντιάλ, Euro και Κόπα Αμέρικα
** αποκλεισμοί/φορές που βρέθηκε σε διαδικασία πέναλτι

Αγγλία 6/7
Ιταλία 6/9
Αργεντινή 6/12
Βραζιλία 5/12
Ολλανδία 4/6
Ουρουγουάη 4/9
Μεξικό 3/5
Γαλλία 3/5
Ισπανία 3/7

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x