Stoiximan Super League

«Ο Μαρτίνς πρέπει να μείνει για δέκα χρόνια στον Ολυμπιακό»!

Στα 8 χρόνια της παρουσίας του στον Ολυμπιακό, το άδοξο τέλος του από το λιμάνι και τον Πέδρο Μαρτίνς που θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό για τα επόμενα δέκα χρόνια αναφέρθηκε ο Θοδωρής Παχατουρίδης.

Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού στην ιστορία του συλλόγου(1988-95) ήταν ο Θοδωρής Παχατουρίδης.

Δυστυχώς όμως αποχώρησε από το λιμάνι χωρίς να πάρει πρωτάθλημα με τα «πέτρινα χρόνια» του συλλόγου να αποτελούν το εμπόδιο.

inner

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και νυν προπονητής στην τοπική ομάδα της Θήβας μιλάει στο www.sport-fm.gr για τα οχτώ χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό, το άδοξο τέλος του από το λιμάνι, τους δημοσιογράφους, τον Πέδρο Μαρτίνς που θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό για τα επόμενα δέκα χρόνια, τον Όλεγκ Μπλαχίν και για πολλά ακόμα...

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Θοδωρής Παχατουρίδης στον Θανάση Ρενδούμη

Αρχικά πως πήγατε στον Ολυμπιακό;

Είναι γεγονός πως έγινα επαγγελματίας πολύ νωρίς από τα 16 μου έτη. Έπαιζα στη Δόξα Δράμας με την οποία συμπλήρωσα 93 συμμετοχές στην πρώτη εθνική ενώ παράλληλα είχα κάνει πολύ καλές εμφανίσεις και με την Εθνική Νέων. Έτσι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή μου και εν τέλει φόρεσα τα ερυθρόλευκα.

Οχτώ χρόνια στον Ολυμπιακό χωρίς να κατακτήσετε το πρωτάθλημα. Νιώθετε αδικημένος από την εξέλιξη αυτή;

Χωρίς αμφιβολία. Αδικημένος διότι μπορούσαμε να κατακτήσουμε τρία τουλάχιστον πρωταθλήματα με το φίλαθλο κοινό της εποχής να παραδέχεται πως έπρεπε να ήμασταν πρωταθλητές σε συγκεκριμένες αγωνιστικές περιόδους. Ωστόσο, εμάς η διοίκηση δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε. Όπως μπορούμε να δούμε και σήμερα εάν ένας σύλλογος δεν έχει μια στιβαρή διοίκηση δεν μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Πως θα αξιολογούσατε το πέρασμά σας με τα ερυθρόλευκα;

Δεν είμαι ο αρμόδιος να το αξιολογήσω. Ωστόσο, η αποδοχή του κόσμου μέχρι και τώρα με κάνει χαρούμενο και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Όλοι παραδέχονται ότι ήμουν ένας καλός παίκτης με καλό χαρακτήρα που έδινε το 100% στον αγωνιστικό χώρο για τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ακόμα και φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων αναγνωρίζουν την προσφορά μου, τη μαχητικότητα μου και τον χαρακτήρα μου.

inner

Ποια είναι η σχέση σας με τον κόσμο του Ολυμπιακού;

Η αλήθεια είναι πως πέρασε από πολλά κύματα. Υπήρχε μία περίοδος που δεχόμουν έντονη αμφισβήτηση από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Και η σχέση μου με τους δημοσιογράφους δεν ήταν και η καλύτερη κάτι που επηρέασε την κοινή γνώμη. Είναι γεγονός πως δεν ήθελα να αναφέρω τι έγινε στην προπόνηση της ομάδας. Δεν μπορούσα. Και ο λόγος είναι πως έβλεπα τον Ολυμπιακό σαν το σπίτι μου.

Όπως δεν θα ήθελα κανείς να μάθει μια διαφωνία με την οικογένειά μου έτσι δεν ήθελα να μεταφέρω και τα εσωτερικά των αποδυτηρίων. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθω σε κόντρα με ορισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι περίμεναν μια κακή μου εμφάνιση για να γράψουν αρνητικά σχόλια για εμένα. Έτσι ο κόσμος ερχόταν προκατειλημμένος στο γήπεδο. Έχω εισπράξει και την δυσφορία των φιλάθλων σε μία κακή μου πάσα. Ωστόσο, προσπάθησα να προχωρήσω και αυτό έκανα.

inner

Κατά την γνώμη σας ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής στην περίοδο που αγωνιστήκατε στον Ολυμπιακό;

Δεν ήταν μόνο ένας. Ήταν πολλοί. Αλλά θα ξεχωρίσω τους Μπλαχίν,Γκμόχ και Πέτροβιτς. Ο τελευταίος αποτελεί την βάση της προπονητικής μου καριέρας. Το ασκησολόγιό μου έχει πολλά κοινά στοιχεία με το αντίστοιχο του Λιούπκο Πέτροβιτς.

Το τέλος σας από τον Ολυμπιακό ήταν όπως το περιμένατε;

Δεν μπορώ να πω πως ήταν όπως το προσδοκούσα. Όμως εν μέρη το μετάνιωσα που έφυγα με τη θέλησή μου από τον Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα με ήθελε για επιπλέον τρία χρόνια αλλά όλη αυτή η ψυχική κούραση(κυρίως λόγω της δυσφορίας των φιλάθλων προς το πρόσωπό του) με οδήγησε στην έξοδο και την μεταγραφή μου στον Ιωνικό με τον οποίο πήγα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και στην Ευρώπη. Όλα αυτά για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Αισθανθήκατε ποτέ την αδικία προς το πρόσωπό σας;

Η αλήθεια είναι πως κάθε ποδοσφαιριστής έχει νιώσει έστω και μια φορά αδικημένος. Και αρκετές φορές έχει αδικηθεί. Ωστόσο εάν μείνει στην αδικία θα χάσει το τρένο. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείς! Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ποτέ δεν φταίνε οι άλλοι. Πάντα έχει την αποκλειστική ευθύνη ο ποδοσφαιριστής! Διότι εάν δεν δει το όνομα του στην αρχική ενδεκάδα σημαίνει πως δεν έχει δώσει το 100% στην προπόνηση. Πρέπει ο ποδοσφαιριστής να έχει πολλά ψυχικά αποθέματα για να είναι πρωταγωνιστής. Για αυτό το λόγο υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που θα τους θυμάσαι για πάντα...

Πολλοί λένε πως ο Όλεγκ Μπλαχίν εμφανίζει πολλά κοινά στοιχεία με τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς. Πιστεύετε δικαίως η αδίκως;

Δεν ξέρω πως λειτουργεί ο Πέδρο Μαρτίνς στην προπόνηση. Αυτό που εμείς εισπράττουμε είναι η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Για τον Μπλαχίν αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ήταν αμείλικτος στην πειθαρχία του και απόλυτος στις θέσεις του. Με αποτέλεσμα και εγώ αρκετές φορές να είχα έρθει σε ρήξη μαζί του ειδικά στα τελειώματά του στην ομάδα. Οι σχέσεις μας είχαν ψυχραθεί. Αν ήταν πιο ανοιχτός χωρίς όμως να χάσει τις αρχές του θα μπορούσε να είχε κερδίσει ακόμη περισσότερο σεβασμό από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Γιατί ο προπονητής οφείλει να παίρνει το 100% ακόμα και από τον ποδοσφαιριστή που είναι εκτός 18άδας.

Γιατί κατά τη γνώμη σας ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε στα "Πέτρινα Χρόνια";

Οι άλλες ομάδες βρήκανε τον Ολυμπιακό ευάλωτο κυρίως λόγω τον διοικήσεων. Οι αλλαγές ήταν πολλές και τα μεταβατικά στάδια επίσης. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός μετά βρήκε τον δρόμο του. Ήρθε ο κ.Σωκράτης Κόκκαλης και παρόλο που στα πρώτα τέσσερα χρόνια δεν πήρε το πρωτάθλημα είχε δημιουργήσει μια στιβαρή διοίκηση και που οδήγησε τον Ολυμπιακό στους τίτλους. Είναι μαζί με τον κ.Νταιφά και τον κ.Μαρινάκη ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου. Δεν υπήρξε ξανά δηλαδή μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κύριο Κόκκαλη ανύπαρκτη διοίκηση. Οι συνθήκες μας οδήγησαν στον Ολυμπιακό και αποδείξαμε πως αντέξαμε τη φανέλα αλλά δυστυχώς όταν δεν έχεις βοήθεια από τη διοίκηση δεν μπορείς να πάρεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

inner

Έχετε δουλέψει δύο φορές στις "μικρές" Εθνικές Ομάδες(Κ17,Κ19). Ποια πιστεύετε πως είναι η δουλειά που γίνεται εκεί;

Μπορώ να πω πως ήμουν τυχερός που όταν ήμουν εγώ στην Κ17 και Κ19 ,διότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλάνο με τον Φερνάντο Σάντος. Η επιλογή που γινόταν αφορούσε τους καλύτερους. Όποιος δεν μπορούσε να παίξει στην Εθνική επειδή ήταν ανέτοιμος, δεν έπαιζε. Γιατί όταν αντιπροσωπεύεις την γαλανόλευκη σημαία πρέπει να είναι δίκαιος.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον φετινό Ολυμπιακό και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να επιστρέψει πάλι στους τίτλους;

Το δείγμα της φετινής ομάδας του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετικό. Ο προπονητής έχει ταιριάξει απόλυτα με τον σύλλογο και πρέπει να μείνει για τα επόμενα δέκα χρόνια! Όσον αφορά τις αλλαγές σαν απλοί παρατηρητές στο κοινό οφείλουμε να πούμε πως η ομάδα χρειάζεται 2-3 καλές κινήσεις για να γίνει ακόμα πιο δυνατή. Ένα πολύ καλό κεντρικό αμυντικό, έναν εξτρέμ για να αλλάζει συνεχώς πλευρές με τον Ποντένσε και ένα σέντερ φορ που θα σκοράρει. Όμως ο προπονητής ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται η ομάδα.

Γιατί οι ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να κάνουν τις πορείες στην Ευρώπη που έκανα παλαιότερα και πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

Δεν μπορούν να κάνουν γιατί ζουν και αναπνέουν μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα και όλες οι κινήσεις τους έχουν ως στόχο στην κατάκτηση του. Επίσης δεν έχουν ομοιογένεια και σταθερό κορμό. Αυτοί είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι. Εάν δημιουργήσουν ένα καλό σύνολο που θα παράγει όμορφο ποδόσφαιρο και κρατήσουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή τους τότε θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αξιόλογες πορείες.

Ποιες είναι για εσάς οι καλύτερες στιγμές ως ποδοσφαιριστής;

Αρχικά, είναι γεγονός πως για να έχεις επιτυχία ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού πρέπει να αντέξεις την πίεση του κόσμου. Εγώ ξεπέρασα το στάδιο αυτό. Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τα δύο Κύπελλα Ελλάδος που κατακτήσαμε με την ομάδα και το Σούπερ Καπ. Αμέτρητα παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ θα μείνει στην ιστορία η πρώτα "άλωση" της Τούμπας μετά από 25 χρόνια, πράγμα που καταφέραμε.

Τέλος, ποια είναι τα όνειρά σας όσον αφορά την προπονητική σας καριέρα;

Αναμφίβολα, θα ήθελα να προπονήσω μία ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός ή την Εθνική ομάδα αλλά οφείλουμε να είμαστε προσγειωμένοι. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε. Εγώ είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που κάνω και άμα έρθει ποτέ η στιγμή να βρεθώ σε πάγκο που θα έχει τις ευθύνες μιας ομάδας όπως είναι ο Ολυμπιακός είμαι έτοιμος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x