Champions League

Ο ρέκορντμαν των τελικών!

Πολλά είναι τα ρεκόρ του Πάολο Μαλντίνι στους τελικούς του Champions League, ωστόσο εντύπωση κάνει πως είναι παράλληλα ο γρηγορότερος και ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού!

Ένας από τους σπουδαιότερους αμυντικούς όλων των εποχών ήταν χωρίς αμφισβήτηση ο Πάολο Μαλντίνι. Ο σπουδαίος Ιταλός ήταν από τους κομβικούς παράγοντες για την κυριαρχία της Μίλαν εντός και εκτός συνόρων για μία 20ετία σχεδόν. Έτσι, είναι κάτοχος πολλών ρεκόρ που φαντάζει αρκετά δύσκολο να καταρριφθούν όχι μόνο στη Serie A, αλλά και στο Champions League.

Μαζί με τον Φρανσίσκο Χέντο που πρωταγωνίστησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης τις δεκαετίες του ’50 και του ‘60 έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς. Συγκεκριμένα διεκδίκησε 8 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο, φτάνοντας στο στόχο τις πέντε (1989, 1990, 1994, 2003, 2007).

Ακόμα κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών σε διεθνείς διοργανώσεις με τη Μίλαν (175), το οποίο θα μπορούσε να το καταρρίψει ο Τσάβι, αν αποφάσιζε να παραμείνει στη Βαρκελώνη για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Ο 35χρονος Καταλανός έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής 168 φορές με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, όμως συμφώνησε να μεταναστεύσει στο Κατάρ για χάρη της Αλ Σαντ. Ωστόσο, αν αγωνιστεί στον τελικό της 6ης Ιουνίου θα βρεθεί στην πρώτη θέση με 151 συμμετοχές σε παιχνίδια Champions League (χωρίς τα προκριματικά), ξεπερνώντας και τον Ίκερ Κασίγιας της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακόμα έχει καταφέρει δύο ρεκόρ ασυνήθιστα για έναν αμυντικό. Το 2005 στην Κωνσταντινούπολη στη μοιραία βραδιά απέναντι στη Λίβερπουλ χρειάστηκε μόνο 50 δευτερόλεπτα από την έναρξη του αγώνα για να ανοίξει το σκορ, πετυχαίνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών του Champions League. Μάλιστα με αυτό το τέρμα έγινε και ο γηραιότερος σκόρερ, αφού ήταν 36 ετών και 333 ημερών.

Αντίθετα νεότερος παίκτης που βρήκε σε τελικό είναι ο Ολλανδός Πάτρικ Κλάιφερτ. Το 1995 στη Βιέννη, όταν ο Άγιαξ αντιμετώπισε τη Μίλαν, βρήκε μάλιστα αντίπαλο τον Πάολο Μαλντίνι. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πετύχει το καθοριστικό τέρμα που έφερε τον «Αίαντα» στην κορυφή της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x