Ισπανία

«Τσάβι, το πιο σημαντικό γρανάζι της Μπαρτσελόνα»

Για τον Τσάβι μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο άλλοτε παίκτης της β' ομάδας της Μπαρτσελόνα, Ανέστης Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ο 35χρονος ήταν ο σημαντικότερος παίκτης των Καταλανών τα τελευταία χρόνια.

Ως το σημαντικότερο γρανάζι της Μπαρτελόνα χαρακτήρισε τον Τσάβι ο Ανέστης Αναστασιάδης.

Ο αμυντικός της Καλλονής, ο οποίος είχε περάσει από τη δεύτερη ομάδα των Καταλανών τη διετία 2001/2002, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 με αφορμή την αποχώρηση του 35χρονου από τους πρωταθλητές Ισπανίας, τονίζοντας ότι είναι ένας παίκτης που ξεχώριζε από μικρός.

Παράλληλα, μίλησε και για τον Ινιέστα αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν οι ακαδημίες των «μπλαουγκράνα», ενώ τέλος, ερωτηθείς για τον ίδιο, επισήμανε ότι και του χρόνου θα παραμείνει στην ομάδα της Λέσβου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εκπομπή «Playball» με τους Μάνο Ζερβάκη και Γιώργο Μαραθιανό:

-Για το γεγονός ότι από νωρίς ξεχώριζε ο Τσάβι:
«Εμείς έτυχε να κάνουμε πολλές προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και γι’ αυτό τον είχα παρακολουθήσει από πολύ κοντά. Φαινόταν από τότε η ποιότητά του και η διαφορά την οποία μπορούσε να κάνει στο γήπεδο. Το ίδιο και ο Ινιέστα, τον οποίο άλλωστε τον ανέβασαν από τα 16 του στην πρώτη ομάδα».

-Για την αξία του Τσάβι:
«Ο Τσάβι ήταν ένας άνθρωπος που εκείνη την εποχή όλοι τον προόριζαν για αντικαταστάτη του Γκουαρντιόλα, που σιγά-σιγά τελείωνε η καριέρα του και προσωπικά πιστεύω ότι τον ξεπέρασε.

Είναι ένας εγκεφαλικός παίκτης. Μία μηχανή που ελέγχει τα πάντα στο παιχνίδι και δίνει πάντα τον κατάλληλο ρυθμό στο γήπεδο. Η Μπαρτσελόνα πέτυχε τα τελευταία χρόνια εκπληκτικά πράγματα και ο Τσάβι ήταν το μεγαλύτερο γρανάζι της
».

-Πόσο εύκολο είναι να βγαίνουν «Τσάβι» και «Ινιέστα» από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα;
«Αν παρακολουθήσει κανείς τη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα και των ακαδημιών της, και δει τις προπονήσεις που κάνουν από τις πολύ μικρές ηλικίες, θα καταλάβει ότι προετοιμάζουν τους ποδοσφαιριστές ώστε να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με του Τσάβι και του Ινιέστα.

Από εκεί και πέρα, όποια παιδιά καταφέρουν να εξελιχθούν, θα προχωρήσουν μέχρι την πρώτη ομάδα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει παρόμοιους παίκτες να αναβαίνουν. Τέτοιοι ήταν πριν μερικά χρόνια ο Αρτέτα και ο Τιάγκο Μότα ενώ σήμερα είναι ο Τιάγκο Αλκάνταρα και ο Μπουσκέτς
».

-Πως γίνεται να βγαίνουν συνεχώς παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;
«Είναι όλη η φιλοσοφία που υπάρχει τόσα χρόνια και την οποία είχε αλλάξει ο Γιόχαν Κρόιφ, γι’ αυτό και όλοι τον έχουν θεό στη Βαρκελώνη. Ετοιμάζουν τους παίκτες από μικρή ηλικία και ξέρουν τι ακριβώς να ζητήσουν από αυτόν.

Είναι μια πολύ εξειδικευμένη διαδικασία που βοηθάει και τα παιδιά να απομυθοποιήσουν τα είδωλά τους, καθώς βλέπουν ότι εκείνα θα μπορέσουν να είναι οι επόμενοι Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι κ.ο.κ.
».

-Για το αν προτιμούν παιδιά από την Καταλανία.
«Συνυπολογίζεται σίγουρα αν κάποιος είναι Καταλανός, όμως όχι όπως το νομίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Δεν έχουν κολλήματα. Το επιδιώκουν ως ένα βαθμός καθώς έχουν έναν τοπικισμό και θέλουν τα παιδιά τους να γαλουχούνται και να μεγαλώνουν με την Καταλανική γλώσσα, όμως δεν είναι κολλημένοι.

Αν βρεθεί μια οποιαδήποτε ευκαιρία, θα την κυνηγήσουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του Λιονέλ Μέσι, ενώ μην ξεχνάμε ότι και ο Ινιέστα μπορεί να είναι Ισπανός, δεν είναι όμως Καταλανός
».

-Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην καριέρα του και του που θα αγωνίζεται την επόμενη χρονιά.
«Και του χρόνου εδώ στο νησί θα είμαι και εύχομαι η σεζόν να είναι ακόμη καλύτερη από τη φετινή».

-Για τα τέσσερα γκολ που πέτυχε φέτος, κάτι που δεν είχε ξανακάνει.
«Δεν είναι και πολλά τα τέσσερα γκολ, υπάρχουν και συνάδελφοί μου που έχουν αρκετά παραπάνω. Το ότι παλιότερα δεν σκόραρα όμως φέτος τα κατάφερα, είναι σίγουρα και θέμα εμπειρίας και ότι πλέον το ζητάς και περισσότερο αλλά αντίστοιχα μου το ζητούν και οι προπονητές μου, που μου λένε να προωθούμε περισσότερο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x