Αγγλία

Οι 11 κούπες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Αγγλίας!

Οι «κόκκινοι διάβολοι» θα αναμετρηθούν με την Κρίσταλ Πάλας στον τελικό, με σκοπό να κατακτήσουν το Κύπελλο Αγγλίας. Ας θυμηθούμε ποιες ήταν οι προηγούμενες χρονιές που κατάφερε να πάρει το τρόπαιο.

Η αρχή έγινε το μακρινό 1909 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο απέναντι στην Μπρίστολ Σίτυ με 1-0.
Ήταν ένα Κύπελλο που δεν είχε οργανωθεί καλά όπως και τα προηγούμενα, αφού τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα εκείνα τα χρόνια.

Έπρεπε να περάσουν 39 χρόνια για να κατακτήσει το δεύτερο της Κύπελλο Αγγλίας. Το 1948 νίκησε στον τελικό την Μπλάκπουλ με 4-2.
Ο Σταν Πίρσον ήταν αυτός, ο οποίος πήρε από το χέρι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάνοντας χατ-ρικ στον νικηφόρο ημιτελικό απέναντι στην πανίσχυρη τότε, Ντέρμπι Κάουντι, συμπληρώνοντας ακόμα ένα στον τελικό.

Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια για να παίξει στον τρίτο νικηφόρο τελικό της το 1963, απέναντι στην φετινή πρωταθλήτρια, Λέστερ, την οποία και νίκησε με 3-1.

Το τέταρτο ήρθε ξανά μετά από 14 χρόνια και συγκεκριμένα το 1977 όταν και νίκησε την ισχυρή Λίβερπουλ 2-1 με τα γκολ των Στούαρτ Πίρσον και Γκρίνκοφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία γκολ μπήκαν από το 51’ μέχρι και το 55’ της αναμέτρησης. Για την ιστορία το γκολ των φιναλίστ ήρθε από τον Κέις.

Το 1983 η Μάντσεστερ πήρε δύσκολα τον τίτλο σε έναν διπλό τελικό. Ο δεύτερος ήρθε νικηφόρα 4-0, αλλά ο πρώτος μόνο εύκολος δεν ήταν αφού η Μπράιτον Άλμπιον πάλεψε όσο μπορούσε με το παιχνίδι να λήγει 2-2.

Το έκτο ήρθε πολύ γρήγορα! Το 1985 αντιμετώπισε την φιλόδοξη Έβερτον, η οποία το πάλεψε μέχρι να «σκάσει» στην παράταση. Στο 110’ ο Γουάϊτσαιντ έβαλε το «χρυσό» γκολ και έδωσε παράλληλα το τρόπαιο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η δεκαετία του 90 μπήκε πολύ καλά για τους «κόκκινους διαβόλους», αφού εγκαινιάστηκε με το έβδομο Κύπελλο Αγγλίας απέναντι στην σημερινή αντίπαλό της, Κρίσταλ Πάλας, σε δύο τελικούς φωτιά!

Ο πρώτος; Ένα παιχνίδι για… πολλά νεύρα, αφού έληξε 3-3! Ο δεύτερος τελικός ήταν ροντέο μέχρι το 59’ που ο Μάρτιν σκόραρε και «τελείωσε τον τελικό». Το συγκεκριμένο κύπελλο ήταν το πρώτο του προπονητή «θρύλου» της Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον

Ο Σερ Αλεξ δεν άργησε να πάρει το δεύτερο και το όγδοο, αφού το 1994 νίκησε την Τσέλσι πολύ εύκολα 4-0 με τον Καντονά να ευστοχεί σε δύο εκτελέσεις πέναλτι.

Το back to back δεν έγινε για πρώτη φορά, αφού το 1995 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττήθηκε από την Έβερτον στον τελικό. Ο Σερ Άλεξ δεν το άφησε έτσι και την αμέσως επόμενη χρονιά οι «κόκκινοι διάβολοι νίκησαν στον τελικό την Λίβερπουλ 1-0 με το γκολ του Καντονά στο 85’ και κατέκτησε to κύπελλο για ένατη χρονιά.

Το 1999 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού όχι μόνο κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας την Νιουκάστλ με 2-0, αλλά μετά από τέσσερις ημέρες «έκλεψε» το Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου με τα δύο γκολ προς το τέλος του παιχνιδιού.

Τελευταίο και καλό το 2004! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε πάρτι στον τελικό, αφού με δύο γκολ του Φαν Νίστελρόϊ και ένα του Ρονάλντο νίκησε την Μίλγουολ και κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο Αγγλίας μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Γιώργος Βενιέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x