Ιταλία

Οι ποινές για το «Dirty Soccer» του ιταλικού ποδοσφαίρου

Το ιταλικό ποδόσφαιρο συνεχίζει την αυτοκάθαρσή του από τα συνεχόμενα σκάνδαλα στημένων αγώνων, με το «Dirty Soccer» να είναι αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

108 χρόνια και 3 μήνες αποκλεισμού, αφαίρεση 74 βαθμών, 1.430.900 ευρώ σε πρόστιμα. Σημαντικές ποινές για μεγάλα αδικήματα. Αυτή είναι η πρώτη ετυμηγορία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ιταλίας, βασισμένη στην έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και των εισαγγελικών αρχών του Καταντζάρο, για την υπόθεση «dirty soccer», όπως «βαφτίστηκε» το νέο σκάνδαλο στημένων αγώνων που συγκλονίζει την Ιταλία εδώ και περίπου ένα χρόνο.

38 άτομα καταδικάστηκαν, 11 αθωώθηκαν, επιβλήθηκαν ποινές αφαίρεσης βαθμών σε 11 ομάδες, χρηματικό πρόστιμο σε άλλες 6, ενώ 11 κρίθηκαν αθώες.

Όλα ξεκίνησαν από μία έρευνα του αρχηγού της Ντραγκέτα (η μαφία της Καλαβρίας, κατά πολλούς η ισχυρότερη όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη!), Πιέτρο Ιανάτσο ο οποίος σχετιζόταν, έχοντας συμφέροντα με την ομάδα Neapolis, που αγωνίζεται στην Serie D.

Οι ερευνητές που είχαν αναλάβει την υπόθεση, ακολουθώντας τις κινήσεις του, ανακάλυψαν ένα τεράστιο εθνικό αλλά και διεθνές δίκτυο, που «έστηνε» αγώνες στην Lega Pro (Γ' εθνική), στη Serie D (Δ' εθνική) και στα τοπικά πρωταθλήματα με κέρδη εκατομμυρίων ,έχοντας τη βοήθεια παικτών, προπονητών και προέδρων, κανονίζοντας ποιος θα νικήσει και ποιος θα χάσει σε κάθε αναμέτρηση.

Άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση ο Φάμπιο Ντι Λάουρο, μοναδικός αντιπρόσωπος, σύμφωνα με τη δικογραφία ,των «αρχόντων του στοιχήματος» που επένδυαν και εξαργύρωναν τεράστια ποσά μέσω τουρκικών, σέρβικων, κινεζικών και ιταλικών τραπεζών.

Προσπάθειες έγιναν επίσης ώστε τα «πλοκάμια» του δικτύου να φτάσουν και σε σημαντικότερους αγώνες, με πρώτο βήμα την Serie B, δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία.

Στις 19 Μαΐου οι αρχές συνέλαβαν 50 άτομα απαγγέλλοντας κατηγορίες. Οι διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα. «Στόχος είναι να εξαλείψουμε τέτοιους είδους φαινόμενα και να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο το συντομότερο δυνατό», η δήλωση του εισαγγελέα Στέφανο Παλάτσι. Τρεις εβδομάδες μετά επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Η δίκη άρχισε στις 13 Αυγούστου και μία εβδομάδα μετά εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση με ποινές λιγότερο σημαντικές από τις τωρινές. Η έρευνα ωστόσο συνεχίστηκε, νέα στοιχεία ήρθαν στο φως και η υπόθεση άνοιξε και πάλι. Η νέα εκδίκαση ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου του νέου έτους και ολοκληρώθηκε με την απόφαση της 1ης Φεβρουαρίου από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x