Champions League

Όταν η Νάπολι του Μαραντόνα, κοιτούσε στα μάτια την Ρεάλ του Μίτσελ

Η Ρεάλ Μαδρίτης επισκέπτεται σήμερα το «San Paolo» μετά από σχεδόν μια εικοσαετία και το sport-fm.gr θυμάται τι έγινε τότε μεταξύ των ομάδων του Ντιέγκο Μαραντόνα και του Μίτσελ.

Το 3-1 του «Santiago Bernabeu» δίνει σαφές προβάδισμα στην Ρεάλ Μαδρίτης ενάντια στην Νάπολι, ωστόσο η σημερινή ρεβάνς δεν παύει να είναι… δυσκολάκι για τους Μαδριλένους.

Οι Ναπολιτάνοι ζουν και αναπνέουν για την αναμέτρηση και η ατμόσφαιρα στο «San Paolo» αναμένεται εκρηκτική. Όπως ακριβώς δηλαδή πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν ήταν η πρώτη – και τελευταία έως σήμερα- φορά που οι «παρτενοπέι» υποδέχθηκαν τους «μερένχες».

Στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1987/88, οι –τότε- πρωταθλητές Ιταλίας και Ισπανίας ήρθαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η Νάπολι, υπό την τεχνική ηγεσία του Οτάβιο Μπιάνκι, είχε φτάσει λίγους μήνες νωρίτερα στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου, έχοντας ως ηγέτη τον μεγάλο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Απ’ την άλλη, οι «μερένχες» προέρχονταν από την δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση της ισπανικής Primera Division, με παίκτες όπως ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο, ο Ούγκο Σάντσεθ και ο Μίτσελ Γκονθάλεθ.

Το πρώτο ματς διεξήχθη στις 16 Σεπτεμβρίου 1987 στο άδειο λόγω τιμωρίας «Santiago Bernabeu», με την Ρεάλ του Λίο Μπενάκερ να παίρνει τη νίκη με 2-0 χάρη σε γκολ του Μίτσελ (18’) και αυτογκόλ του Ντε Νάπολι (76’), κάνοντας το έργο των Ναπολιτάνων πολύ δύσκολο.

Στις 30 του ίδιου μήνα λοιπόν, 83.000 οπαδοί της Νάπολι γέμισαν το «San Paolo» προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια των παικτών του Οτάβιο Μπιάνκι. Πριν την έναρξη του ματς, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του επί επταετίας (1976-1983) διευθυντή της «Gazzetta dello Sport», ο οποίος είχε αποβιώσει το προηγούμενο βράδυ.

Το ματς ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους γηπεδούχους, καθώς μόλις στο 9ο λεπτό προηγήθηκαν με τον Τζιοβάνι Φραντσίνι, ο οποίος είδε τον Φρανθίσκο Μπούγιο να αποκρούει αρχικά την κεφαλιά του, στη συνέχεια όμως πήρε το… rebound κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η Νάπολι είχε μπροστά της ακόμα σχεδόν 80 αγωνιστικά λεπτά και ήξερε πως έπρεπε αφενός να σκοράρει και δεύτερη φορά και αφετέρου να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα.

inner

Όμως τελικά τίποτα απ’ τα δύο δεν έμελλε να συμβεί, καθώς στο 44ο λεπτό του αγώνα, ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο έκανε το 1-1 με ωραίο πλασέ, σοκάροντας τους «παρτενοπέι». Στο δεύτερο ημίχρονο τίποτα δεν άλλαξε , με το τελικό 1-1 να στέλνει τη Ρεάλ στον επόμενο γύρο και τους Ναπολιτάνους… σπίτι τους. Οι γηπεδούχοι μάλιστα ολοκλήρωσαν το ματς με δέκα παίκτες, καθώς λίγο πριν τη λήξη του αγώνα αποβλήθηκε ο Αντρέα Καρνεβάλε για σκληρό φάουλ στον τερματοφύλακα της Ρεάλ. Η εξέλιξη αυτή δεν... άρεσε στους οπαδούς της Νάπολι, οι οποίοι αντέδρασαν πετώντας αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.

Σήμερα, όπως και τότε, η Νάπολι πρέπει να ανατρέψει εις βάρος της σκορ δύο τερμάτων, με το εκτός έδρας γκολ να κάνει τα πράγματα ελαχίστως πιο εύκολα από το 1987.



Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x