Champions League

Όταν οι τελικοί του Champions League γίνονται… εμφύλιοι!

Τότεναμ και Λίβερπουλ αναμετρώνται αύριο στη Μαδρίτη με φόντο την κούπα στο φετινό Champions League και το sport-fm.gr θυμάται τις έξι προηγούμενες φορές στις οποίες ο τελικός ήταν… εγχώρια υπόθεση!

Η πιο μεγάλη ώρα είναι… τώρα, για την Τότεναμ και τη Λίβερπουλ. Οι δύο εκπρόσωποι της Premier League τίθενται αντιμέτωποι αύριο (01/06) στις 10 το βράδυ στη Μαδρίτη, στοχεύοντας στην κατάκτηση του τροπαίου του φετινού Champions League, για να γραφτούν με… χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Το «Γουάντα Μετροπολιτάνο» θα φιλοξενήσει τις δύο συμπατριώτισσες και τους οπαδούς τους, σε ένα σκηνικό που θα έχει… έντονο άρωμα από Αγγλία και ως εκ τούτου πολλές ιδιαιτερότητες. Ωστόσο, το φαινόμενο… εμφυλίου στο επίπεδο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη, κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο είναι...

Το αντίθετο διαπιστώνει κανείς, «σκαλίζοντας» το παρελθόν και τα ζευγάρια των προηγούμενων 63 μεγάλων τελικών. Κι αυτό γιατί, ούτε λίγο ούτε πολύ, από το 1999 -που συνέβη για πρώτη φορά- και… εντεύθεν υπάρχουν έξι ακόμα περιπτώσεις όπου το κύπελλο με… τα μεγάλα αυτιά διεκδικήθηκε από ομάδες με ίδια χώρα προέλευσης.

Το sport-fm.gr θυμάται και καταγράφει όλες τις φορές όπου η εγχώρια κόντρα μετατράπηκε και σε ευρωπαϊκή, με φόντο την κορυφή και την κατάκτηση του Champions League…

Ο παλιός ήταν… αλλιώς
inner
Τη σεζόν 1999-00 ήταν η πρώτη φορά που ομάδες από την ίδια χώρα συναντήθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης. Αντίπαλοι Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια, στο Παρίσι και το «Σταντ Ντε Φρανς», με την παρουσία 80.000 κόσμου.

Έχοντας κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά και με την εμπειρία να… ξεχειλίζει, η λευκή «βασίλισσα» ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι στις… πρωτάρες σε ομίλους «νυχτερίδες», που είχαν καταφέρει να κλέψουν τις εντυπώσεις με τις ως τότε εμφανίσεις τους.

Και, όντως, τα προγνωστικά δεν διαψεύστηκαν... Η Ρεάλ ήταν καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκε στο 39’, με την κεφαλιά του Φερνάντο Μοριέντες μετά από σέντρα του Μίτσελ Σαλγκάδο. Ένα εκπληκτικό βολέ του Στιβ ΜακΜάναμαν στο 67ο λεπτό έβαλε τις βάσεις νίκης των «μερένγκες», με τη Βαλένθια να καταρρέει από εκεί κι έπειτα ενώ ο Ραούλ βγήκε στην αντεπίθεση μετά από κόρνερ υπέρ της ομάδας του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, πέρασε και τον Σαντιάγκο Κανιθάρες κι έκανε το τελικό 3-0, στο 75’, φτάνοντας τα 10 γκολ!

Έτσι, η Ρεάλ πήρε τον όγδοο τίτλο της στο Champions League, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε τον πρώτο του και παράλληλα ο ΜακΜάναμαν έγινε ο πρώτος Άγγλος παίκτης που κέρδισε το τρόπαιο με ξένη ομάδα…



Όταν «κατέβασαν ρολά» οι γκολκίπερ
inner
Την περίοδο 2002-03 η εμφύλια κόντρα έχει ιταλική χροιά, με τις Γιουβέντους και Μίλαν να παίζουν στο «Ολντ Τράφορντ», μπροστά σε 60.000 φίλους τους και τους Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Ντίντα να… κατεβάζουν ρολά.

Μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα, οι «ροσονέρι» είδαν τον Αντρέι Σεφτσένκο να σκοράρει, αλλά το γκολ του να ακυρώνεται επειδή ο Ρούι Κόστα έκλεισε το οπτικό πεδίο του Μπουφόν. Με τα ριπλέι, πάντως, να μην δικαιολογούν την απόφαση του διαιτητή Μάρκους Μερκ...

Ο Αντόνιο Κόντε μπαίνει αλλαγή στην επανάληψη και παραλίγο να σκοράρει για την «γηραιά κυρία», με τον Ντίντα εξουδετερωμένο, αλλά η κεφαλιά του βρίσκει δοκάρι, ενώ ο Αντρέα Πίρλο έχει και αυτός δοκάρι! Το δεύτερο ημίχρονο περιλάμβανε… πολλά νεύρα και λίγες φάσεις, στην παράταση το ίδιο, με τη Μίλαν μάλιστα να τελειώνει με 10, λόγω του ότι είχε κλείσει τις αλλαγές της, όταν τραυματίστηκε ο Ρόκε Ζούνιορ.

Στη… ρώσικη ρουλέτα, ο Ντίνα αποκρούει τις προσπάθειες των Νταβίντ Τρεζεγκέ, Μαρσέλο Ζαλαγιέτα και Πάολο Μοντέρο, ο Μπουφόν εκείνες των Κλάρενς Σέεντορφ και Κάχα Καλάτζε, ενώ Σερζίνιο-Νέστα από πλευράς Μίλαν και Αλεσάντρο Μπιριντέλι-Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο από πλευράς Γιουβέντους σκοράρουν.

Ο Σεφτσένκο νικάει τον Μπουφόν στην τελευταία εκτέλεση, κάνει το τελικό 3-2, χαρίζοντας την κούπα στην ομάδα του κι γίνεται ο πρώτος Ουκρανός ποδοσφαιριστής που κατακτά το τρόπαιο!



Ένα γλίστρημα, μια κούπα…
inner
Την χρονιά 2007-08 ήρθε η σειρά της Αγγλίας να δει δύο εκπροσώπους της να μάχονται για το… ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού φουτμπόλ, με τον τελικό του «Λουζνίκι» στη Μόσχα μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι μπροστά σε 65.000 οπαδούς να κρίνεται ξανά στην διαδικασία των πέναλτι!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 26', ενώ από το μακρινό σουτ του Μίκαελ Εσιέν η μπάλα αρχικά στον Νεμάνια Βίντιτς, ακολούθως στον Ρίο Φέρντιναντ, ανάγκασε τον Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ να παραπατήσει και επέτρεψε στον Φρανκ Λάμπαρντ να ισοφαρίσει από κοντά στο 45ο λεπτό. Αφιερώνοντας το γκολ στον πατέρα του , που είχε «φύγει» ένα μήνα νωρίτερα…

Στην ανάπαυλα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον «τα έχωσε» στον γνωστό μας Λούμπος Μίχελ, ενώ έριξε στο ματς και τον Ράιν Γκιγκς, που έκανε ρεκόρ συμμετοχών για τους «κόκκινους διαβόλους», φτάνοντας τις 759!

Εις μάτην όμως αφού το σκορ δεν άλλαξε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Ενώ κι εκεί, η μόνη αλλαγή αφορούσε στις αριθμητικές ισορροπίες, με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά να αποβάλλεται στο 116’ επειδή… χαστούκισε τον Νεμάνια Βίντιτς.

Στα πέναλτι σκόραραν για την Μάντσεστερ οι Κάρλος Τέβες, Μάικλ Κάρικ, Όουεν Χάργκριβς, Νάνι, Άντερσον και Γκιγκς, με τον Ρονάλντο να αστοχεί στην τρίτη εκτέλεση, ενώ από τους «μπλε» τους… μιμήθηκαν οι Μίχαελ Μπάλακ, Τζουλιάνο Μπελέτι, Φρανκ Λάμπαρντ, Άσλεϊ Κόουλ και Σαλομόν Καλού.

Ο Τζον Τέρι απέτυχε να χαρίσει την κούπα στην Τσέλσι, γλιστρώντας στην πέμπτη εκτέλεση, με τον Γκιγκς να σκοράρει στη συνέχεια και τον Φαν Ντερ Σαρ να σταματά τον Νικολά Ανελκά στο… καπάκι, με το τρόπαιο να καταλήγει στη Γιουνάιτεντ!



Κατάκτηση και χρονιά όνειρο για Μπάγερν!
inner
Την σεζόν 2012-13 η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η Γερμανία, ελέω των Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου, οι οποίες αναμετρώνται στο «Γουέμπλεϊ» παρουσία 86.298 θεατών.

Το πρώτο ημίχρονο τα έχει όλα εκτός από… γκολ, με τον Μάνουελ Νόιερ αρχικά και τον Ρόμαν Βαϊντενφέλερ στη συνέχεια να αναλαμβάνουν δράση, διατηρώντας το μηδέν παθητικό και την αγωνία στα… ύψη. Στην επανάληψη, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν ανάλογα.

Ο Μάριο Μάντζουκιτς βάζει τους τυπικά φιλοξενούμενους μπροστά στο σκορ με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, μετά από συνεργασία των Φρανκ Ριμπερί και Άριεν Ρόμπεν. Για να έρθει η «απάντηση» των Βεστφαλών, με το πέναλτι του Ντάντε στον Μάρκο Ρόις και το εύστοχο χτύπημα του Ιλκάι Γκιντογκάν, στο 67’, που σημαίνει το 1-1.

Κι ενώ όλα δείχνουν παράταση, έρχεται μια ακόμα συνεργασία των Ριμπερί-Ρόμπεν, με το «τακουνάκι» του Γάλλου και το «σκαφτό» πλασέ του Ολλανδού στον επερχόμενο Βαϊντενφέλερ, για το 2-1 υπέρ της Μπάγερν στο 89ο λεπτό!

Έτσι, οι Βαυαροί -που στη διαδρομή αποκλείουν Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα με 4/4 και 11-0 γκολ- φτάνουν τις πέντε κατακτήσεις στη διοργάνωση, μετά από 10 τελικούς, συνοδεύοντας την με μια σειρά από εντυπωσιακά ρεκόρ...

Παράλληλα, κάνουν το νταμπλ, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί χρονικά η κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος. Ενώ, μια εβδομάδα αργότερα, έρχεται και η κατάκτηση του Κυπέλλου, για να ολοκληρώσουν έτσι ονειρικά την πιο πετυχημένη σεζόν της ιστορίας τους.



Αφεντικό Μαδρίτης και… Ευρώπης με decima
inner
Την περίοδο 2013-14 ήταν ξανά η σειρά της Ισπανίας να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι αντίπαλοι ήταν και από την ίδια πόλη, τη Μαδρίτη! Ρεάλ εναντίον Ατλέτικο, λοιπόν, στο «Ντα Λουζ», μπροστά σε 60.976 οπαδούς τους, με τον τελικό να πηγαίνει στην παράταση για έβδομη φορά στην ιστορία του Champions League, αλλά να μην χρειάζεται η διαδικασία των πέναλτι μόλις για πρώτη...

Οι «ροχιμπλάνκος» είδαν τον Ντιέγκο Κόστα να αποχωρεί τραυματίας μόλις στο 9’, αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ και να πάρουν το προβάδισμα στο 36ο λεπτό. Με τον Χουανφράν να κάνει την κεφαλιά-πάσα στο ύψος του πέναλτι για τον Ντιέγκο Γκοντίν, που νίκησε με τον ίδιο τρόπο τον -ευρισκόμενο εκτός θέσης- Ίκερ Κασίγιας!

Στο δεύτερο ημίχρονο η «λευκή βασίλισσα» έκανε ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, τις έχασε, με την Ατλέτικο στο μεσοδιάστημα να… ταμπουρώνεται, για να έρθει η λύτρωση από μια ακόμα κεφαλιά. Αυτή την φορά από τον Σέρχιο Ράμος, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων!

Το έξτρα μισάωρο, ωστόσο, ήταν… μονόπρακτο. Αρχικά ο Γκάρεθ Μπέιλ στο 110’, ακολούθως ο Μαρσέλο -που είχε περάσει αλλαγή στην επανάληψη- οκτώ λεπτά μετά και εν τέλει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με πέναλτι που σήμανε παράλληλα και το… 17ο τέρμα του στη διοργάνωση, στο 120ο λεπτό διαμόρφωσαν το επιβλητικό 4-1, για τη 10η κατάκτηση από πλευράς Ρεάλ.



Το δις εξαμαρτείν της Ατλέτικο
inner
Για να φτάσουμε στη χρονιά 2015-16 και το… ριμέικ της πρόσφατης ισπανικής «μονομαχίας», ανάμεσα σε Ρεάλ και Ατλέτικο. Με το σκηνικό του «ντέρμπι μαδριλένο» να στήνεται στο Μιλάνο και δη το «Σαν Σίρο», παρουσία 71.492 «καλεσμένων» και το… σενάριο να περιλαμβάνει πέναλτι για την ανάδειξη του νικητή.

Οι «μερένγκες» μπαίνουν δυνατά στο ματς και μόλις στο 6’ ο Γιάν Όμπλακ βγάζει πάνω στη γραμμή το σουτ του Καζεμίρο, ενώ στο 15ο λεπτό παίρνουν κεφάλι στο σκορ με ένα γκολ που δεν έπρεπε, πάντως, να μετρήσει. Με τον Σέρχιο Ράμος να περνάει τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Όμπλακ, μετά από προσπάθεια του Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά να είναι εκτεθειμένος στο ξεκίνημα της φάσης...

Το δεύτερο 45λεπτο ξεκινάει με τον Πέπε να ανατρέπει τον Φερνάντο Τόρες, τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ να υποδεικνύει πέναλτι, αλλά τον Αντουάν Γκριεζμάν να αστοχεί, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Κέιλορ Νάβας που είχε κάνει νωρίτερα τα… απαραίτητα mindgames και είχε «κιτρινιστεί»! Παρόλα αυτά, οι «ροχιμπλάνκος» βρίσκουν το πολυπόθητο γκολ για την ισοφάριση με τον ερχόμενο από τον πάγκο Γιανίκ Καράσκο να στέλνει τη μπάλα με προβολή στα δίχτυα του Νάβας, στο 79’.

Σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στην προηγούμενη συνάντηση των δυο τους, αυτή τη φορά η Ατλέτικο δεν καταρρέει στην παράταση και καταφέρνει να οδηγήσει το ματς στα πέναλτι. Η κατάληξη, όμως, εκεί είναι η ίδια προς ικανοποίηση της Ρεάλ…

Λούκας Βάθκεθ, Μαρσέλο, Μπέιλ και Ράμος κάνουν το 4Χ4, με τους Γκριεζμάν, Γκάμπι και Σαούλ επίσης, αλλά τον Χουανφράν να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι στην δική του τέταρτη προσπάθεια. Επιτρέποντας στον Κριστιάνο Ρονάλντο να ευστοχήσει και να «υπογράψει» το 11ο τρόπαιο!



Συνοπτικά τα αποτελέσματα των έξι «εμφυλίων»:
1999-00 Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 3-0
2002-03 Γιουβέντους-Μίλαν 0-0 (2-3 στα πέναλτι)
2007-08 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι 1-1 (6-5 στα πέναλτι)
2012-13 Μπορούσια Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μονάχου 1-2
2013-14 Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (στην παράταση)
2015-16 Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x