Europa League

ΠΑΟΚ, ομάδα για πρόκριση

Σε ένα ματς που δεν του βγήκε επιθετικά, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να σταθεί όρθιος (0-0) κόντρα στην ανώτερη ποιοτικά Φιορεντίνα, παίρνοντας τον πολύτιμο βαθμό. Σπουδαία ευκαιρία ο Ροντρίγκες στο 85’.

Η Τούμπα πάντα άγχωνε τον ΠΑΟΚ, ειδικότερα κόντρα σε ποιοτικότερους αντιπάλους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η φετινή ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς φαίνεται σε κάθε αγώνα της ότι έχει φτιαχτεί σε σωστές βάσεις.

Απόδειξη και το ματς κόντρα στη Φιορεντίνα, που οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τους «βιόλα», πέραν μίας φάσης στο 85’ με τον Ροντρίγκες, βρέθηκαν υπό πίεση αρκετές στιγμές, ωστόσο κράτησαν το υπερπολύτιμο 0-0 κόντρα στην ποιοτικότερη ομάδα του ομίλου τους.

inner

Η ομάδα του Πάουλο Σόουζα χωρίς να πατήσει το… γκάζι, επέβαλε το δικό της ρυθμό, έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τον Μπουμπακάρ (26’ και 52’), ωστόσο ο Γλύκος (καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ) δήλωσε «παρών» όποτε τον χρειάστηκαν οι γηπεδούχοι και ο ΠΑΟΚ που μετά το 60’ άλλαξε το σχηματισμό σε 3-5-2, δηλώνει ικανοποιημένος από την ισοπαλία.

Πόσω μάλλον, όταν στο άλλο ματς του ομίλου, ανάμεσα στην Καραμπάκ και τη Λίμπερετς διαμορφώθηκε επίσης ισόπαλο αποτέλεσμα (2-2) και έτσι ο «Δικέφαλος» έχει την ικανότητα στη συνέχεια του ομίλου να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση της πρόκρισης.

Πώς έπαιξαν

Ο Βλάνταν Ίβιτς, έχοντας πλέον πολλές επιλογές στο χώρο της μεσαίας γραμμής, διάλεξε να δώσει για πρώτη φορά φέτος φανέλα βασικού στον Πέλκα, ποντάροντας στη δημιουργική ικανότητα του νεαρού χαφ, αλλά οι υπόλοιποι 10 της ενδεκάδας ήταν οι αναμενόμενοι, με τον Κάνιας να είναι ο μοναδικός αμυντικός χαφ και τον Τσίμιροτ να είναι δίπλα του ως «οχτάρι».

inner

Από την άλλη μεριά, ο Πάουλο Σόουζα με ένα ιδιότυπο 3-3-2-2 είχε αρκετές διαφοροροποιήσεις συγκριτικά με τη… βασική του ενδεκάδα στη Serie A, αλλά τίποτα το μη αναμενόμενο, αφού ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει rotation.

Το ματς

Η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς μπήκε αρκετά «τρακαρισμένη» στο ματς, ενδεικτικό ότι μόλις στα 40’’ η Φιορεντίνα εκμεταλλεύτηκε λάθος πάσα από την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ, αλλά γρήγορα ο Τζαβέλλας με τον Βαρέλα διόρθωσαν την παραλίγο ολέθρια γκέλα.

Σε δημιουργικό επίπεδο οι γηπεδούχοι είχαν πολλά και εμφανή προβλήματα, κάνοντας πολλές λάθος μεταβιβάσεις, που χαλούσαν και το ρυθμό τους και παράλληλα έδιναν δικαίωμα στους «βιόλα» να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Γλύκου.

inner

Παρ’ όλα αυτά και η ομάδα του Πάουλο Σόουζα ήταν απρόσεκτοι στις περισσότερες από τις τελικές τους πάσες, με τους σταθερούς Βαρέλα και Τζαβέλλα να αποσοβούν κάθε υποψία κινδύνου. Η σοβαρότερη φάση που «έβγαλε» η Φιορεντίνα ήταν στο 26’ ο Μπαμπακάρ βρέθηκε στο ύψος του πέναλτι και έκανε το σουτ, αλλά ο εξαιρετικός σε αυτό το ματς, Γλύκος απέκρουσε με υπερένταση.

Την ίδια καλή αντίδραση είχε ο Γλύκος και στο 38’, όταν ο Μπόρχα Βαλέρο βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος έξω από την περιοχή και με πεντακάθαρο οπτικό πεδίο, αλλά η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Έλληνα γκολκίπερ. Από την εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο πρώτο 45λεπτο ήταν φανερό ότι η Φιορεντίνα είχε υποχρεώσει τον ΠΑΟΚ σε πλήρη αγωνιστική δυσλειτουργία.

inner

Μάλιστα, το β’ ημίχρονο άρχισε με ακόμα χειρότερους οιωνούς, καθώς η Φιορεντίνα βλέποντας ότι της… βγαίνει το παιχνίδι, άρχισε να επιτίθεται με πιο αποφασιστικό τρόπο, με αποτέλεσμα να χάσει δύο σπουδαίες ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά. Στο 50’ ο Μπαντέλι ολοκλήρωσε με καλό σουτ εκτός περιοχής, ωραία ομαδική προσπάθεια των Ιταλών, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Μπαμπακάρ είδε για δεύτερη φορά τον Γλύκο να του λέει «όχι» σε πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Σε εκείνο το σημείο, ο Βλάνταν Ίβιτς αποφάσισε να αναλάβει δράση από τον πάγκο, αλλάζοντας το σχηματισμό σε 3-5-2, έχοντας τους Τζαβέλλα, Βαρέλα και Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας, Σακχόφ, Τσίμιροτ και Κάνιας στον άξονα και τους Κλάους-Ροντρίγκες στην επίθεση.

Αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν και η κίνηση «ματ» από τον Σέρβο τεχνικό, ώστε να μην του ξεφύγει το ματς μέσα από τα χέρια. Η Φιορεντίνα δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα με την ίδια ευκολία, δεν πλησίαζε καν την περιοχή του Γλύκου, αφού πλέον και ο ΠΑΟΚ είχε... πλήθος στο κέντρο της άμυνάς του, κλειδώνοντας τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας, πόσω μάλλον από τη στιγμή που και η Φιορεντίνα δεν ήθελε να ρισκάρει το οτιδήποτε.

inner

Βάσει αυτού του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί στον αγωνιστικό χώρο, το ματς κινούνταν σε μια λεπτή γραμμή, ισορροπώντας στην ισοπαλία και ήταν ξεκάθαρο ότι αν έμπαινε γκολ, θα επρόκειτο ουσιαστικά για εξέλιξη κόντρα στη ροή. Ο... τυχερός της «ρώσικης ρουλέτας» παραλίγο να αποδειχθεί ο ΠΑΟΚ, καθώς στο 85' ο Λέοβατς βρήκε με εξαιρετική διαγώνια μπαλιά τον Ροντρίγκες, εκείνος με εξαιρετική προσπάθεια ξεφορτώθηκε το μαρκάρισμα του Τόμοβιτς, αλλά το πλασέ του ήταν αδύναμο, με την μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Ταταρουσάνου.

ΠΑΟΚ (4-1-2-3): Γλύκος - Μάτος, Βαρέλα, Τζαβέλλας, Λέοβατς – Κάνιας – Πέλκας (57’ Σάκχοφ), Τσίμιροτ – Ροντρίγκες, Κάμπος (57’ Κρέσπο), Αθανασιάδης (79’ Τιάμ)

Φιορεντίνα (3-3-2-2): Ταταρουσάνου – Τόμοβιτς, Ροντρίγκες, Αστόρι – Μπαντέλι, Σαλσέδο (74' Μπερναρντέσκι), Ολιβέρα – Μπόρχα Βαλέρο, Ίλιτσιτς (62’ Σάντσες), Μπαμπακάρ (77' Τέγιο), Κάλινιτς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x