Υπάρχει ένα δεδομένο εδώ και πολλές εβδομάδες σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Πολιτείας και εν προκειμένου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, αναφορικά με το μέλλον της Super League.

Η πλευρά της Πολιτείας θέλει να προωθήσει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης των επαγγελματιών κατηγοριών από τη στιγμή που προτίθεται να βάλει… πλάτη στο ελληνικό ποδόσφαιρο (μέσω ΕΡΤ) σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αφού υπάρχουν ομάδες τηλεοπτικά «άστεγες». Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός αυτής της κίνησης; Αφενός, επειδή η NOVA έχει κλείσει την… κάνουλα, μέσω της ΕΡΤ η Πολιτεία θέλει να δώσει λύση και αφετέρου να βάλει τις βάσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό προϊόν.

Το πλάνο, λοιπόν, που έχει εκπονηθεί κάνει λόγο για τρεις κατηγορίες που πλέον θα ονομάζονται «Super League 1», «Super League 2» και η «Football League». Η αρχική σκέψη του Γιώργου Βασιλειάδη ήταν αυτό το πλάνο να εφαρμοσθεί άμεσα (2018-19), ωστόσο επειδή οι δυσκολίες είναι πολλές, προωθείται η υλοποίησή του (εφόσον προχωρήσει η λύση της ΕΡΤ) από το 2019-2020.

Στη Super League 1, σύμφωνα με το πλάνο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, θα συμμετέχουν 12 ομάδες, οι οποίες θα συμμετέχουν οι 10 πρώτοι συν οι 2 πρώτοι από τη Football League, στη Super League 2 θα είναι οι 6 (11-16) του επόμενου πρωταθλήματος της Super League συν οι 4 (3-6) της Football League. Βέβαια, στο πλάνο αυτό υπάρχουν ερωτηματικά, αφού η εκπόνησή του έγινε με βάση να εφαρμοσθεί από το 2018-19. Για παράδειγμα στη Super League 1 με τη λογική ότι το πλάνο θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη σεζόν (2019-2020), θα πρέπει να ανεβαίνουν λογικά οι δύο πρώτες ομάδες της Super League 2 και όχι από τη Football League, από τη στιγμή που θα είναι η τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Συνολικά θα υπάρχουν 34 επαγγελματικές ομάδες (12+10+12).

Βέβαια, η μορφή του πλάνου, αυτή την ώρα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που «καίει» είναι οι ΠΑΕ να πορευθούν με τα νερά αυτών που βάζουν τα λεφτά. Άρα με αυτά της NOVA (που ούτως ή άλλως έχει ζητήσει αναδιάρθρωση από πέρυσι) και αυτά του κράτους, από τη στιγμή που η προοπτική της ΕΡΤ γίνεται όλο και πιο κοντινή.

Αυτή τη στιγμή, η πλευρά της Πολιτείας επεξεργάζεται αυτό το πλάνο της αναδιάρθρωσης και προχωρά σε βελτιώσεις και στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους εταίρους του συνεταιρισμού, ώστε να βρει τις περισσότερες ομάδες σύμφωνες και να ψηφιστεί η αναδιάρθρωση που ενδεχομένως να αλλάξει πλήρως το χάρτη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ο ρόλος του εποπτικού μηχανισμού

Το θετικό και το απόλυτα θελκτικό για τις ομάδες της Super League προκειμένου να δώσουν το «ΟΚ» χωρίς μεγάλες ενστάσεις είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης γίνεται λόγος για εγγυημένα έσοδα (κατά πολύ αυξημένα από περίοδο κεντρικής διαχείρισης) προς τις ΠΑΕ. Ωστόσο, στα «εγγυημένα» θα υπάρχουν πολλοί σημαντικοί αστερίσκοι, τους οποίους βάζει αυτός που πληρώνει, άρα η Πολιτεία. Τι είδους αστερίσκοι;

Οι ομάδες θα καλούνται να είναι τυπικές σε όσα ορίζει ο νόμος περί θεμάτων βίας και όχι μόνο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν σε αυτές, η άρτια λειτουργία των Ακαδημιών, το περιεχόμενο δηλώσεων και τοποθετήσεων των παραγόντων και άλλα θέματα που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση συνολικά του προϊόντος. Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει έλεγχος και στα οικονομικά των ΠΑΕ ώστε να είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους και Δημόσιο, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Με άλλα λόγια, θα θεσπιστεί ένας μηχανισμός ως θεματοφύλακας των χρημάτων που παίρνουν οι ομάδες.

Όσες ομάδες δεν συμβαδίζουν με τους όρους αυτούς, τότε θα δέχεται πρόστιμα τα οποία θα παρακρατούνται από αυτά τα εγγυημένα έσοδα, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ μεγάλη ζημιά στα οικονομικά τους.

Παύλος Κουστέρης

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ