Αγγλία

Σαν σήμερα έφυγε ο αναμορφωτής της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι

«Στο Λίβερπουλ υπάρχουν δύο μόνο μεγάλες ομάδες, η Λίβερπουλ και τα τσικό της Λίβερπουλ». Ο «θρύλος» του Μέρσεϊσαϊντ, Μπιλ Σάνκλι έφυγε μία μέρα σαν τη σημερινή, στις 29-9-1981.

Ένας από τους ανθρώπους που αγάπησε όσο λίγοι την Λίβερπουλ έφυγε από κόσμο σαν σήμερα πριν 35 χρόνια. Ο Μπιλ Σάνκλι πέρασε το DNA του στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ και ήταν αυτός που την αναμόρφωσε παίρνοντας την σκυτάλη από τον Μπομπ Πέισλι.

Μαζί του η Λίβερπουλ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (1964, 1966, 1973), ένα κύπελλο UEFA το 1973 και δύο κύπελλα FA (1965,1974). Φτωχός απολογισμός αν σκεφτεί κανείς το έργο που άφησε στους «κόκκινους». Ο Σάνκλι ήταν υπέρμαχος και πέτυχε όσο λίγοι το μότο ότι η ομάδα ανήκει στον λαό και όχι στους ιδιοκτήτες.

inner

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε την Λίβερπουλ μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο Νησί και στην Ευρώπη, ήταν ο απόλυτος ηγέτης, το άτομο που όλοι σέβονταν. Οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο πρωτοποριακές για την εποχή του. Από τις προπονήσεις μέχρι την συμπεριφορά του απέναντι στους ποδοσφαιριστές.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό», είχε πει. Αυτός ήταν ο Μπιλ Σάνκλι «άρρωστος» με το ποδόσφαιρο και την Λίβερπουλ. Είχε εκφράσει την επιθυμία πως όταν πεθάνει θα ήθελε οι στάχτες του να σκορπιστούν στο Άνφιλντ και συγκεκριμένα πίσω από το τέρμα και μπροστά από την εξέδρα των φανατικών της Λίβερπουλ, το γνωστό «Kop».

inner

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1981 η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα, πεθαίνει προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 68 ετών βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την πόλη του Λίβερπουλ αλλά και ολόκληρη την Αγγλία. 11 χρόνια μετά, το 1992 ως ελάχιστο φόρο τιμής η Λίβερπουλ ανοίγει τις «Πύλες του Σάνκλι». Ο Μπιλ Σάνκλι δεν πέθανε, στην πραγματικότητα θα είναι για πάντα εκεί στη θέση του, μπροστά από το «Kop», στον χώρο που αγάπησε για να εμψυχώνει όπως μόνο αυτός ήξερε τους παίκτες και οπαδούς της δικιάς του Λίβερπουλ.

inner



Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x