Γενικά

Συμεών Γερονικολάκης: Ο Έλληνας αθλητίατρος της εθνικής Γερμανίας!

Ο Συμεών Γερονικολάκης, ή αλλιώς «Gero» όπως είναι γνωστός στους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Γερμανίας, έχει καταφέρει ήδη στα 38 του χρόνια όσα για άλλους φαντάζουν όνειρο ζωής.

Ο Συμεών Γερονικολάκης, ή αλλιώς «Gero» όπως είναι γνωστός στους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Γερμανίας, όπου ζει και εργάζεται, έχει καταφέρει ήδη στα 38 του χρόνια όσα για άλλους φαντάζουν όνειρο ζωής. Ένας Έλληνας επιστήμονας ο οποίος διαπρέπει στο χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Φιλικός, ευγενικός και υπέρμετρα φιλόξενος, με διάθεση για συζήτηση και τα όσα έχει να πεί άκρως ενδιαφέροντα.

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη,όπου και έζησε για 7 χρόνια. Έπειτα μετακόμισε στην Στουτγγάρδη με την οικογένειά του λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων της μητέρας του, η οποία εργαζόταν ως δασκάλα σε ελληνικό σχολείο. Παρακολούθησε το γερμανικό παράλληλα με το ελληνικό σχολείο, λαμβάνοντας αριστεία και επαίνους στο τέλος κάθε χρονιάς. Η όρεξη του για μάθηση ατελείωτη! Επόμενο του βήμα το πανεπηστήμιο από το οποίο αποφοίτησε σε ηλικία μόλις 25 ετών ώντας ο νεότερος πτυχιούχος της χρονιάς του στην Γερμανία!

«Τελείωσα το λύκειο με πολύ καλό βαθμό και με μοναδικό μου στόχο να γίνω ορθοπεδικός και αθλητίατρος. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο με οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Μεγάλωσα παίζοντας με μία μπάλα και πηγαίνοντας στα γήπεδα με τον πατέρα μου. Πέρασα στο Tubingen,στο τμήμα ιατρικής του πανεπηστημίου. Η χαρά μου ήταν μεγάλη και η πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη»!

Το 2007 ήταν ήδη γιατρός της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής της Γερμανίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ την ίδια χρονιά διετέλεσε επίσης μέλος της ιατρικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χάντμπολ. Συγχρόνως είχε υπό την ευθύνη του και διάφορα άλλα αθλήματα όπως πόλο, τζούντο και ενόργανη γυμναστική. Το 2008 ανέλαβε ως επικεφαλής ιατρός τις μικτές ομάδες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (WFV) του νομού στον οποίο κατοικεί (Baden-Wurttemberg), ενώ παράλληλα παρέδιδε μαθήματα ιατρικής σε σχολή επίδοξων προπονητών.

Το 2011 ήρθε η πρόταση από την επαγγελματική ομάδα της Στουτγγάρδης(VFB) να τον εντάξει στο ιατρικό δυναμικό της.

inner

«Εργάστηκα στην ομάδα της Στουτγκάρδης για τέσσερα χρόνια. Τον Ιούλιο του 2015 σταμάτησα λόγω περιορισμένου χρόνου καθώς άνοιξα το ιδιωτικό μου ιατρείο». Εκεί συνεργάστηκε με πολύ καλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπως οι διεθνείς Λένο, Κουζμάνοβιτς Κακάου, Ρούντιγκερ, Βέρνερ, Κίμιχ και πολλούς άλλους.

Όσον αφορά την τωρινή αγωνιστική εικόνα της ομάδας δήλωσε ότι «είναι πολύ λυπηρό μια ομάδα με τόσο κόσμο, χορηγούμενη από έναν οικονομικό κολοσσό όπως η Mercedes-Benz να έχει υποστεί δύο υποβιβασμούς τα τελευταία τρία χρόνια. Προφανώς κάτι πάει λάθος στον σχεδιασμό».

Το 2013 έκανε το μεγαλύτερο βήμα της μέχρι τώρα καριέρας του, καθώς έγινε μέλος του ιατρικού τιμ της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB) στις ηλικίες U15 αρχικά, U16, U18, U19 στη συνέχεια έως και την U20 όπου βρίσκεται σήμερα μετά από 6 χρόνια!

inner

«Χτύπησε ένα απόγευμα το τηλέφωνο στο γραφείο μου και μου είπαν πως με θέλουν στην εθνική Γερμανίας. Στην αρχή χαμογέλασα και ξαφνιάστηκα. Μου πήρε λίγο μέχρι να το συνειδητοποιήσω. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν υπήρχε κάτι να σκεφτώ»,αναφέρει σχετικά.

«Οι συνθήκες στην εθνική είναι οι καλύτερες δυνατές για όλους. Υπάρχει οργάνωση, φανταστικές εγκαταστάσεις ,τελευταίας τεχνολογίας υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από προπονητές, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, μάγειρες, ψυχολόγους ακόμα και δασκάλους οι οποίοι συνοδεύουν τους αθλητές σε κάθε προπόνηση ή διοργάνωση. Μην ξεχνάμε ότι από αυτές τις ομάδες έχουν περάσει κάποιοι από τους μεγαλύτερους σημερινούς ποδοσφαιριστές όταν ήταν σε νεαρή ηλικία. Έχω κάνει πολλά ταξίδια με την εθνική και έχω πολλές όμορφες στιγμές στο μυαλό μου. Ρωσία, Ιρλανδία, Ισπανία ,Πορτογαλία, Αγγλία, Σλοβακία είναι κάποιες από τις χώρες που φιλοξένησαν τουρνουά ή παιχνίδια στα οποία συμμετείχαμε τα τελευταία χρόνια. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι με την U19 δεν καταφέραμε να προκριθούμε στο προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αρμενία».

inner

Σχετικά με την δουλειά του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει του δύσκολους τραυματισμούς των αθλητών του ο Δρ. Γερονικολάκης θεωρεί πως χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ήδη αρκετή πίεση από τις υποχρεώσεις.

«Υπάρχουν πολύ δύσκολοι τραυματισμοί αλλά είναι όλοι αντιμετωπίσιμοι. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή του. Από την οικογενειακή του κατάσταση μέχρι το ιστορικό τραυματισμών του και τις αδυναμίες του. Η ψυχολογία είναι αυτή που καθορίζει την πρόοδο της αποθεραπείας σε μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό να μιλάς με τον αθλητή και να ενδιαφέρεσαι για αυτόν ώστε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Ο κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός. Πρέπει να του δίνεις κίνητρο και έναν ορατό στόχο να κυνηγάει έτσι ώστε να ξεπερνάει την απογοήτευση που πιθανόν θα νιώθει βιώνοντας έναν τραυματισμό! Στο τελικό κομμάτι της αποθεραπείας θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πότε ένας αθλητής είναι έτοιμος να επανέλθει. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η πορεία της αποκατάστασης, η σωματική κατασκευή του ακόμα και η θέση στην οποία αγωνίζεται. Για παράδειγμα, ένας πλάγιος επιθετικός είναι πιθανόν να είναι πιο επιρρεπής σε μυικές θλάσεις καθώς κάνει πολλά σπριντ στη διάρκεια ενός παιχνιδιού ενώ ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνίζεται στο κέντρο δέχεται περισσότερη σωματική επαφή . Η τελική απόφαση πρέπει πάντα να λαμβάνεται με την σύμφωνη γνώμη γιατρού, φυσιοθεραπευτή, γυμναστή και προπονητή».

Όσον αφορά το γερμανικό ποδόσφαιρο πιστεύει πως είναι σε καλό επίπεδο, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. «Σε ό,τι αφορά την ιατρική που είναι και το στοιχείο μου, θεωρώ πως είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που να είναι ειδικοί στις ανάλογες θέσεις.H καλή γνώση του αντικειμένου, η αντίληψη και η εμπειρία είναι απαραίτητα κομμάτια της δουλειάς μας. Θα πρέπει η κάθε ομάδα να έχει έναν γιατρό ο οποίος μπορεί να καλύπτει ανάγκες σε όλα τα επίπεδα και να είναι στη διάθεση των ποδοσφαιριστών οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας».

inner

Κλείνοντας την όμορφη κουβέντα μαζί του και σχετικά με τα μελλοντικά του πλάνα, φαίνεται να είναι ευχαριστημένος με τα όσα έχει ήδη πετύχει αλλά είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που κάνω. Έχω καταφέρει μέσω της δουλειάς μου να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση. Δέχομαι στο ιατρείο μου καθημερινά επισκέψεις ομάδων και ποδοσφαιριστών από τις τελευταίες ερασιτεχνικές κατηγορίες της χώρας μέχρι και την Bundesliga. Επίσης μεγάλο αριθμό αθλητών και όχι μόνο από όλες τις πόλεις της Γερμανίας καθώς και από άλλες χώρες . Τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω στο γήπεδο να παρακολουθήσω τις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής μου των οποίων είμαι και υπεύθυνος γιατρός. Εκεί η επαφή με τους ανθρώπους είναι πολύ ευχάριστη, περνάω όμορφα τον χρόνο μου και με χαροποιεί ιδιαιτέρως οικειότητα που έχουμε καθώς οι περισσότεροι με αποκαλούν με το παρατσούκλι μου, δηλαδή “Γέρο”. Οι άνθρωποι με σέβονται γιατί τους σέβομαι και εγώ».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μόρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x