Stoiximan Super League

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Ζιλμπέρτο στο sportfm.gr: «Παντρεμένος με τον Παναθηναϊκό»

Αποκαλυπτικός Ζιλμπέρτο Σίλβα στο sportfm.gr. Δηλώνει αφοσιωμένος στον Παναθηναϊκό, ενθουσιασμένος από τη νέα σελίδα στην καριέρα του και έτοιμος να φέρει την Άρσεναλ πιο κοντά στους «πράσινους».

Την μέρα που έγινε 40 χρονών - όπως είπε και ο ίδιος «χρόνος περνάει πολύ γρήγορα» - ο πρώην αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας, βασικός παίκτης της Άρσεναλ τα χρόνια που ήταν άπιαστη, και νυν τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, μίλησε στο sportfm.gr και ήταν αποκαλυπτικός.

Προανήγγειλε συνεργασία Παναθηναϊκού – Άρσεναλ, εξήγησε γιατί διάλεξε το «τριφύλλι», ενώ μίλησε και για το πώς αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, μετά το επιτυχημένο πέρασμά του απ’ το λαμπερό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ.

inner

Συνέντευξη στη Φιλίππα Λουκά

«Ένας απ’ τους μεγαλύτερους στόχους μας, εκτός απ’ το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, είναι να φτιάξουμε μια σταθερή πάνω απ’ όλα ενωμένη ομάδα».

Έχει μία πολύ σημαντική θέση, αυτή του τεχνικού διευθυντή, σε μία χρονιά όπου ο Παναθηναϊκός έχει πολύ υψηλούς στόχους. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει διοικητικό πόστο σε μία ομάδα. «Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο έπρεπε να αποφασίσω τι να κάνω, να μάθω κάτι διαφορετικό. Αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω προπονητής. Είναι διαφορετικό το να παίζεις ποδόσφαιρο απ’ το να βρίσκεσαι στη διοίκηση. Δεν το είχα στο μυαλό μου. Όμως, είχα την πρόσκληση απ’ τον Παναθηναϊκό για αυτή τη θέση».

Όπως αποκάλυψε, για το ίδιο πόστο είχε πρόταση και από τη Βραζιλία «Επίσης, είχα πρόσκληση απ’ την Αμέρικα Μινέιρο, για την ίδια ακριβώς θέση. Αλλά όταν δέχτηκα την πρόσκληση δεν πίστευα ότι ήμουν έτοιμος. Γι’ αυτό αρκέστηκα στο να τους δίνω συμβουλές. Όμως κατάλαβα ότι πρέπει να είσαι μέσα στην ομάδα σε καθημερινή βάση για να γίνει σωστά η δουλειά, όχι μακριά. Τότε το κατάλαβα. Και έτσι ήρθε η πρόταση απ’ τον Παναθηναϊκό».

inner

Ο νέος του ρόλος είναι μια πρόκληση γι’ αυτόν. «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι ‘παιχνιδάκι’ σε σχέση με τη σημερινή μου θέση. Είμαι στο ξεκίνημα αυτού του νέου ρόλου αλλά αυτές οι προκλήσεις μού αρέσουν πολύ. Βοηθούν πρώτα απ όλα να βελτιωθείς σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας. Είμαι εδώ για να βρω λύσεις για πολλά πράγματα. Τη μία μιλάω με τον φύλακα της πόρτας και την άλλη με τον πρόεδρο της ομάδας. Είμαι παντού! Όμως μου αρέσει πολύ. Είμαι τέτοιου είδους άνθρωπος. Μπορώ να διακρίνω τις ανάγκες της ομάδας και πώς μπορώ να τη στηρίξω σε ό,τι χρειαστεί. Το να κερδίσεις τον αντίπαλο δε βασίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο που θα παίξεις. Έχει σημασία και το να λειτουργεί σωστά και το εσωτερικό της ομάδας σου. Ξέρεις, εγώ είμαι το κέντρο! Όποιος έχει πρόβλημα, απευθύνεται σε μένα. Όμως πρέπει και εδώ να βρω ισορροπία ανάμεσα σε διοίκηση και παίκτες».

Οι διαφορές στην τωρινή ομάδα σε σχέση με την εποχή που ήταν παίκτης σε αυτή θεωρεί πως είναι πολλές. «Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα, πάντως όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά σε όλη την Ελλάδα γενικότερα. Όταν έφυγα, η οικονομία κατέρρεε. Όλο αυτό επηρέαζε τους ανθρώπους, το ποδόσφαιρο, τα πάντα. Είναι φυσιολογικό! Κάποιοι άνθρωποι έφυγαν απ’ την ομάδα, δεν ήθελαν να επενδύσουν τα χρήματα τους εκεί. Οπότε είναι φυσιολογικό να επηρέασε αρνητικά την ισορροπία της. Όλοι δουλεύουν σκληρά για να ξαναφτάσουμε την ομάδα μας σε υψηλό ανταγωνισμό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

inner

Αν παρατηρήσει κάποιος την ομάδα, θα δει πως οι περισσότεροι παίκτες είναι 26 χρονών και κάτω. «Για να κερδίσεις, πρέπει να χτίσεις. Πρέπει να χτίσουμε έναν βασικό κορμό. Αν καταφέρουμε να φτιάξουμε νεαρούς παίκτες με χαμηλό κόστος, να αποκτήσουν εμπειρία δίπλα στους ήδη έμπειρους, μπορούν να προσφέρουν κάνοντας λαμπρή καριέρα εδώ. Δημιουργούμε κάτι μόνοι μας και προσπαθούμε να το εξελίξουμε. Στο παρελθόν, ο Παναθηναϊκός "μοσχοπουλούσε" παίκτες. Τα χρήματα είναι ένας σοβαρός και σημαντικός παράγοντας».

Θεωρεί πως υπάρχει ξενομανία στην Ελλάδα; «Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως δεν έρχονται εδώ οι ξένοι παίκτες για τα χρήματα, γιατί αν ήταν έτσι θα πήγαιναν στη Ρωσία, την Κίνα ή τα Αραβικά Εμιράτα. Ξέρουν ήδη την κατάσταση εδώ. Έρχονται γιατί θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα, να κάνουν καριέρα, να μάθουν και ίσως να πάρουν μια καλή μεταγραφή. Για παράδειγμα, όταν έπαιζα εγώ εδώ, υπήρχαν Έλληνες παίκτες, είχε άλλη δομή το κλαμπ. Αλλά ξέρεις τι; Δεν έχει σημασία η εθνικότητα, αλλά η ικανότητα για να καταφέρεις να κερδίσεις μια θέση στην ομάδα. Είσαι καλός; Παίζεις απ’ όπου και να είσαι!».

Βλέπει πως οι ακαδημίες της ομάδας έχουν πολύ καλό υλικό και στο μέλλον θα τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους. «Ο Στάικος είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης και έχει τα φόντα να είναι το μέλλον του Παναθηναϊκού. Επίσης, ο Ευαγγέλου που ήρθε απ’ τον Πανιώνιο φαίνεται πως έχει ταλέντο το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει. Οι άνθρωποι που εργάζονται στις ακαδημίες έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα στο να δημιουργούν τους αυριανούς μας ποδοσφαιριστές. Οι ακαδημίες είναι η καρδία της κάθε ομάδας. Για να παίξεις στην ομάδα, πρέπει να το θες πραγματικά. Όποιος το θέλει τόσο, θα παίξει. Απ’ τον κύριο κορμό θα μπορούσα να πω πως ξεχωρίζω τον Κουτρουμπή. Είναι ο μόνος Έλληνας παίκτης και μπορεί να γίνει ένας άξιος ηγέτης».

inner

«Πολύ πιθανή η συνεργασία Παναθηναϊκού και Άρσεναλ»

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αγωνίστηκε για έξι πετυχημένα χρόνια στην Αγγλία, πριν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Πώς πήρε αυτή την απόφαση; «Πιστεύω πως ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία για μένα, επειδή η τελευταία μου χρονιά στην Άρσεναλ δεν ήταν όπως περίμενα. Μετά από πέντε χρόνια στην ομάδα, την έκτη μου χρονιά δεν είχα τις ευκαιρίες που πίστευα τουλάχιστον εγώ πως έπρεπε να μου δοθούν, ως αρχηγός. Ήμουν την περισσότερη ώρα στον πάγκο και αυτό δε μου άρεσε και πολύ. Έτσι αποφάσισα να φύγω, αφού είδα πως δεν άλλαζαν τα πράγματα. Ήταν αρκετά ψυχοφθόρο όμως το έκανα. Έτσι ήρθε η πρόταση απ’ τον Παναθηναϊκό, την δέχτηκα και πέρασα πολύ ωραία εδώ, απ’ την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα. Ακόμα θυμάμαι το πόσο φιλόξενα με έκαναν να νιώσω εδώ από την αρχή. Με έκαναν να νιώσω πολύ ευπρόσδεκτος. Γι’ αυτό γύρισα κιόλας τώρα. Δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός, αλλά γενικώς το τι εισέπραξα ακόμα και από ανθρώπους άλλων ομάδων, ήταν απίστευτο. Αν δεν υπήρχε σεβασμός δεν θα επέστρεφα».

inner

Όταν έχεις μπροστά σου ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αήττητου πρωταθλήματος που κατέκτησε η Άρσεναλ, δεν μπορείς να μην τον ρωτήσεις για αυτή την περίοδο. «Ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα. Όμως εμείς θέλαμε απλά να βάζουμε τα δυνατά μας σε κάθε παιχνίδι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν κοιτάω πίσω παρατηρώ πως το κάθε ματς που παίζαμε βασιζόταν στην προπόνηση που κάναμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί, σκεφτόμασταν απλώς πώς θα κερδίζαμε τον αντίπαλο. Είχαμε τεράστια αυτοπεποίθηση και μόλις πατούσαμε το χορτάρι ξέραμε πως θα ήμασταν οι νικητές».

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Ζιλμπέρτο Σίλβα συμπεριλαμβάνεται στις πέντε καλύτερες μεταγραφές της 20ετίας Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ. Δήλωσε πρόσφατα πως δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αντικαταστήσει τον βετεράνο πια Βενγκέρ. «Θα είναι δύσκολο όταν φύγει γιατί είναι εκείνος που δημιούργησε το στυλ της Άρσεναλ, το πώς παίζουν και τώρα. Είναι 20 χρόνια σκληρής δουλειάς. Είναι αυτός που έκανε έναν επιτυχή συνδυασμό καλών παικτών, το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Πολλοί πιστεύουν ότι επιτυχία είναι μόνο το να κερδίζεις τίτλους. Το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο εύκολο. Μπορεί να μην έχει πάρει πρωτάθλημα απ’ το 2004 μέχρι σήμερα, όμως αν δεις το τι έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, θα καταλάβεις το τι έχει σημασία. Το γήπεδο γεμίζει σε κάθε αγώνα, αυτό είναι ποδόσφαιρο».

Για το αν θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρσεναλ, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. «Είναι όλα θέμα χρόνου. Είμαι ήδη σε επικοινωνία μαζί τους, όχι μόνο για προσωπικούς λόγους αλλά και για την ομάδα, ώστε να αποκτήσουμε μία συνεργασία, βήμα-βήμα. Πιθανό να καταφέρουμε να το επιτύχουμε».

inner

Πώς είναι να δουλεύεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, όταν έχεις περάσει απ’ το πιο εμπορικό πρωτάθλημα του πλανήτη, την Πρέμιερ Λιγκ; «Η Πρέμιερ Λιγκ έχει άλλη νοοτροπία και κανένα πρωτάθλημα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή. Δεν είναι μόνο καλό ποδόσφαιρο αλλά είναι και καλό προϊόν. Όλοι θέλουν να δουν θέαμα, να αγοράσουν, να το απολαύσουν. Όμως μ’ αρέσει που είμαι στον Παναθηναϊκό, είναι μεγάλη πρόκληση, σε σχέση με το όταν αγωνιζόμουν στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να βρεις ισορροπία μετά από τα δύο τελευταία χρόνια, όπου η ομάδα υπέφερε. Πρωτεύων στόχος για μένα είναι να σταθεροποιήσω τα πράγματα να φτιάξω μια ανταγωνιστική ομάδα και να βρω τρόπους να βελτιωθούμε και να αλλάξουμε επίπεδο. Τι καλύτερο απ’ το να έχεις ένα στέρεο προϊόν για το μέλλον;».

Υπήρξε συμπαίκτης με τον Φάμπρεγκας, τον Ανρί και τον Βιεϊρά, μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου, με τους οποίους μιλά ακόμα και σήμερα. «Εννοείται πως κρατάω επαφή μαζί τους. Ασχολούμαστε με διαφορετικά πράγματα τώρα (ο Βιεϊρά είναι προπονητής στη Νέα Υόρκη, ο Ανρί βοηθός προπονητή στο Βέλγιο και ο Φάμπρεγκας παίζει ακόμα), όμως έχουμε μία σύνδεση μεταξύ μας γιατί όλοι έχουμε ακόμα σχέση με το άθλημα. Δε μπορούμε να αφήσουμε αυτό που αγαπάμε άλλωστε! Ο ένας βοηθάει τον άλλον».

Άραγε θα γυρνούσε ποτέ στην Άρσεναλ; «Ποτέ δε ξέρεις! Δε ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να είμαι συγκεντρωμένος εδώ και να κάνω την δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ. Ποτέ δε σκέφτομαι το μέλλον, προτιμώ να εστιάζω στο παρόν».

inner

Η Ελλάδα λοιπόν είναι το παρόν για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, που βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα. «Συγκριτικά με το όταν έφυγα, τα πράγματα μου φαίνονται κάπως καλύτερα – ελπίζω να μην είναι η ιδέα μου! Έφυγα ακριβώς την περίοδο που ξέσπασε η οικονομική κρίση, και βλέποντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων στεναχωριόμουν πολύ. Η κατάσταση και στη Βραζιλία είναι παρόμοια, οπότε είμαι ευαισθητοποιημένος με αυτό το θέμα! Οι Έλληνες αξίζουν τα καλύτερα οπότε εύχομαι να καλυτερέψουν κι άλλο τα πράγματα. Το ίδιο ελπίζω και για τη δική μου χώρα».

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού έχει έρθει εδώ με στόχους, όνειρα και όρεξη για πολλή δουλειά. Του μένει καθόλου χρόνος για τον Ζιλμπέρτο; «(Γέλια) Δεν έχω χρόνο να δω ούτε καν την οικογένειά μου! Είμαι παντρεμένος με τον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή. Δουλεύω 12 με 14 ώρες τη μέρα, αλλά το χαίρομαι. Δεν παραπονιέμαι για τίποτα γιατί είναι αυτό που θέλω να κάνω. Να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό να εξελιχθεί, όχι μόνο να παίρνει αποτελέσματα. Αυτό θέλω!».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x