Stoiximan Super League

Αντωνίου: «Αυτοσκοπός το πρωτάθλημα»

Ξεκάθαρος στόχος του Παναθηναϊκού σύμφωνα με τον Κώστα Αντωνίου είναι να βρεθεί η ομάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ», ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτοσκοπός των «πράσινων» για τη φετινή σεζόν είναι το πρωτάθλημα. Επιπλέον, μίλησε για τις σχέσεις του με τον Χενκ Τεν Κάτε αλλά και για όλες τις μεταγραφικές προσθήκες του «τριφυλλιού» ξεχωριστά.

Ξεκάθαρος στόχος του Παναθηναϊκού σύμφωνα με τον Κώστα Αντωνίου είναι να βρεθεί η ομάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ», ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτοσκοπός των «πράσινων» για τη φετινή σεζόν είναι το πρωτάθλημα. Επιπλέον, μίλησε για τις σχέσεις του με τον Χενκ Τεν Κάτε αλλά και για όλες τις μεταγραφικές προσθήκες του «τριφυλλιού» ξεχωριστά.

Έκανε αυτοκριτική ενώ κληθείς να απαντήσει αν έχει σκεφτεί ποτέ να εισηγηθεί την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας στον Παναθηναϊκό, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι: «Το έχω σκεφθεί... Μετά τον αποκλεισμό μας στο κύπελλο, πέρσι από τον Πανσερραϊκό... Ομως, επικράτησε η άποψη ότι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε στο σύστημα του Παναθηναϊκού μια αλλαγή προπονητή παρά θα έλυνε».

Απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κώστας Αντωνίου:

Ο κόσμος έχει συνδέσει το όνομά σας και τον ρόλο σας αποκλειστικά με τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και τις μεταγραφές...

«Με φώναξαν στον Παναθηναϊκό για να χαράξουμε μια νέα στρατηγική και για την οργάνωση όλων των τμημάτων. Κακώς έχει περάσει στον κόσμο η αντίληψη ότι εγώ κάνω τα πάντα στο αγωνιστικό κομμάτι. Οπως είναι λάθος να κρίνεται η δουλειά μου μόνο από τα αποτελέσματα ή τις εμφανίσεις...».

Από τι άλλο πρέπει να κρίνεται;

«Να σας πως ένα παράδειγμα: Από τον σχηματισμό του ρόστερ στη λογική της στρατηγικής. Αν σκεφθείς ότι στους 23 παίκτες οι 12 είναι Ελληνες και δεν θέλουμε το ποσοστό να πέσει κάτω από το 50% , αυτό έχει να κάνει με στρατηγική. Πιστεύω ότι οι Ελληνες παίκτες ταυτίζονται με τους φιλάθλους μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι οι ξένοι. Επί πλέον, υπάρχουν 8 παίκτες κάτω από 24 χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τους έμπειρους έχουμε και τον παράγοντα της προσδοκίας και όχι μόνο για έναν χρόνο. Ετσι διαμορφώνονται ισορροπίες και υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός.

Οταν υπάρξει αυτή η αρμονία, υπάρχει και προοπτική. Γίνονται πράγματα που δεν φαίνονται... Διαπιστώσατε έως σήμερα κάποια δυσλειτουργία στα ταξίδια, στις αποστολές της ομάδας; Και μη ξεχνάτε ότι δεν έχουμε για προπονητή και τον μεγαλύτερο διπλωμάτη του κόσμου. Δηλαδή εμένα μου «ανήκει» μόνο αν παίξει ή δεν παίξει καλά ο Μελίσσης; Αυτό αντιστοιχεί στο 1% της δουλειάς μου! Ο δικός μου ρόλος είναι να οργανώσω κάτι που θα είναι πολλαπλασιαστής ισχύος για την ομάδα
».

Μια που αναφέρατε το όνομα του Μελίσση.... Τελικά, ήταν λάθος επιλογή;

«Το λάθος με τον Μελίσση έγινε στα λεφτά που δόθηκαν. Μπήκαμε σε μια λογική ανταγωνισμού εκείνη την εποχή. Δεν πήραμε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, φθάσαμε σε μια αντίστοιχη τιμή με αυτή της μεταγραφής του Παπαδόπουλου από στον Ολυμπιακό και σίγουρα ξοδεύτηκαν παραπάνω χρήματα... Όμως, σε ότι αφορά στον ποδοσφαιριστή πιστεύω ότι έχει αξία κα πως αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο του. Έπεσε και «θύμα» κακής διαχείρισης τόσο από εμάς όσο κι από τα Μ.Μ.Ε. Έπρεπε να τον υπερασπιστούμε πιο δυναμικά».

Πιστεύετε ότι έγιναν κι άλλα λάθη στις μεταγραφές του 2008;

«Ηταν 100% λάθος η περίπτωση του Σόουζα... Ξεκινήσαμε να δούμε και να πάρουμε άλλους παίκτες οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν ήρθαν και βρεθήκαμε στην 4η και 5η επιλογή μας, κάτω από αφόρητη επικοινωνιακή πίεση... Οφειλα να την αντέξω, αλλά πρέπει να μου αναγνωριστεί ότι δεν είχα ανάλογη εμπειρία σε αυτή τη θέση. Μετά από ένα χρόνο είμαι σοφότερος».

Σε θέματα διαχείρισης γύρω από τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος;

«Στη διάρκεια της περσινής περιόδου θα μπορούσα να είχα ασκήσει περισσότερη πίεση προκειμένου να ξυπνήσω κάποιους... Για μεγάλο διάστημα διαχειρίστηκα τα πράγματα κυρίως με αναγνωριστικό τρόπο»

Παρ’ όλα αυτά έχετε βρεθεί πολλές φορές στο «μάτι του κυκλώνα»... Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Εγώ είμαι ανεξάρτητος και έξω από το σύστημα. Σε πρώτη φάση με βάπτισαν άνθρωπο του Βαρδινογιάννη και του «Derby»... Ναι, ο Τζίγγερ με έφερε στον ΠΑΟ, τον τιμώ, τον σέβομαι και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, όμως την ανεξαρτησία μου δεν την διακυβεύω. Είμαι ανεξάρτητος και οικονομικά και σαν άνθρωπος. Δεν ζω από το ποδόσφαιρο... Αυτό σε κάποιους δεν αρέσει. Υπήρχαν άνθρωποι που στόχευαν σε μια τέτοια θέση και οι οποίοι ζούνε από αυτή την ενασχόληση... Βρέθηκα σε ένα χώρο διχασμένο. Δεν συζητάω σε επίπεδο Τύπου και περιβάλλοντος... Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Σε αυτό το περιβάλλον όταν δεν είσαι με κανέναν γίνεσαι εύκολος στόχος».

Η αλήθεια είναι ότι οι φετινές μεταγραφές εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, με ελάχιστες εξαιρέσεις...

«Κατ΄ αρχάς θέλω να πω ότι υπάρχει ένας μύθος ως προς τα λεφτά που ξοδεύουμε στις μεταγραφές. Από τη στιγμή που θέλουμε να βάλουμε ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά μέτρα στον Παναθηναϊκό, οι μεταγραφές που κάνουμε είναι φτηνές. Για το υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί όπου θέλουμε να τοποθετήσουμε τον Παναθηναϊκό, έχουμε χαμηλό μπάτζετ. Η Ατλέτικο είπε όχι στα 45 εκατ. ευρώ για τον Αγουέρο και ο Παναθηναϊκός, με τα 7 εκατ. ευρώ που έδωσε για τον Σισέ, έκανε την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του.

Μιλήσατε για πίστωση χρόνου που δικαιούνται να έχουν οι παίκτες. Εννοείτε τον Καντέ και τον Σισέ;

«Ισχύει για όλους. Είτε λέγεσαι Σισέ, είτε λέγεσαι Μαχλελής θέλεις να νιώσεις αυτοπεποίθηση, να αντιληφθείς τις συνθήκες εντός και εκτός της ομάδας, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δουλειά σου, όπως είναι ο κόσμος, το γήπεδο, τα Μ.Μ.Ε και να προσπαθείς καθημερινά μέχρι να λειτουργήσεις σωστά... Είναι λάθος να βιαζόμαστε.
Παραδέχομαι ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ του Σισέ και των συμπαικτών του, ταυτόχρονα όμως το θεωρώ και φυσικό... Ο Τζιμπρίλ είναι φιλότιμο παιδί και προσπαθεί πολύ να δείξει την αξία του
».

Ηταν αποκλειστικά δική σας επιλογή ο Καντέ;

«Τον ενέκριναν όσοι σκάουτερ τον είδαν, μεταξύ των οποίων ο Κάϊζερ, ο τέως βοηθός του προπονητή, ο προπονητής και εγώ! Ήταν μια απόφαση για την οποία τηρήθηκε η διαδικασία που εγώ έχω επιβάλλει και ακολουθείται για όλες τις μεταγραφές. Ας μην είμαστε ανυπόμονοι... Θέλαμε αριστεροπόδαρο στόπερ, έχει την εμπειρία και παρουσία σε υψηλό επίπεδο πρωταθλήματος... Το γαλλικό βρίσκεται στο νούμερο 4 της ΟΥΕΦΑ και το δικό μας πρωτάθλημα μια δεκάδα πιο κάτω».

Για τον Λέτο δεν χρειάζεται χρόνος για να τον κρίνουμε...

«Ξέρετε τι έλεγαν και για τον Λέτο πριν παίξει; Τον άφησε ο Ολυμπιακός, τον πήραμε έτσι, τσακώνεται, είναι ατομιστής, δεν βάζει γκολ... Στην περίπτωση του Λέτο εγώ ρίσκαρα το κεφάλι μου! Φαντάζεστε να μην μας έβγαινε η διαπραγμάτευση και τελικά να πήγαινε στον Ολυμπιακό; Ομως το προετοιμάσαμε καλά. Και για τον Λέτο ισχύει ό,τι είπα νωρίτερα. Θέλω να τον κρίνω στον χρόνο, όχι σε 2 και 3 μήνες ή στα 5-7 παιχνίδια... Το ίδιο θα πω και για τον Μπιέρσμιρ και για τον Μαρίνο».

Αλήθεια, πώς φθάσατε από το ... Hummer στον Μπιέρσμιρ;

«Η εισήγηση για τα γνωρίσματα ενός παίκτη ανήκει πάντα στον προπονητή. Αυτός δίνει την περιγραφή. Στη συνέχεια, κοιτάμε να ταιριάξουμε την περιγραφή με τις επιλογές που έχουμε...
Οταν συζητούσαμε για τις μεταγραφές, αποφασίσαμε να δώσουμε παραπάνω χρήματα για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης και λιγότερα για την άμυνα
...

Μπήκαν στο τραπέζι ονόματα τα οποία επικοινωνιακά θα έδιναν την αίσθηση της απόκτησης Hummer αλλά δεν προχώρησαν... Για παράδειγμα, θα χρειαζόμασταν περίπου 7 εκατ. ευρώ για τον Μαρτσένα. Αξίζει να δώσεις αυτά τα λεφτά για έναν αμυντικό ο οποίος πέρα από την προσφορά του στην Ευρώπη, δεν χρειαζόταν τόσο για τα στάνταρ του πρωταθλήματος μας; Ουδέποτε από την πλευρά του προπονητή υπήρξε η απαίτηση ή θετική εισήγηση για τον ερχομό τέτοιου είδους ποδοσφαιριστή. Αλλωστε από τα πρώτα δείγματα γραφής του Μπιέρσμιρ μπορεί να έχουμε βρει το Hummer μας».

Ο Κατσουράνης ήταν πράγματι στον αρχικό σχεδιασμό ή σας προέκυψε στην πορεία...

«Θέλαμε ένα αμυντικό χαφ, όχι με την ευρύτερη έννοια του αμυντικού, όπως την καταλαβαίνει ο κόσμος αλλά ενός παίκτη "box to box". Θα σας αποκαλύψω ότι η πρώτη επαφή με τον Κατσουράνη έγινε πέρσι το καλοκαίρι και όχι φέτος... Ομως, πριν από ένα χρόνο δεν μπορούσε να έρθει».

Τελικά, για τον Σεϊταρίδη τι ισχύει και τι όχι;

«Στη δουλειά που κάνουμε, γίνονται πράγματα που δε λέμε και λέμε πράγματα που δεν κάνουμε... Οι δηλώσεις του προέδρου ήταν στο πλαίσιο αυτής της τακτικής. Είχαμε προγραμματισμό σε κάθε θέση, με δεύτερη και τρίτη λύση. Αν, για παράδειγμα, δεν παίρναμε τον Σισέ, θα πηγαίναμε, κατά προτεραιότητα, στον Γκραφίτε, στον Μπόμπο και στον Αντούριθ...

Οταν ήρθε πρόταση από την Γουέστ Χαμ για τον Μουν, προσεγγίσαμε τον Γιούρκα... Ο μάνατζέρ του μας είπε ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα. Δεν τον διαγράψαμε από τη λίστα... Ο Μουν δεν μπόρεσε να συνέλθει παρά τις ευκαιρίες που του δώσαμε και όταν φθάσαμε στην τελευταία μέρα των μετακινήσεων του Σεπτεμβρίου, ήρθε ο Σεϊταρίδης και μας είπε "έχω κάνει λάθος, θέλω να έρθω στον Παναθηναϊκό". Χάνεις αυτή την ευκαιρία για έναν παίκτη που ούτως ή άλλως τον είχαμε στη λίστα


Επειτα από 16 μήνες στενής συνεργασίας, τι πιστώνετε και τι χρεώνετε στον Χενκ Τεν Κάτε;

«Ο προπονητής έχει καλή ποδοσφαιρική κρίση, διαβάζει πολύ καλά τον αντίπαλο, μπορεί να σκεφθεί πολύ καλή τακτική. Θα ήθελα να είναι, από την πρώτη στιγμή πιο ευέλικτος και πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση των παικτών, κάτι που δε συνέβη για μεγάλο χρονικό διάστημα στη περσινή σεζόν... Τώρα θεωρώ ότι λειτουργεί προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης θα έπρεπε να επιμένει και να δουλεύει περισσότερο από την αρχή σε θέματα αγωνιστικής τακτικής και οργάνωσης παιχνιδιού γιατί αυτό που ίσως ο Χενκ θεωρεί αυτονόητο στη χώρα μας, λόγω έλλειψης ποδοσφαιρικής παιδείας, πρέπει να το δείχνεις και να το εξηγείς με υπομονή και λεπτομέρεια. Γι αυτό του αναγνωρίζω ως σοβαρό ελαφρυντικό ότι δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα... Από την άλλη, είχαμε κι εμείς κάποιους παίκτες που δεν ήταν καθόλου εύκολο να τους χειριστείς

Ενα από τα δικά μου λάθη στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας ήταν ότι δέχτηκα να είναι Ολλανδοί όλοι οι βοηθοί. Αν τους μοιράζαμε, σε δύο Ολλανδούς και δύο Ελληνες, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα
».

Σκεφθήκατε ποτέ να εισηγηθείτε αλλαγή προπονητή;

«Το έχω σκεφθεί... Μετά τον αποκλεισμό μας στο κύπελλο, πέρσι από τον Πανσερραϊκό... Ομως, επικράτησε η άποψη ότι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε στο σύστημα του Παναθηναϊκού μια αλλαγή προπονητή παρά θα έλυνε».

Πώς μεταφράσατε τη δήλωση του προέδρου «ο Αντωνίου και ο Τεν Κάτε ήρθαν μαζί και θα φύγουν μαζί» ;

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος το είπε για να μας πιέσει να συνεργαστούμε με τον Τεν Κάτε ακόμα περισσότερο. Για μένα όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αρμοδιότητες που τον αφορούν και για αυτές πρέπει να κρίνεται».

Συμφωνείτε ότι το πρωτάθλημα είναι αυτοσκοπός; Θα το αλλάζατε με συμμετοχή στον τελικό του Europa League;

«Αυτοσκοπός; Ναι, με τις συνθήκες που υπάρχουν, πρέπει να το πάρουμε... Από την άλλη, με όλα όσα έχουν γίνει εδώ και 15 μήνες, το σωστό είναι να δούμε τη τρέχουσα σεζόν σαν αλλαγή σελίδας, την πρώτη από τις πολλές που ακολουθούν! Με το γήπεδο, με τους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες που έχει κοντά του ο Παναθηναϊκός, με τη καταπληκτική υποδομή και τη μεγάλη επένδυση στην Ακαδημία, έχει γίνει τεράστιο βήμα το οποίο δεν ακυρώνεται, είτε πάρουμε το πρωτάθλημα είτε όχι... Τυχόν απώλεια θα σημάνει αποτυχία για μένα, για τον προπονητή, για κάποιους άλλους ανθρώπους αλλά δεν θα ισοδυναμεί σε καμιά περίπτωση με πισωγύρισμα. Εγώ θα άλλαζα τον τίτλο με την κατάκτηση του Europa League και όχι απλά με την συμμετοχή τον τελικό».

Επιμέλεια: Κώστας Τσούγκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x