Stoiximan Super League

Ζίκο: «Ματς-κλειδί αυτό με τη Σταντάρ»

Την άποψη ότι το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Σταντάρ Λιέγης, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του Champions League, είναι κλειδί για την παρουσία των «ερυθρόλευκων» στη διοργάνωση εξέφρασε ο Ζίκο, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωταθλητής». «Είναι ένα παιχνίδι-κλειδί. Στο Champions League όλοι οι αγώνες είναι τελικοί. Ειδικά τα ματς στην έδρα σου είναι πολύ σημαντικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βραζιλιάνος τεχνικός.

Την άποψη ότι το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Σταντάρ Λιέγης, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του Champions League, είναι κλειδί για την παρουσία των «ερυθρόλευκων» στη διοργάνωση εξέφρασε ο Ζίκο, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωταθλητής». «Είναι ένα παιχνίδι-κλειδί. Στο Champions League όλοι οι αγώνες είναι τελικοί. Ειδικά τα ματς στην έδρα σου είναι πολύ σημαντικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βραζιλιάνος τεχνικός.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Ζίκο:

Πως έγινε το φλερτ με τον Ολυμπιακό; Είχατε προτάση από άλλη ομάδα;

Είχα μία πρόσκληση από τους Άραβες για την Εθνική τους. Με ήξεραν από την περίοδο που ήμουν στην Ιαπωνία. Γνώριζαν τη δουλειά μου. Όμως αποδέχτηκα την πρόταση του Ολυμπιακού γιατί είναι πολύ μεγάλος σύλλογος, μου έδωσε τη δυνατότητα να εκπληρώσω την επιθυμία μου που ήταν η παραμονή μου στην Ευρώπη. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήμουν στο δρόμο για το αεροδρόμιο όταν με κάλεσαν στη Μόσχα. Είχα δώσει ήδη τις βαλίτσες για να μπουν στο αεροπλάνο όταν έλαβα το τηλεφώνημα. Έκανα άμεσα την αλλαγή, συμβαίνουν αυτά.

Μιλήσατε με κάποιον από τους Βραζιλιάνους του Ολυμπιακού πριν έρθετε;

Ναι, μιλάω μαζί τους. Μιλούσα και με τον Ντουντού όταν ήμουν ακόμα στην ΤΣΣΚΑ. Δεν μου έδωσε κάποια ιδιαίτερη σύστατη. Έβλεπα παιχνίδια του Ντουντού ακόμα και όταν ήμασταν στην Ιαπωνία. Ξέρω την ιστορία του. Όταν αυτός έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ είχαμε παίξει εναντίον της ΤΣΣΚΑ όταν εγώ ήμουν στη Φενέρ. Έχουμε φιλία. Μιλάμε στο τηλέφωνο. Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον που γνωρίζει από μέσα την ομάδα για να σου δώσει πληροφορίες για το σύλλογο και την πόλη. Εγώ γνώριζα την Αθήνα. Είχα έρθει διακοπές πέρυσι τον Απρίλη. Έμεινα τρεις μέρες. Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο μου ματς στην Ευρώπη ως επαγγελματίας ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό το 1974.

Πότε θα δούμε τον Ολυμπιακό να αποδίδει το μάξιμουμ;

Όλα αρχίζουν από τη φυσική κατάσταση. Αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα. Μετά την τακτική και τα υπόλοιπα... Περιμένω λοιπόν στο επόμενο ματς να έχουμε 15 με 20 λεπτά τρομερή ποιότητα στο πρώτο μέρος και άλλα τόσα στο δεύτερο. Δεν μπορείς να έχεις τρομερή πίεση και στα 90 λεπτά αγώνα. Σιγά-σιγά θα φτάσουμε εκεί που θέλω. Σε πόσο ακριβώς θα δούμε. Πιστεύω ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα είμαστε πανέτοιμοι. Αυτό θα γίνει μέσα από τα παιχνίδια. Καταφέρνεις να βρεις ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Ρίξαμε το βάρος στη φυσική κατάσταση και τώρα μέσα από τα παιχνίδια θα διορθωθούμε σε όλα. Θα γυρίσουν και οι τραυματίες. Είδατε πόσο καιρό έλειπε ο Γκαλέτι. Οι παίκτες χρειάζονται 4-5 παιχνίδια για να είναι πολύ καλά".

Η φυσική κατάσταση είναι δουλειά του κυρίου Σαντάνα; Είναι... μάγος ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Είναι πολύ καλή η δουλειά του Σαντάνα. Έχει τρομερή πείρα. Έχει δουλέψει με μεγάλους πρωταθλητές. Ήμασταν δύο χρόνια στη Φενέρ και κάναμε πολύ καλή δουλειά μαζί του. Γνωρίζω πολύ καλά τη δουλειά του και του έχω εμπιστοσύνη. Είναι ένας γυμναστής που κοιτάζει κάθε παίκτη ξεχωριστά, τις ανάγκες του. Δεν μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά ο Ντιόγκο με τον Τοροσίδη που αγωνίζονται σε διαφορετικές θέσεις ή ο Μέλμπεργκ με τον Μαρέσκα. Πρέπει η γυμναστική να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη. Άλλη πίεση πρέπει να έχει ο ένας και άλλη ο άλλος. Για μένα αυτή είναι η μεγάλη ικανότητα του γυμναστή. Να ξέρει τι χρειάζεται ο κάθε παίκτης για να τον προετοιμάσει κατάλληλα για να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο έτοιμος να κάνει αυτά που ζητάει ο προπονητής.

Τι περιμένατε και τι βρήκατε στον Ολυμπιακό;

Είχα μάθει κάποια πράγματα, αλλά μπορώ να πω ότι από άλλες ομάδες που δούλεψα ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη οργάνωση. Δεν λείπει τίποτα. Ούτε εδώ στο προπονητικό κέντρο που είναι όλα τέλεια. Ήξερα την ιστορία του Ολυμπιακού , ενώ είχα πρόσφατες εικόνες από τον Ολυμπιακό, αφού προ διετίας όταν ήμουν στην Φενέρ, στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων είδα δει τα ματς με Τσέλσι. Ήξερα ότι ερχόμουν σε ένα μεγάλο κλαμπ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι σωστά τη δουλειά μας, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να πάει καλά η ομάδα.

Αγωνιστικά οι πρώτες σας εντυπώσεις; Τι θέλετε να αλλάξετε;

Το έχω ξαναπεί η ομάδα έχει πρόβλημα στην φυσική κατάσταση. Το είδαμε αυτό στα τελευταία ματς. Όταν φτάνουμε στο 70' η ομάδα παρά την θέληση της ρίχνει ρυθμό και βρίσκουν δυσκολίες οι παίκτες όταν δέχονται στενό μαρκάρισμα. Εκεί πιστεύω ότι αυτές οι 15 μέρες θα μας βοηθήσουν. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Οι παίκτες δείχνουν μεγάλη επιθυμία να δουλέψουμε καλά και ελπίζουμε σύντομα να βρούμε την καλή μας φόρμα. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε ένα νέο Ολυμπιακό αρκετά πιο γρήγορο. Γυρίζουν και παίκτες όπως ο Γκαλέτι, ο Μαρέσκα, ενώ μετά θα γυρίσει και ο Ντάρμπισιρ. Είναι παίκτες με ποιότητα και η ομάδα με αυτούς θα γίνει καλύτερη. Περιμένω να κάνουν την διαφορά ειδικά στον τομέα της δημιουργίας. Θα έχουμε έτσι και στον πάγκο περισσότερες εναλλακτικές και μεγαλύτερη ποιότητα. Θα μπορώ να κάνω αλλαγές και να βάζω άλλους στο πρωτάθλημα και άλλους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι ρόλο σκοπεύετε να δώσετε στον Μαρέσκα;

Θα παίζει εκεί που του αρέσει. Θα τον βάζω όπως έπαιζε στην Σεβίλλη, ελεύθερο μπροστά από τους δύο στόπερ. Εγώ προτιμώ να βάζω τους παίκτες εκεί που θέλουν αυτοί, εκεί που έχουν συνηθίσει να παίζουν. Κάθε παίκτης έχει μία συγκεκριμένη θέση, άσχετα αν κάποιοι μπορούν να παίξουν σε περισσότερες.

Σε λίγες ημέρες υπάρχει ένας... τελικός με τη Σταντάρ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τι σκέφτεστε;

Είναι ένα παιχνίδι-κλειδί. Στο Τσάμπιονς Λιγκ όλοι οι αγώνες είναι τελικοί. Ειδικά τα ματς στην έδρα σου είναι πολύ σημαντικά. Με βάση τη στατιστική αυτά κρίνουν τις προκρίσεις. Αυτό που προκύπτει είναι πως οι ομάδες που κερδίζουν τα ματς στην έδρα τους προκρίνονται σε ποσοστό 90% στην επόμενη φάση... Με 10 η 11 βαθμούς πιστεύω ότι θα προκριθούμε. Το ότι ο Ολυμπιακός έμεινε έξω στο παρελθόν με 10 βαθμούς είναι μεγάλη ατυχία και συμβαίνει σπάνια, για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε ματς. Υπάρχει στο γκρουπ μία ομάδα που είναι το μεγάλο φαβορί όπως είναι η Άρσεναλ. Θεωρητικά εμείς θα μονομαχήσουμε με τη Σταντάρ, γιατί θεωρητικά πάντα η Αλκμάαρ έχει πολύ λίγες ελπίδες αν χάσει τα δύο ματς με την Άρσεναλ. Με έναν βαθμό δύο αγώνες πριν το τέλος θα είναι εκτός πρόκρισης.

Ποια θα είναι η τακτική σας σε αυτά τα ματς. Στο Καραϊσκάκη η ομάδα θα παίζει με δύο επιθετικούς και με έναν εκτός;

Εμένα μου αρέσει το 4-4-2 αλλά αν έχω έναν καθαρόαιμο επιθετικό θα παίξουμε 4-4-1-1. Αν γίνει αυτό θα πρέπει οι ακραίοι να βγαίνουν πιο μπροστά για να βοηθούν τον έναν επιθετικό. Έτσι το σύστημα θα γίνει 4-2-4. Οι πλάγιοι χαφ πρέπει να ανεβαίνουν και αυτοί να κάνουν γκολ και να βοηθούν τους επιθετικούς. Αν θυμάστε πέρυσι στη Φενέρ ο Ντέιβιντ έπαιζε δεξιά και είχε βάλει πολλά γκολ.

Τι είδους παίκτες σας αρέσουν; Με τι φιλοσοφία; Επιθετική ή χρειάζεστε και εργαλεία;

Με φιλοσοφία νικητή. Στους φιλάθλους αρέσει να υπάρχει αυτή η νοοτροπία νικητή. Να βγαίνουν δηλαδή οι παίκτες στην επίθεση, για να βάλουν γκολ και να κερδίσουν. Όμως πολλές φορές μπορεί κάποιος και να αμυνθεί καλά έχοντας επιθετική νοοτροπία. Ο προπονητής θα πρέπει να πάρει ακόμα και από τους μέσους το επιθετικό παιχνίδι.

Παίκτες σαν τον Τοροσίδη δηλαδή που βάζει... βραζιλιάνικα γκολ;

Είναι ένας παίκτης που ξέρει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Σηκώνει το κεφάλι και βλέπει την αντίπαλη εστία. Βλέπει τους συμπαίκτες του. Είναι ένας παίκτης υψηλής ποιότητας. Δίνει και ασίστ. Θα είναι ανοησία να έχεις έναν τέτοιο παίκτη στη διάθεσή σου και να τον αφήνεις να παίζει μόνο δεξί μπακ, να μην επιτρέπεις δηλαδή να πάει μπροστά και να μην εκμεταλλεύεται τα επιθετικά του χαρίσματα. Είναι ένα όπλο παραπάνω για τον προπονητή. Δεν θα του το ζητήσεις να το κάνει 20 φορές στο παιχνίδι, αλλά θα του δώσεις την ελευθερία και όταν βλέπει ότι υπάρχει χώρος, να το κάνει.

Ποιο είναι το σύστημα που προτιμάτε;

Το σύστημα που μου αρέσει να ακολουθώ, λίγο-πολύ, το είδατε κόντρα στον Λεβαδειακό. Δηλαδή το 4-4-2 παίζοντας με δύο επιθετικούς. Με τον Ντιόγκο λίγο πίσω από τον καθαρόαιμο φορ. Αυτό έμαθε να κάνει στη Βραζιλία. Έτσι έκανε όνομα. Εδώ έπαιζε καθαρός προωθημένος. Παίζοντας με πλάτη όμως, αντιμετώπισε δυσκολίες. Με τον Μήτρογλου είναι πιο εύκολα τα πράγματα για αυτόν. Ανεβαίνει. Έτσι μου αρέσει και μένα να παίζουν. Σε αυτό το 4-4-2 μπορεί να παίζουμε με έναν αμυντικό χαφ και έναν μέσο με δημιουργικά καθήκοντα ή δύο αμυντικα χαφ που θα μπορούν να αμυνθούν αλλά και να δημιουργήσουν. Έχουμε πολλούς παίκτες σε αυτές τις θέσεις. Έχουμε τον Ντουντού, τον Μαρέσκα, τον Στολτίδη, τον Τοροσίδη και φυσικά τον Λεντέσμα. Δεν θέλω παίκτες που να υπακούουν και να έχουν απόλυτη πειθαρχία στο σύστημα. Θέλω να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Είναι όπως σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν 4-5 ομάδες που στοχεύουν στο πρωτάθλημα και αρκετές που σε δυσκολεύουν πολύ να τις κερδίσεις. Εδώ παρατήρησα από την αρχή πως υπάρχει ένα φαινόμενο που συνάντηση όταν έπαιζα στη Φλαμένγκο και ως προπονητής της Φενέρ. Όλοι θέλουν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό. Δεν είναι παράξενο, είναι φυσικό. Για τους παίκτες μιας μικρότερης ομάδας τα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό είναι η ευκαιρία να βελτιώσουν το όνομα τους κερδίζοντας τον Ολυμπιακό.

Πως βλέπετε τον Παναθηναϊκό;

Είναι μια ομάδα με μεγάλη πίστη και θέληση να πάρει τον τίτλο και να βάλει τέλος στην κυριαρχία του Ολυμπιακού. Είναι δυνατός ο ΠΑΟ και εμείς πρέπει να φανούμε δυνατότεροι.

Ποια ομάδα παίζει ποδόσφαιρο που θα θέλατε να δείτε από τον Ολυμπιακό;

Η Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ μου αρέσουν πολύ. Έχουν ταχύτητα, ποιότητα, βάζουν κάτω την μπάλα... Μου αρέσει επίσης που ακόμα και οι στόπερ τους βγαίνουν μπροστά χωρίς φόβο. Μου αρέσει να παίζει όλη η ομάδα. Όταν παίρνεις την μπάλα στην κατοχή σου να συμμετέχουν όλοι στην επίθεση. Και όταν παίρνει την κατοχή ο αντίπαλος να μαρκάρουν όλοι. Είναι πολύ ενδιαφέρον να προσέξετε έναν ποδοσφαιριστή τεράστιας ποιότητας όπως ο Ανρί, ο Μέσι ή ο Ινιέστα τι κάνουν όταν δεν έχουν την μπάλα στα πόδια. Τρέχουν συνεχώς και μαρκάρουν. Αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταθλητές. Θα μπορούσα να παρουσιάσω το μεγάλο ποδόσφαιρο με ένα κοπάδι ψαριών. Πάνε όλοι μαζί. Δεν υπάρχει πλέον στατικότητα στο ποδόσφαιρο”.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Γκέκα;

Τον είδα και μου άρεσε. Το... μυρίζει το γκολ. Είναι ένας παίκτης που δεν θέλει την μπάλα μόνο για τον εαυτό του, δεν παίζει ατομιστικά. Τρέχει, προσπαθεί, δίνει μάχες... Είναι σημαντικό αυτό για έναν επιθετικό.

Μήπως θα ήταν καλό να τον είχε ο Ολυμπιακός;

Αν παίζει όπως το Σάββατο ναι (γέλια). Το σημαντικό για έναν επιθετικό είναι να βάζει γκολ σχεδόν σε κάθε ματς και όχι 4 σε ένα και μετά να σκοράρει ξανά έπειτα από 10 αγώνες. Για μένα μεγάλος επιθετικός είναι αυτός που βάζει ένα γκολ κάθε δύο αγώνες.

Ποια η σκέψη σας για τις ακαδημίες και τις υποδομές;

Πάντα με ενδιέφεραν. Ο αδερφός μου που είναι και βοηθός μου παρακολουθεί τους αγώνες και τις προπονήσεις της β' ομάδας. Συχνά πυκνά θα παίζουμε και ματς μαζί τους. Μέσα από αυτά τα ματς που θα παίζουμε θα έχω την ευκαιρία να βλέπω τα παιδιά των ακαδημιών. Αν κάποιος αξίζει θα τον ανεβάζω στη μεγάλη ομάδα. Όσον αφορά στους νέους παίκτες που υπάρχουν στην ομάδα, ο Μήτρογλου παίζει ήδη. Και οι άλλοι νέοι θα μπουν σιγά-σιγά. Είναι μαζί μας και όταν μας δίνεται η ευκαιρία θα τους χρησιμοποιούμε.

Ποια η γνώμη σας για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο; Γράφονται και λέγονται πολλά.

Είναι σπουδαίο ταλέντο. Εγώ τον παίρνω πάντα μαζί μου. Υπάρχουν καλοί παίκτες αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Υπάρχουν ο Μέλμεργκ, ο Αβραάμ, ο Ζεβλάκοφ και ο Ραούλ. Εγώ τον παίρνω συνέχεια μαζί μου, γιατί είναι σημαντικό να βρίσκεται στην αποστολή. Είχα την ευκαιρία να δω και τον Γιάννη Παπαδόπουλο λίγο κόντρα στον Λεβαδειακό. Αν μου δείξουν ότι μπορούν να μπουν και στην 11αδα, θα τους βάλω. Εμένα δεν με απασχολεί είτε είναι 15 είτε είναι 40 χρόνων, ένας παίκτης. Για μένα είναι το ίδιο. Μετράει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας ποδοσφαιριστής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x