Stoiximan Super League

ΓΗΠΕΛ: «Ο δήμος έχασε δικαίωμα στην ονοματοδοσία»!

Η επιστολή της εταιρείας ειδικού σκοπού του Δήμου Αθηναίων για την (μη) παροχή εγγυητικής επιστολής στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την ανακολουθία λόγων και πράξεων από πλευράς Δήμου Αθηναίων, στους «πράσινους».

Η επιστολή της εταιρείας ειδικού σκοπού του Δήμου Αθηναίων για την (μη) παροχή εγγυητικής επιστολής στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την ανακολουθία λόγων και πράξεων από πλευράς Δήμου Αθηναίων, στους «πράσινους».

Αυτό μάλιστα οδήγησε στην έκδοση μιας οργισμένης ανακοίνωσης από πλευράς ΓΗΠΕΛ. Μια ανακοίνωση που επιφύλασσε και μια σημαντική είδηση για το ζήτημα των σχέσεων Παναθηναϊκού – Δήμου Αθηναίων.

Η ανακοίνωση της ΓΗΠΕΛ

«Η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού του Δήμου Αθηναίων για τη Διπλή Ανάπλαση απέστειλε χθες επιστολή με την οποία κατ’ ουσίαν υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με προσχηματικά επιχειρήματα. Βάσει της σύμβασης Δήμου Αθηναίων - ΠΑΕ Παναθηναϊκός το δικαίωμα της ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού ανήκει από την 26η Φεβρουαρίου 2008, ημέρα υπογραφής της εν λόγω σύμβασης, στην Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός για 35 χρόνια και αποτελεί δικαίωμα το οποίο δεν απεμπολείται.

Στην ίδια σύμβαση δόθηκε η δυνατότητα στον Δήμο Αθηναίων να κρατήσει το δικαίωμα αυτό, ή να το εκχωρήσει σε τρίτους, εφόσον σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης προσκόμιζε «εγγυημένη προσφορά 10ετούς διάρκειας σχετικά με την ονοματοδοσία του γηπέδου». Η εγγυημένη προσφορά δεν δόθηκε ποτέ. Συνεπώς τυπικά και ουσιαστικά ο Δήμος Αθηναίων έχει απωλέσει το δικαίωμα της ονοματοδοσίας του γηπέδου.

Η τήρηση πλέον των συμβατικών υποχρεώσεων από πλευράς Δήμου Αθηναίων είναι απαίτηση και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα προχωρήσει κάνοντας χρήση των νομίμων δικαιωμάτων της. Η πρακτική αυτή του Δήμου Αθηναίων ουδόλως αφορά τον Όμιλο ΜΑRFIN, η πρόταση του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην υλοποίηση του έργου του γηπέδου».

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΓΗΠΕΛ ο Δήμος Αθηναίων έχει απωλέσει το δικαίωμα της ονοματοδοσίας του γηπέδου.

Πώς προέκυψε όμως αυτή η θέση του Παναθηναϊκού; Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ ΠΑΕ- Δήμου και συγκεκριμένα την παράγραφο 10.1 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της ονοματοδοσίας του γηπέδου για χρονική περίοδο 35 ετών από τη έναρξη της μίσθωσης.

Για την πρώτη δεκαετία παρέχεται προσωρινό δικαίωμα στον Δήμο Αθηναίων το οποίο αναφέρεται ως εξής: “Ο Δ.Α/Ε.Ε.Σ. διατηρεί για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την υπογραφή της παρούσας το δικαίωμα να προσκομίσει εγγυημένη προσφορά 10ετούς διάρκειας σχετικά με την ονοματοδοσία του γηπέδου. Στην περίπτωση αυτή η ΠΑΕ δικαιούται να λαμβάνει για το ανωτέρω χρονικό διάστημα των δέκα (10) ετών μια εγγυημένη από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ετήσια καταβολή εξ ευρώ δυο εκατομμυρίων (2.000.000) και το οποιοδήποτε επιπλέον ποσό από την προσφορά αυτή θα αποτελεί έσοδο του Δ.Α./ Ε.Ε.Σ.”

Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο της σύμβασης και συγκεκριμένα στην παράγραφο 10.1β ρητά αναφέρεται ότι σε περίπτωση που παρέλθει άκαρπο το διάστημα των 6 μηνών της παραγράφου (α) ανωτέρω και το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ονοματοδοσίας περιέλθει στην ΠΑΕ ΠΑΟ ο Δ.Α./ Ε.Ε.Σ διατηρεί το δικαίωμα, κατά το τελευταίο εξάμηνο της πρώτης δεκαετίας από την έναρξη της μίσθωσης να επανέλθει προσκομίζοντας νέα εγγυημένη προσφορά 10ετούς διάρκειας σχετικά με την ονοματοδοσία του γηπέδου.

Με άλλα λόγια ο Δήμος Αθηναίων δικαιούται να επανέλθει στο θέμα το 2018! Παρά την ανταλλαγή μεγάλου αριθμού επιστολών από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι την τελευταία επιστολή της 1ης Οκτωβρίου ο Δήμος Αθηναίων δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχείς υπομνήσεις του Παναθηναϊκού σχετικά με τις υποχρεώσεις του. Στις επιστολές αυτές ο Παναθηναϊκός επανειλημμένα υπενθύμιζε στο Δήμο Αθηναίων ότι δεν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις στο ζήτημα της ονοματοδοσίας.

Παράλληλα, σε αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, η στάση του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού χαρακτηρίζονταν από επιπολαιότητα και επιφανειακή αντιμετώπιση των θεμάτων. Ενδεικτικό της έλλειψης συνεννόησης και συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν ζητήθηκε η έγκρισή του ακόμα και για ζητήματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους όρους και τις προϋποθέσεις εκχώρησης των δικαιωμάτων ονοματοδοσίας.

Και παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν κατήγγειλε τη μη εφαρμογή του σχετικού άρθρου της σύμβασης και θεωρούσε ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Δήμος θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η χθεσινή επιστολή έδωσε συνέχεια στο θέατρο του παραλόγου. «Φαίνεται ότι κάποιοι στον Δήμο Αθηναίων αποφάσισαν να κρυφτούν πίσω από λέξεις αντί να αντιμετωπίσουν με παρρησία τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους», λένε στον Παναθηναϊκός.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας των πρασίνων είναι ότι πρόκειται να αποσταλεί άμεσα εξώδικο προς τον Δήμο Αθηναίων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x