Stoiximan Super League

«Αιώνιο» ντέρμπι με τα όλα του!

Και τώρα οι δύο τους. Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται στο ΟΑΚΑ και το www.sport-fm.gr σας δίνει μια πρόγευση από το τα πιθανά σενάρια, επιχειρώντας μια βουτιά στο παρελθόν. Από όλα έχει πρόσφατη προϊστορία των δύο. Αδιάφορες «σούπες», ματσάρες με ανατροπές στο σκορ, παιχνίδια που έκριναν τίτλους, ντου και ξύλο για διαιτητικές αποφάσεις. Για… κοπιάστε!

Και τώρα οι δύο τους. Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται στο ΟΑΚΑ και το www.sport-fm.gr σας δίνει μια πρόγευση από το τα πιθανά σενάρια, επιχειρώντας μια βουτιά στο παρελθόν.

Από όλα έχει πρόσφατη προϊστορία των δύο. Αδιάφορες «σούπες», ματσάρες με ανατροπές στο σκορ, παιχνίδια που έκριναν τίτλους, ντου και ξύλο για διαιτητικές αποφάσεις.

Για… κοπιάστε!

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

12/11/2000 Λεωφόρος
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0

Ένα από τα ντέρμπι που ξεχάστηκαν γρήγορα. Το παιχνίδι έγινε νωρίς, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής και είχε λίγες καλές στιγμές. Αν έμεινε κάτι από αυτό το ματς, είναι οι –χλιαρές- διαμαρτυρίες των «ερυθρολεύκων» για μια ανατροπή του Άλβες από τον Νικοπολίδη, που τότε αγωνιζόταν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, με τον διαιτητή Βασσάρα να μην υποδεικνύει τίποτα.

24/03/02 Λεωφόρος
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (76’ Ολισαντέμπε, 89’ πέν. Τζόρτζεβιτς)

Ξεχάστε τις… χλιαρότητες της προηγούμενης χρονιάς. Οι δύο «αιώνιοι» συναντώνται λίγο πριν τη λήξη του πρωταθλήματος σε ένα ματς-φωτιά, όπου ο Παναθηναϊκός θέλει μόνο νίκη, ενώ οι Πειραιώτες ακόμη και με ισοπαλία αγκαλιάζουν τον τίτλο. Όταν στο 76’ ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε δίνει προβάδισμα στο «τριφύλλι», όλα δείχνουν ότι η κυριαρχία του Ολυμπιακού φτάνει στο τέλος της. Λίγο πριν ο διαιτητής Ευθυμιάδης σφυρίξει για τελευταία φορά, δίνει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κωνσταντίνου πάνω στον Βενετίδη, το οποίο μετατρέπει σε γκολ ο Τζόρτζεβιτς. Αυτό που ακολουθεί καταγράφεται ως μια από τις πιο μαύρες στιγμές στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας μας, με τον διαιτητή να προπηλακίζεται και να αποχωρεί αιμόφυρτος από τον αγωνιστικό χώρο. Οι «πράσινοι» παραδέχτηκαν την ορθότητα του καταλογισμού της «εσχάτης των ποινών», υποστηρίζουν όμως ακόμη και σήμερα πως με τις αποφάσεις του ο δραμινός ρέφερι «έκλεισε» την ομάδα στα καρέ της.



12/01/03 Λεωφόρος
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2 (18’ Ολισαντέμπε, 72’ Μπασινάς, 77’ Κόλκα - 9’ αυτ. Χένρικσεν, 55’ αυτ. Κυργιάκος)

Ξεχωριστό, αλλά για άλλους λόγους και το ντέρμπι της περιόδου 2002-03. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πετυχαίνουν και τα πέντε γκολ, όμως το «τριφύλλι» επικρατεί μόνο 3-2. Αιτία, τα αυτογκόλ του κεντρικού αμυντικού διδύμου των «πρασίνων» που βάζουν τους «ερυθρόλευκους» δύο φορές μπροστά στο σκορ. Η απάντηση ήρθε από τους Ολισαντέμπε, Μπασινά και Κόλκα, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη στο ματς της 14ης αγωνιστικής, αλλά τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν στο τέλος τον τίτλο.



18/04/04 Λεωφόρος
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2 (7' πέν. Μπασινάς, 81' Γκούμας - 44' Στολτίδης, 54' Τζόρτζεβιτς)

Αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για την 26η αγωνιστική και οι «πράσινοι» θα είχαν το πάνω χέρι ακόμη και με ισοπαλία. Ο Γκούμας πετυχαίνει στο 81’ το γκολ που διαμορφώνει το τελικό 2-2 και χάρη στα τέρματα του Ολισαντέμπε στα επόμενα ματς, φτάνουν στον πολυπόθητο τίτλο. Για τον Νίκο Αλέφαντο και πολλούς φίλους του Ολυμπιακού, καθοριστική ήταν η απόφαση του Γιώργου Δούρου να αποβάλλει μόνο τον Τζιοβάνι σε… κατς με τον Κυργιάκο, αλλά από την πλευρά τους οι «τριφυλλοφόροι» μιλάνε και εκείνοι για φάσεις που αδικήθηκαν.



10/04/05 Λεωφόρος
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 (43' Κωνσταντίνου)

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ντέρμπι τον Ολυμπιακό 1-0 με τέρμα του Μιχάλη Κωνσταντίνου και πέρασε μόνος πρώτος στη βαθμολογία, αφήνοντας τον αιώνιο τρεις πόντους πίσω του μετά από 25 αγώνες. Αν και μετά από αυτό το αποτέλεσμα το «τριφύλλι» έμοιαζε το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα, οι δύο σερί ισοπαλίες με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ανατρέπουν την κατάσταση και επιτρέπουν στους «ερυθρόλευκους» να φτάσουν σε ακόμη έναν τίτλο που έφερε τη σφραγίδα του Ριβάλντο.

28/08/05 ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-2 (35' Στολτίδης, 86' Τζόρτζεβιτς)

Καλύτερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Ανώτερος του «αιωνίου», περνάει σαν σίφουνας από το ΟΑΚΑ επικρατώντας με 2-0 και δείχνει εξ αρχής ότι θα έχει το πάνω χέρι. Οι «πράσινοι» τελειώνουν το ματς με εννιά παίκτες, μετά από δίκαιες -πάντως- αποβολές των Κώτσιου και Μόρις.



05/11/06 ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 (48' αυτ. Κωστούλας)

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό 1-0 στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, που έγινε για την 9η αγωνιστική. Ο ενθουσιασμός για την επικράτηση αλλά και την απόδοση του Βίκτορ, θα ξεθυμάνουν λίγο αργότερα. Οι «πράσινοι» τελειώνουν το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση, δεκαεφτά πόντους μακριά από τον πρωταθλητή για μια ακόμη χρονιά, Ολυμπιακό.

02/09/07 ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0

Για μια ακόμη φορά οι «αιώνιοι» συγκρούονται σε πρεμιέρα πρωταθλήματος. Το ματς δεν θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, ούτε δυστυχώς και κάποιο γκολ. Ακόμη χειρότερα, το ματς σημαδεύεται από τον σοβαρό τραυματισμό του Σωτήρη Λεοντίου, ο οποίος έμεινε εκτός δράσης τουλάχιστον για έξι μήνες.

10/11/2008 ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0

Δεύτερη σερί ισοπαλία σε «κλάσικο» με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό. Το συγκεκριμένο ματς περνάει στην ιστορία ως ένα από τα πλέον αδιάφορα όλων των εποχών, αφού χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βρει κάποιος έστω και μία φάση της προκοπής.

21/03/10 ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1 (68΄ Νταρμπισάιρ)

Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής του τελευταίου ντέρμπι «αιωνίων». Αν και το ματς πραγματοποιήθηκε πριν μόλις μερικούς μήνες, ο «χρυσός» σκόρερ, Ματ Νταρμπισάιρ, δεν αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων». Λίγο πριν τη λήξη της περιόδου, η διαφορά των δύο μειώνεται μετά από αυτό το αποτέλεσμα, η διαφορά των δύο μειώνεται στους τέσσερεις βαθμούς, οι «πράσινοι» κατακτούν τελικά τον τίτλο και οι Πειραιώτες τουλάχιστον τη χαρά ότι δεν έχασαν από το «τριφύλλι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x