Ιταλία

Τα ιταλικά «limit up» του Euro

H εξαιρετική πορεία της Ιταλίας στο Euro, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ποδοσφαιρικής «μετοχής» αρκετών παικτών της.

Η πορεία της «squadra azzurra» στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γαλλίας, έλαβε τέλος στα προημιτελικά, μετά την ήττα από την Γερμανία στη διαδικασία των πέναλτι.

Η ποιότητα έλειψε από τους «ατζούρι», κάτι αναμενόμενο, ειδικά μετά και τις απουσίες των Μαρκίζιο και Βεράτι. Με τους «μπλε» όμως να αντιπαρατάσσουν πάθος, πείσμα και θέληση, ο Αντόνιο Κόντε δημιούργησε μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, η δύναμη της οποίας ξεκινούσε από τα μετόπισθεν, με τους τρεις «σωματοφύλακες» της «Μεγάλης Κυρίας» (Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι) και τον εμβληματικό Τζίτζι Μπουφόν κάτω από την εστία, αλλά και παίκτες που ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν, σε κάθε γραμμή του γηπέδου.

Το «ταξίδι» στο 15ο Euro της ιστορίας, ξεκίνησε δίχως μεγάλες προσδοκίες. Αυτές δημιουργήθηκαν στη πορεία και στη συνέχεια θέριεψαν, μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις ενός «αλύγιστου» συνόλου.

Η «ρουλέτα» των πέναλτι, έφερε την μπίλια να κάθεται στα άσπρα, με την «νασιονάλμανσαφτ» να φεύγει χαμογελαστή από το Μπορντό, συνεχίζοντας την πορεία της και τους «ατζούρι» να επιστρέφουν σπίτι.

Η επόμενη μέρα για τους Ιταλούς, με τα δάκρυα του αποκλεισμού να έχουν στεγνώσει, εκτός από περηφάνια, φέρνουν και μεγάλη άνοδο στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο για κάποιους παίκτες που ξεχώρισαν.

Ο Μπονούτσι και η Πρέμιερ

Ο ηγέτης της άμυνας Λεονάρντο Μπονούτσι, διακαής πόθος του Αντόνιο Κόντε για την «νέα» Τσέλσι, πριν από τη διοργάνωση «κόστιζε» 35 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, το ποσό της αξίας του υπολογίζεται στα 50 εκατ., με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν πως ο σύλλογος του Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει κάνει ήδη διερευνητική επαφή προσφέροντας 45 εκατ., με τη «Vecchia Signiora» να μην συζητάει καν το ενδεχόμενο να αποχαιρετήσει τον 29χρονο «βράχο» της.

Tα δεδομένα αλλάζει μία νέα πρόταση, επίσης από ομάδα της Πρέμιερ. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι διατεθειμένη να βγάλει από τα ταμεία της 60 εκατ., αυτό όμως που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των «πολιτών» είναι η «τρελή» προσφορά στον Ιταλό στόπερ. Ο Μπονούτσι αμείβεται με 3,7 εκατ. ετησίως από τη «Vecchia Signοra», με τους «γαλάζιους» να του δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνει περισσότερα από τα διπλά, προσφέροντάς του αποδοχές ύψους 8 εκατομμυρίων τον χρόνο. Ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή ταξίδεψε άμεσα στο Μάντσεστερ με το «θέμα» να μπαίνει στην τελική του ευθεία εντός της εβδομάδας.

Μπορεί να μιλάμε για τον στυλοβάτη της άμυνας των «μπιανκονέρι», 60 εκατ. ωστόσο για έναν παίκτη 29 ετών, είναι ένα καλό ποσό. Μένει να φανεί εάν οι πρωταθλητές Ιταλίας αλλάξουν και τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό,, εφαρμόζοντας άμυνα με τέσσερις και αναζητώντας ακραίους επιθετικούς που θα εξυπηρετούν ένα σύστημα 4-3-3, αφήνοντας το 3-5-2 στην άκρη.

Ένας Πελέ για τους Κινέζους

Μπορεί να ήταν ο «μοιραίος» στη διαδικασία των πέναλντι, ο Γκρατσιάνο Πελέ ωστόσο έδειξε δείγματα μεγάλου επιθετικού, «γεμίζοντας» την αντίπαλη περιοχή, δίνοντας μάχες, «σπάζοντας» σωστά τη μπάλα στους συμπαίκτες και επιδεικνύοντας ωριμότητα. Ο 30χρονος φορ της Σαουθάμπτον, διπλασίασε έτσι την αξία του από τα 6, στα 12 εκατομμύρια.

Αυτά για τις ομάδες της Ευρώπης. Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι Κινέζοι, μαζί πηγαίνει και η υπερβολή! Η Shandong Luneng θέλοντας να κάνει δικό της τον Ιταλό σέντερ φορ, προσέφερε λίγο πάνω από 15 εκατ. ευρώ στους «Άγιους», προσφορά που δεν μπορούσαν να απορρίψουν με τον ίδιο τον παίκτη να λαμβάνει 38 εκατ.(!) για τα επόμενα 2,5 χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 15 εκατ. το χρόνο! Έτσι ο Πελέ, έγινε ο πρώτος που εξαργυρώνει την καλή πορεία της Ιταλίας στο Euro, κερδίζοντας μάλιστα ένα «βασιλικό» συμβόλαιο.

Ο Ντε Σίλιο και οι τριαντάρηδες

Ο Ματία Ντε Σίλιο, δεν λογιζόταν ως βασικός, σε μία «προβληματική» Μίλαν είναι η αλήθεια. Ο Αντόνιο Κόντε ανέθεσε στον 23χρονο την ευθύνη της αριστερής πτέρυγας των «ατζούρι» και αυτός με τις εμφανίσεις του τον δικαίωσε πλήρως. Εκτόξευσε έτσι την τιμή του στα 20 εκατ., από τα μισά που υπολογιζόταν πως έφτανε πριν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Λίγα χρόνια πριν αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία (Serie C). Στα 31 έγινε το «μηχανάκι» στην μεσαία γραμμή της Ιταλίας. Ο Μάρκο Παρόλο έδωσε τα διαπιστευτήριά του σε αυτό το Euro, στρέφοντας πάνω του τα φώτα, φωνάζοντας «παρών», όταν το κέντρο των «ατζούρι» φαινόταν άδειο, δίχως επιλογές. Εάν ήταν μικρότερος ίσως τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά. Με γνώμονα όμως την ηλικία του, για να τον αποκτήσει κάποιος από τη Λάτσιο θα χρειαστεί μόλις 3 εκατ. περισσότερα απ' ό,τι πριν τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 10.

Ο Εμανουέλε Τζακερίνι (5/5/1985) δεν έπεισε την Σάντερλαντ στην οποία ανήκει πως μπορούσε να προσφέρει και έτσι την σεζόν που μας πέρασε αγωνίστηκε δανεικός στη Μπολόνια, όντας από τους κορυφαίους σε απόδοση παίκτες των «ροσομπλού». Με την ίδια φόρα συνέχισε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, «οργώνοντας» το χώρο του κέντρου και βγαίνοντας πολλές φορές ως «κρυφός» φορ, σκοράροντας μάλιστα στην πρεμιέρα της Ιταλίας απέναντι στο Βέλγιο. Οι «μαυρόγατες» τον κοστολογούσαν, πριν από το Euro, 5 εκατομμύρια. Πλέον όμως η τιμή του έχει ανέβει στα 8, εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις καλές του εμφανίσεις.

Ο Αντόνιο Καντρέβα, αποτελεί στόχο της Ίντερ εδώ και καιρό. Οι ιθύνοντες του συλλόγου του Μιλάνο ωστόσο, έκριναν πως τα 20 εκατ. που ζητούσε για να δώσει το «ΟΚ» για την παραχώρησή του η Λάτσιο, ήταν υπερβολικά για έναν ποδοσφαιριστή που πλησιάζει τα 30 (γεννημένος στις 28/2/1987). Μετά τις εμφανίσεις του 29χρονου μέσου, η τιμή έχει ανέβει στα 23 εκατ. με τους «γαλάζιους» της Ρώμης να μην καίγονται να τον πουλήσουν, ξέροντας πως θα έχουν στην σύνθεσή τους ένα πολύ αξιόλογο παίκτη.

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x