Stoiximan Super League

Τι ματσάρα, Θεέ μου!

Ντέρμπι που το χάρηκαν όλοι (και περισσότερο ο ΠΑΟΚ) έγινε στο ΟΑΚΑ! Μετά από δυο δοκάρια και μια γκολάρα του Φορτούνη, η αποδεκατισμένη ΑΕΚ πήρε στο 90' την μπουκιά από το στόμα του Ολυμπιακού (1-1).

Ένα ντέρμπι που τα είχε όλα εκτός από νικητή (κι αν είχε κάποιον ήταν ο ΠΑΟΚ) προσέφεραν ΑΕΚ και Ολυμπιακός!

Έπειτα από μια μεγάλη μονομαχία, στην οποία ο κάθε διεκδικητής του τίτλου είχε από ένα δοκάρι και τα δικά του διαστήματα κυριαρχίας, η «Ένωση» κατάφερε να μείνει ξανά αήττητη από τους «ερυθρόλευκους» (1-1).

Παρόλο που κρατούσαν το τεράστιο διπλό στα χέρια τους (με την γκολάρα του Φορτούνη από το 58’) και είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το ματς, οι Πειραιώτες απέτυχαν και πάλι να φύγουν νικητές από το ΟΑΚΑ.

Κερδισμένη του αγώνα στο τέλος η ομάδα του Ουζουνίδη, η οποία αν και κατέβηκε αποδεκατισμένη και είδε επιπλέον να της στραβώνει το ματς, έβγαλε ψυχή πρωταθλήτριας και έμεινε όρθια στη μάχη της κορυφής με το γκολ του Μπακασέτα στο 90’.

Απίστευτη ευκαιρία για να ξαναφέρει τούμπα το ματς έχασε ο Φετφατζίδης, ο οποίος ολομόναχος από τη μικρή περιοχή σούταρε πάνω από τα δοκάρια στο τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων.

Πώς έπαιξαν

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις (αφού ειδικά στην περίπτωση της ΑΕΚ δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές) ήταν οι ενδεκάδες των δυο ομάδων. Από τη μια λοιπόν ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε ό,τι καλύτερο διέθετε μετά την πληθώρα τραυματισμών που έπληξε την «Ένωση», επιλέγοντας τελικά τον Λαμπρόπουλο ως παρτενέρ του Τσιγκρίνσκι στην άμυνα (και κρατώντας τον Τσόσιτς στον πάγκο για να έχει μια ποιοτική αλλαγή).

Από την άλλη, ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να μην ξεκινήσει αυτή τη φορά τον Μπουχαλάκη, παρατάσσοντας για πρώτη φορά ως δίδυμο στα χαφ τους Γκιγιέρμε-Καμαρά. Κατά τ’ άλλα, στο αρχικό σχήμα (όπως αναμενόταν εξάλλου) βρέθηκε ο Χριστοδουλόπουλος, ενώ στην κορυφή της επίθεσης προτιμήθηκε αυτή τη φορά ως βασικός ο Χασάν. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, οι δυο αντίπαλοι κατέβηκαν ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

inner

inner

Το ματς

Μπορεί να ήθελαν μόνο τη νίκη, αλλά ΑΕΚ και Ολυμπιακός ήξεραν ότι ο χαμένος του σημερινού ντέρμπι θα είχε χοντρό πρόβλημα. Γι’ αυτό αμφότεροι πρόσεξαν να μην αιφνιδιαστούν στο ξεκίνημα. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να πάρουν την κατοχή, αλλά έγινε από νωρίς φανερό ότι η πίεση της «Ένωσης» ψηλά τους δημιουργούσε πρόβλημα. Και αυτό δεν άργησε να φανεί. Αφού λοιπόν οι παίκτες του Ουζουνίδη άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο και προειδοποίησαν με μεγάλη ευκαιρία του Λιβάγια (ή μάλλον μεγάλη επέμβαση του Γιαννιώτη στην κλειστή του γωνία) άρχισε μια μίνι πολιορκία.

Με μακρινά σουτ των Μπακασέτα-Γκάλο, που βρήκαν επίσης σε ετοιμότητα τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Με εφορμήσεις από τους Μπακάκη και Γκάλο (που δημιουργούσαν μεγάλα ρήγματα στην αριστερή πλευρά των Πειραιωτών). Και με αποκορύφωμα το σκαστό σουτ του Μπακασέτα, το οποίο κόντραρε και σταμάτησε στο δοκάρι. Έστω κι αν χρειάστηκε λοιπόν να ευνοηθεί και από την τύχη, η ομάδα του Μαρτίνς γλίτωσε. Και παρόλο που ένιωθε ανασφάλεια στην άμυνα κι είχε φανερό πρόβλημα στη δημιουργία (με επηρεασμένο τον Λάζαρο, μπλοκαρισμένο τον Ποντένσε και χωρίς πρωτοβουλίες τον Φορτούνη) ισορρόπησε σταδιακά.

Μπορεί λοιπόν να μην απειλούσε ιδιαίτερα, αλλά σταμάτησε κιόλας ν’ απειλείται. Καταφέρνοντας να κλείσει τους διαδρόμους προς την άμυνά του, κέρδισε μέτρα στο γήπεδο. Ανησύχησε κάπως την αντίπαλο του με στημένες φάσεις που πέρασαν ανεκμετάλλευτες. Και αν δεν στεκόταν (κι εκείνος) άτυχος θα μπορούσε να έχει παγώσει την ΑΕΚ: Αν το πλασέ του Χασάν (έπειτα από τετ-α-τετ που του έφτιαξε με υπέροχη μπαλιά ο Φορτούνης) δεν κατέληγε στο δοκάρι του Μπάρκα.

inner

Ακόμα όμως κι αν αυτή η φάση δεν απέφερε γκολ, απέφερε κάτι θετικό για τον Ολυμπιακό: Του έδωσε ψυχολογία και του επέτρεψε ν’ αγχώσει τους γηπεδούχους. Κάτι που φάνηκε με την έναρξη κιόλας του δεύτερου μέρους. Μπορεί λοιπόν ο Ουζουνίδης να προσπάθησε να κάνει επιθετικότερη την ομάδα του (βάζοντας Γιακουμάκη αντί Κλωναρίδη) αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που έμοιαζαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο. Και γρήγορα αυτό επιβραβεύθηκε: Με ένα φοβερό σουτ του Φορτούνη (έπειτα από γύρισμα του Ποντένσε), το οποίο καρφώθηκε στο «παραθυράκι» κι έκανε αφεντικό τον Ολυμπιακό.

Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη εξέλιξη πάγωσε την ΑΕΚ. Δεδομένης και της απουσίας εναλλακτικών λύσεων, ύψωσε ένα βουνό μπροστά της. Κι είναι ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας που απέκτησε το ματς για την «Ένωση» το γεγονός ότι ο Ουζουνίδης προσπάθησε να το γυρίσει ρίχνοντας τον (ξεχασμένο) Μοράν αντί του Γαλανόπουλου. Βέβαια αυτό διευκόλυνε ακόμα περισσότερο τον Ολυμπιακό. Του επέτρεπε να κυκλοφορήσει ήρεμα την μπάλα και να ψάξει τους πολλούς κενούς χώρους. Και όντως από το γκολ κι έπειτα ο Ποντένσε άρχισε να κάνει πάρτι από τα άκρα.

Ενώ λοιπόν ο (άφαντος) Χριστοδουλόπουλος έδινε τη θέση του στον Φετφατζίδη και ο Γκιγιέρμε συνέχιζε την εξαιρετική δουλειά του στα χαφ, οι Πειραιώτες άγγιζαν το δεύτερο γκολ: Με όμορφη κεφαλιά του Χασάν από σέντρα του Ποντένσε, την οποία έβγαλε δύσκολα με διπλή προσπάθεια ο Μπάρκας. Πού να φαντάζονταν όλοι πόσο κομβική θα αποδεικνυόταν αυτή η φάση… Γιατί η ΑΕΚ (παρόλο που έβλεπε τα πάντα να είναι εναντίον της) αρνήθηκε να παραδοθεί.

Με τον Μπογέ να μπαίνει για ένα τέταρτο και να προλαβαίνει να δημιουργήσει ερωτηματικά τι όργια θα κάνει όταν θα παίζει έτοιμος και χωρίς αποχή μηνών, τα έδωσε όλα. Την ώρα λοιπόν που ο Μαρτίνς απέσυρε τον Φορτούνη για να βάλει τον Τουρέ, η «Ένωση» έκανε την απέλπιδα προσπάθεια: Με σουτ του Μοράν που ξύρισε το δοκάρι. Με κεφαλιά του Λαμπρόπουλου από εκτέλεση φάουλ που έφυγε λίγο έξω. Ώσπου δικαιώθηκε για την επιμονή και το κουράγιο της, με την κεφαλιά του Μπακασέτα (από σέντρα του εξαιρετικού Γκάλο) να καταλήγει στα δίχτυα και να φέρνει ξέσπασμα στο ΟΑΚΑ.

Ένα ξέσπασμα βέβαια που θα μπορούσε να γίνει φαντασίωση, αν ο Γιακουμάκης λίγο αργότερα τελείωνε καλά τη φάση και «σκότωνε» (ξανά) τον Ολυμπιακό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει και… εγκεφαλικό: Αν ο Φετφατζίδης δεν πετούσε στα σκουπίδια τεράστια ευκαιρία (από την κούρσα του άπιαστου Ποντένσε και την πάσα του Γκερέρο), η οποία θα μπορούσε να δώσει σε νεκρό χρόνο το διπλό στον Ολυμπιακό.

inner

Δείτε πώς παρακολουθήσατε σε real time την εξέλιξη του αγώνα από το control room του sport-fm.gr



Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (77’ Μπογέ), Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (60’ Μοράν), Γκάλο, Κλωναρίδης (50’ Γιακουμάκης), Μπακασέτας, Λιβάγια

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Τσόσιτς, Αϊντάρεβιτς, Γιαννιώτας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ομάρ, Βούκοβιτς, Μεριά, Τσιμίκας, Καμαρά, Γκιγιέρμε, Χριστοδουλόπουλος (75’ Φετφατζίδης), Φορτούνης (81’ Τουρέ), Ποντένσε, Χασάν (85’ Γκερέρο)

Στον πάγκο έμειναν οι: Σα, Μπουχαλάκης, Κούτρης, Σισέ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαντς-Κρίστοφερ Κριστόφερσεν (Δανία)
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x