Euro 2016

«Το έμαθα από τις ειδήσεις»

Ο Ζόλταν Σέλεζι μιλά στο sport-fm.gr για την μάχη με την Ελλάδα, την παρτίδα σκάκι που έμεινε στη μέση όταν κλήθηκε στην εθνική Ουγγαρίας, την βαριά κληρονομιά του Πούσκας και το κεφάλαιο Ολ. Βόλου.

Ο Ζόλταν Σέλεζι αγωνίστηκε για τελευταία φορά με το εθνόσημο το 2010, μέχρι πριν από λίγες ημέρες όταν έμαθε εντελώς απροσδόκητα πως το όνομά του βρίσκεται ξανά έπειτα από καιρό στις κλήσεις της εθνικής Ουγγαρίας για τον αγώνα με την Ελλάδα!

«Έπαιζα σκάκι με τον προπονητή μου ώσπου ήρθε ένας συμπαίκτης μου και μου έδειξε τα νέα στο κινητό. Το έμαθα από τις ειδήσεις! Είχα κληθεί ξανά στην Εθνική κάτι που φυσικά με χαροποίησε ιδιαίτερα», είπε ο 34χρονος αμυντικός στο sport-fm.gr, γνώριμος στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του στον Ολυμπιακό Βόλου τη σεζόν 2010-2011. Με την Πούσκας Ακαντέμια συνεχίζει ν' αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, με συνέπεια ο ομοσπονδιακός τεχνικός (κι άλλοτε συμπαίκτης του) Πολ Ντάρνταϊ να του εμπιστευθεί μια θέση στην προεπιλογή.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σγαρδέλη

Στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει την Ελλάδα, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή τη φορά θ’ αντιμετωπίσουν μια διαφορετική ομάδα που έχει αλλάξει σημαντικά.

«Το πιο βασικό έχει νέο προπονητή, τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Έναν προπονητή έμπειρο με καλά αποτελέσματα στο παρελθόν με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη και με τις εθνικές ομάδες του Περού και της Παραγουάης. Ποτέ δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις το εμπόδιο μιας ομάδα όπως η Ελλάδα. Παρότι έχει μόνο ένα βαθμό ως τώρα, διαθέτει καλούς παίκτες που όμως ως ομάδα δεν λειτούργησαν καλά στους τελευταίες τους αγώνες.

Από την άλλη η Ουγγαρία βρίσκεται σε καλή φόρμα με προπονητή τον Πολ Ντάρνταϊ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τη Γερμανία με την Χέρτα καθώς και με την εθνική ομάδα. Είναι πολύ ικανός τεχνικός και με τον χαρακτήρα και την εμπειρία του, ξέρει να δίνει κίνητρο στους παίκτες και μπορεί να οργανώσει την ομάδα τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά».


Οι Ούγγροι πιστεύουν βάσιμα σε πρόκριση στα τελικά και περιμένουν με τη σειρά τους με μεγάλη προσμονή την κυριακάτικη αναμέτρηση στη Βουδαπέστη.

«Όλοι πιστεύουν σε νίκη και ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Έχουμε συγκεντρώσει 7 βαθμούς ως τώρα και η 3η θέση είναι ο μίνιμουμ στόχος που έχουμε θέσει. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε στα τελικά. Θέλουμε πάρα πολύ τους τρεις βαθμούς την Κυριακή».

«Αν χάσουν είναι… νεκροί»

Ο Ζόλταν Σέλεζι αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για απώλειες ενώ στάθηκε στην αλλαγή τεχνικής ηγεσίας.

«Για την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά η αλλαγή προπονητή. Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Όταν έρχεται ένας νέος προπονητής κάθε παίκτης θέλει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Οπότε αυτό ίσως να δώσει ώθηση στην ελληνική ομάδα.

Επίσης γνωρίζουν πως αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Αν κερδίσουν παραμένουν ζωντανοί. Αλλά αν η Ελλάδα πάρει ένα πόντο ή χάσει, είναι νεκροί και θα αποχαιρετήσουν οριστικά το Euro 2016. Θα ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα μετά από τόσες συνεχόμενες παρουσίες να μείνουν εκτός. Η απουσία του Μήτρογλου ίσως να τους δημιουργήσει πρόβλημα στην επίθεση.

Η Ουγγαρία έχει 1-2 απουσίες στην άμυνα, που όμως πιστεύω ότι δεν θα φανούν διότι έχει δυνατή μεσαία γραμμή και επίθεση, με παίκτες όπως ο Τζούτζακ, ο Σαλάι και ο Στίμπερ. Πολλούς καλούς παίκτες, με ποιότητα και αρμονία χάρη στον Πολ Ντάρνταϊ που έχει δημιουργήσει μια ομάδα που μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά».


«To καλοκαίρι θα είμαι στον Βόλο»

Μπορεί να πέρασε μόλις μια σεζόν στον Ολυμπιακό Βόλου (αποχωρώντας μετά την διάλυση της ομάδας, λόγω του Koriopolis), όμως δέθηκε τόσο με την πόλη, όσο και με τους Έλληνες και προτιμούσε ένα διαφορετικό τέλος.

«Ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά. Φτάσαμε στα πλέι οφ, συμμετείχαμε στο Europa League και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την συνέχεια, αν δεν προέκυπταν τα προβλήματα για τον σύλλογο. Μας άφησαν εκτός Europa League πριν από την αναμέτρηση με την πολύ δυνατή Παρί Σεν Ζερμέν.

Ήταν μια μαύρη σελίδα στη ζωή μου. Λυπάμαι γιατί είχα φανταστεί την καριέρα μου για τα επόμενα ένα δύο τρία χρόνια στην Ελλάδα, όπως προέβλεπε και το συμβόλαιό μου. Όμως έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Μου αρέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα, συζητάμε για τη ζωή, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα είναι κάπως παράξενα την Κυριακή, αλλά φυσικά θέλω να κερδίσει η Ουγγαρία!

Σκέφτομαι να επισκεφτώ τον Βόλο το καλοκαίρι. Πρώτα απ’ όλα για να δω τους φίλους μου, δεύτερον επειδή εκεί πέρασα μια καταπληκτική σεζόν και σίγουρα πιστεύω ότι μια βδομάδα τουλάχιστον θα μου κάνει καλό!».


«Δεν ξεχάσαμε το ποδόσφαιρο»

Από το 2014 αγωνίζεται στην Πούσκας Ακαντέμια. Κλείνοντας λοιπόν μίλησε για την βαριά κληρονομιά που έχει αφήσει «ο καλπάζων συνταγματάρχης», καθώς και την υποχρέωση να επιστρέψει το ουγγρικό ποδόσφαιρο στην ελίτ.

«Είναι μια νέα σχετικά ομάδα, χωρίς μεγάλη εμπειρία στην πρώτη κατηγορία, αλλά και μόνο το όνομα Πούσκας, ενός σπουδαίου ευρωπαίου σταρ, που διέπρεψε με την Ρεάλ Μαδρίτης, την Ουγγαρία που εσείς τον γνωρίσατε από τον Παναθηναϊκό, μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε την παράδοση. Όλοι θέλουν να ξαναδούν μια μέρα την Ουγγαρία να επιστρέφει σε αυτό το επίπεδο. Αυτή η ακαδημία έχει χτιστεί πάνω σε αυτή την φιλοσοφία.

Τα τελευταία 35-40 χρόνια δεν έχουμε να επιδείξουμε μια αξιοσημείωτη επιτυχία. Κάτι συνέβη, κάτι άλλαξε. Με την δημιουργία ακαδημιών θέλουμε να αναδείξουμε νέα ταλέντα, με την ποιότητα των Ευρωπαίων και να επιστρέψουμε στην ελίτ. Ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα στην παραγωγή τέτοιων παικτών.

Πέρυσι ένας 17χρονος υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Οι Ούγγροι ποδοσφαιριστές έχουν ποιότητα. Δεν ξεχάσαμε το ποδόσφαιρο, αλλά έπρεπε να βρούμε πάλι τον δρόμο μας για να επαναφέρουμε το ουγγρικό ποδόσφαιρο εκεί που του αξίζει».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x