Ελλάδα

Επική συνύπαρξη Βαρούχα-Βασιλάκη στον «αέρα» του ΣΠΟΡ FM (audio)

Παναγιώτης Βαρούχας και Περικλής Βασιλάκης κατέθεσαν στον ΣΠΟΡ FM 94,6 τις απόψεις τους για το «πού» οφείλονται τα δεινά της ελληνικής διαιτησίας.

Η ΚΕΔ άλλαξε, όμως τα διαιτητικά λάθη δεν έχουν πάψει να υπάρχουν... Οι δύο κορυφαίοι τηλεκριτικοί διαιτησίας, Παναγιώτης Βαρούχας και Περικλής Βασιλάκης μίλησαν στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την κατάσταση της στο ελληνικό πρωτάθλημα και το «πού» οφείλονται τα «δεινά» αυτής που ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σχέσεις των Ενώσεων με τις διοικήσεις της ΕΠΟ και τα... χατήρια που γίνονται.

«Η αρρώστια των κακών διαιτησιών είναι πολλών ετών. Πιστεύω ότι το βασικότερο είναι οι κακές αξιολογήσεις... Η συναλλαγή των Ενώσεων με τη διοίκηση της ΕΠΟ, το «ποιος είναι με τη διοίκηση για να βάλω έναν σε ένα ματς», τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας», ήταν τα λόγια του Παναγιώτη Βαρούχα...

Ο Περικλής Βασιλάκης ανέφερε για το θέμα αυτό...

«Δυστυχώς το κακό έχει αρχίσει πάρα πολύ καιρό πριν, με κακές επιλογές διαιτητών από τις προηγούμενες Κεντρικές Επιτροπές Διαιτησίας, που βασίζονταν στην σχέση μεταξύ των Ενώσεων. Οι Ενώσεις επέβαλλαν στις διοικήσεις ποιοι διαιτητές θα είναι στους πίνακες και ποιοι όχι. Για αυτό και έχουμε πέρα από κακούς πίνακες διαιτησίας, από άτομα που δεν είχαν την κατάλληλη επιμόρφωση.

Τα τελευταία χρόνια, αφότου η διαιτησία έφυγε από τη διαιτησία και πήγε στους παράγοντες, χάθηκε και η επιμόρφωση. Με όλο το σεβασμό σε αυτούς που έχουν αναλάβει την επιμόρφωση των διαιτητών. Διαφωνώ με τον τρόπο που άρχισε ο κ. Βασάρας. Έβαλε στο περιθώριο καθηγητές διαιτησίας, που είχαμε κι εμείς καθηγητές. Τότε είχαμε συνδέσμους που βοηθούσαν στην επιμόρφωση είτε εβδομαδιαία, είτε με σεμινάρια. Είχαν λόγο οι διαιτητές απέναντι σε ανθρώπους της διαιτησίας, όχι σε παράγοντες. Εκεί χάλασε το πράγμα. Άρχισαν οι διαιτητές να σκέφτονται πώς να έχουν φιλίες με παράγοντες», τόνισε και συνέχισε:

«Εγώ ήμουν παρατηρητής FIFA κι UEFA. Δυστυχώς έφυγα επί ημερών Γκαγκάτση γιατί έλεγα τότε για τον τρόπο αυτό. Ήθελαν να μην υπάρχει κριτική, θυμάστε όλοι τι γινόταν το 2005, 2006 και μετά. Δεν στέκομαι στο άτομό μου. Οι διαιτητές είναι έρμαια μιας ενδοεπικοινωνίας, μιας αναμονής για το τι θα συμβεί και δεν παίρνουν το παιχνίδι πάνω τους».

Ο Παναγιώτης Βαρούχας αναφέρθηκε και στη σημερινή ΚΕΔ:

«Η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔ βρήκε μια κατάσταση διαμορφωμένη. Δείτε ότι ο πίνακας αυτός έχει διαιτητές που ήταν με την παράταξη Γκιρτζίκη. «Το βασικότερο από όλα είναι ότι... Παίρνει ένας διαιτητής έναν παράγοντα μιας ομάδος για να μπει στους πίνακες. Αυτό επιβεβαιώνει τα όσα λέει ο Περικλής. Όταν ένας πρόεδρος μιας Ένωσης ήταν φίλος με... δεν μπορούσε να βάλει διαιτητή. Την επόμενη χρονιά είπε η UEFA να μειωθεί το όριο ηλικίας. Ο Γκράνας που παίζει τώρα αναγκάστηκε να σταματήσει. Την επόμενη χρονιά τι έγινε; Η UEFA είπε να αυξηθεί το όριο ηλικίας. Επανέρχεται ο Γκράνας. Ό,τι μας βολεύει δηλαδή; Τη μία χρονιά έδωσε εντολή να μειωθούν τα όρια ηλικίας και την άλλη να αυξηθούν; Και να δούμε και τους πίνακες που έγιναν το καλοκαίρι από τη διοίκηση Γκιρτζίκη. Όλοι οι διαιτητές ήταν από Ενώσεις που ψήφισαν Γκιρτζίκη. Γιατί δεν αλλάζουν οι πίνακες; Απ’ ότι μαθαίνω λένε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν. Όταν ένας διαιτητής, ένας επόπτης, κάνει ένα λάθος και όταν ξαναπαίξει το επαναλάβει το λάθος τότε δεν πρέπει να τον αποσύρουν;», υποστήριξε.

Τέλος ο Περικλής Βασιλάκης μίλησε για το «τι πρέπει να γίνει» για να διορθωθεί η κατάσταση...

«Θα πρέπει να επανέλθει η επιμόρφωση των διαιτητών, σε μεγάλο βαθμό όπως ήταν στο παρελθόν. Να ενεργοποιηθούν ξανά οι σύνδεσμοι, να ξανακαθίσουν στα θρανία διαιτητές και βοηθοί. Να καταλάβουν οι βοηθοί ότι είναι βοηθοί των διαιτητών και κανενός άλλου. Να καταλάβουν αυτοί που ηγούνται του ποδοσφαίρου ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό και να καταλάβουν όλοι ότι οι διαιτητές δεν γίνεται να παίζουν με τις ομάδες, τους επαγγελματίες παίκτες και τον κόσμο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Δεν πρέπει να κοιτάζουν οι άνθρωποι της ΚΕΔ μόνο αν είναι φορμαρισμένος ένας διαιτητής, αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία, μέσω των ομάδων που θα αγωνιστούν. Ο διαιτητής δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο υπό το βάρος της κατακραυγής, πριν καν μπει στον αγωνιστικό χώρο. Οι δύο που ηγούνται της διαιτησίας πρόσφατα έχουν φύγει από το γήπεδο, οι στολές τους είναι νωπές από τον ιδρώτα. Θα περιμένω μέχρι το καλοκαίρι για να γίνει κάτι», κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τον "αέρα" του ΣΠΟΡ FM 94,6

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x