Ελλάδα

Το πόκερ για τη διαιτησία με Γκιρτζίκη, Θεοδωρίδη και Βασάρα

Καλυπτόμενος πίσω από την (υπό προθεσμία) τοποθέτηση του Κύρου Βασάρα σε ρόλο επιδιαιτητή στην «ισπανική επιτροπή», ο Γκιρτζίκης είπε «όχι» στην παρέμβαση FIFA και UEFA.

Παρότι θεωρείται αυτοδίκαια έκπτωτος από τη θέση του έπειτα από την παράδοση του αμετάκλητου βουλεύματος για την υπόθεση της «κάρτας υγείας» και μολονότι μετράει μέρες στο γραφείο του, ο υπόδικος πρόεδρος της ΕΠΟ επιμένει να αποφασίζει και να διατάσσει.

Τελευταίο «κατόρθωμα» του Γιώργου Γκιρτζίκη ήταν η απόρριψη του αιτήματος της Super League για την επιστροφή του κλιμακίου των FIFA/UEFA στην Αθήνα προκειμένου αυτό να δώσει μία οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της διαιτησίας.

Καλυπτόμενος πίσω από την (υπό προθεσμία) τοποθέτηση του Κύρου Βασάρα σε ρόλο επιδιαιτητή στην «ισπανική επιτροπή», ο Γκιρτζίκης είπε «όχι» στην παρέμβαση των υπερκείμενων αρχών που ουσιαστικά εκδιώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ΕΠΟ.

Γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, αφού FIFA και UEFA δήλωναν αποφασισμένες να επιβάλλουν μία τελική λύση και όχι μία προσωρινή κατάσταση, όπως είναι αυτή του Βασάρα, ο οποίος –όπως ανακοινώθηκε- μπορεί να αντικατασταθεί μετά την 1η Οκτωβρίου.

Βεβαίως, ο Βασάρας είναι μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA. Θα μπορούσε κάλλιστα λοιπόν να τοποθετηθεί είτε αρχιδιαιτητής είτε επιδιαιτητής σε οποιοδήποτε μοντέλο πρόκριναν εν τέλει οι ξένοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οπότε, γιατί επελέγη να οριστεί άρον άρον από τους Γκρούτση και Σαραϊδάρη ο Βασάρας και δεν προτιμήθηκε να έρθει εδώ και να τον ορίσει ενδεχομένως η ίδια η FIFA ώστε να περιβληθεί ο πρώην διαιτητής και με τον μανδύα της διεθνούς στήριξης και εμπιστοσύνης όσον αφορά τη συγκεκριμένο πόστο;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. Ο γενικός γραμματέας της UEFA, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βασάρα, φέρεται να παρενέβη τηλεφωνικώς τόσο προς την ΕΠΟ όσο και προς κορυφαίους παράγοντες ΠΑΕ, αλλά και προς τον Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα και να βρεθεί μία –έστω υπηρεσιακή- λύση ώστε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Ο Θεοδωρίδης λέγεται πως δεν είδε με ιδιαίτερα καλό μάτι τις διαβουλεύσεις και την πολιτική του επικεφαλής του διεθνούς κλιμακίου, Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Και αποφάσισε να παρέμβει, έστω και ανεπίσημα, προκειμένου να προχωρήσει η περίπτωση Βασάρα για τον οποίο εγγυάται προσωπικά. Πρακτικά, δηλαδή, δεν υποβοήθησε την επάνοδο Κουτσοκούμνη/FIFA στην Αθήνα. Κάθε άλλο…

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, πάντως, η παράμετρος της εξόδου του Βασάρα από το παρασκήνιο και τις ασαφείς αρμοδιότητές του. Από εδώ και πέρα θα είναι στο προσκήνιο, θα συμμετέχει επισήμως στη διαδικασία ορισμού διαιτητών όταν το απαιτούν οι περιστάσεις και, φυσικά, θα κρίνεται για αυτές.

Εξάλλου, και η άριστη σχέση και συνεργασία που διατηρεί επί σειρά ετών με τον Δημήτρη Σαραϊδάρη οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι περισσότερες –αν όχι όλες- αποφάσεις για τους διαιτητές θα λαμβάνονται και με τη δική του συναίνεση. Διότι επί της ουσίας ο Βασάρας «ελέγχει» την πλειοψηφία της επιτροπής ορισμού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x