Europa League

Το προφίλ των υποψήφιων αντιπάλων του Παναθηναϊκού

Το εμπόδιο μίας εκ των Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σάλτσμπουργκ, Μπράγκα, Έβερτον ή Μίντιλαντ πρέπει να ξεπεράσουν οι πράσινοι προκειμένου να βρεθούν στους ομίλους του Europa League.

Διαβάστε το προφίλ των πέντε υποψήφιων αντιπάλων:

Αθλέτικ Μπιλμπάο: Οι Βάσκοι ή αλλιώς Ροχομπλάνκος (ερυρθόλευκοι) συγκαταλέγονται μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Βασιλικής Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ιδρύθηκε το 1898 και έχει στη συλλογή της οκτώ κατακτήσεις πρωταθλήματος και 24 κυπέλλων και δύο Σούπερ Καπ. Έδρα της είναι το περίφημο «Σαν Μαμές» το οποίο έχει το προσωνύμιο «λάκος των Λεόντων».

Είναι ο μοναδικός σύλλογος που αρνείται να βάλει στη φανέλα της το λογότυπο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενώ είναι γνωστή η τακτική της να απαρτίζει το ρόστερ αποκλειστικά από Βάσκους ποδοσφαιριστές. Την περσινή σεζόν τερμάτισε στην 7η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των ‘’16’’ από την πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης.Ως τώρα δεν έχει κάνει κάποια κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι καθώς στηρίζεται κυρίως στην ανάπτυξη παικτών από τις ακαδημίες. Αντίθετα από το ρόστερ της ομάδας αποχώρησαν οι Ελουστόντο, Ιραϊθόθ και Εράσο. Η σημαντικότερη ωστόσο αποχώρηση εντοπίζεται στο τιμόνι της ομάδας καθώς παρελθόν αποτελεί ο γνωστός μας Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι Μπαρτσελόνα. Στη θέση του θα βρίσκεται ο Κούκο Ζιγκάντα. Ο 50χρονος είχε μέχρι πέρυσι τις τύχες της δεύτερης ομάδας του συλλόγου ενώ στο παρελθόν είχε αναλάβει τις τύχες τις Οσασούνα και Χερέθ. Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Ινιάκι Γουίλιαμς, Ραούλ Γκαρθία και Λαπόρτ.

Η προϊστορία με ελληνικές ομάδες

1968: Παναθηναϊκός – Μπιλμπάο 0-0, Μπιλμπάο – Παναθηναϊκός 1-0
1989 : ΑΕΚ –Μπιλμπάο 1-0, Μπιλμπάο –ΑΕΚ 2-0

Έβερτον: Για τα «ζαχαρωτά» δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι «μπλε» του Μερσεϊσάιντ είναι μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις στην Αγγλία και πλέον, έχουν βάλει πλώρη να ανέβουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Προπονητής είναι ο Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα τον Ιούνιο του 2014, με τριετές συμβόλαιο. Σε μια ανταγωνιστική χρονιά στην Premier League τα «ζαχαρωτά» τερμάτισαν στην 6η θέση.

Τα χρώματα της είναι το μπλε και το άσπρο και η έδρα της το «Γκούντισον Παρκ». Στο πάρε – δώσε του καλοκαιριού έχασε τον κορυφαίο παίκτης της πέρσι και πρώτο σκόρερ της Premier League, Ρομέλου Λουκάκου που έφυγε για την Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά. Ιστορική είναι η επιστροφή του Γουέιν Ρούνεϊ που γύρισε στο σπίτι του, ενώ σημαντικές προσθήκες αυτές των Κλάασεν, Πίκφορντ, Κιν και Σάντρο Ραμίρεζ. Το ρόστερ της, υπερπλήρες. Ο Ρος Μπράρκεϊ είναι μεγάλος αστέρας αυτής της ομάδας και μια σειρά από πρωτοκλασάτους παίκτες όπως, ο Λένον, ο Κόουλμαν και ο γνωστός μας, Κέβιν Μιραλάς. Τη χρονιά 1970-1971 είχε βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού, στο δρόμο προς το «Γουέμπλεϊ» στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση με ισοπαλία στην Αγγλία (1-1) και ισοπαλία 0-0 στη ρεβάνς της Λεωφόρου.

Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ: Ιδρύθηκε το 1933 και έδρα της είναι το στάδιο «Βαλς-Σίζενχαϊμ». Ως το 2005 ονομαζόταν Αούστρια Σάλτσμπουργκ, όταν και την αγόρασε η εταιρεία Ρέντ Μπουλ, η οποία άλλαξε εκτός από την ονομασία και τα χρώματα στην φανέλα από μοβ σε ερυθρόλευκα. Έχει 11 κατακτήσεις πρωταθλήματος και πέντε κυπέλλων. Προπονητής της είναι ο 40χρονος Γερμανός Μάρκο Ρόσε.Πέρυσι έκανε το νταμπλ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Στο Europa League αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Στην μεταγραφική περίοδο ως τώρα απέκτησε τους Πόνγκρασιτς, Φάρκας, Ντεμπελέ, Αΐρτον ενώ αποχώρησαν οι Βάντερσον, Λαϊμέρ, Ομπερλίν, Σβέγκλερ, Λορενς Άτι, και Ραντόσεβιτς

Η προϊστορία με ελληνικές ομάδες

1994/95: ΑΕΚ-Σάλτσμπουργκ 1-3, 0-0 (Champions League)
2007/08: ΑΕΚ Σάλτσμπουργκ 3-0, 0-1 (Europa League)

Μιντιλάντ: Έχει προλάβει ήδη να… πληγώσει τον Παναθηναϊκό καθώς με την πρόκριση της κόντρα στην Άρκα Γκίντια (στο 93΄ του παιχνιδιού) έστειλε τους «πράσινους» στο γκρουπ των ανίσχυρων. Μετρά μόλις 18 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1999. Η συλλογή όπως είναι λογικό είναι ιδιαίτερα φτωχή καθώς περιλαμβάνει μόλις ένα πρωτάθλημα. Έδρα της είναι η χωρητικότητας 11.000 θέσεων «MCH Arena». Την περσινή σεζόν τερμάτισε στη 4η θέση του πρωταθλήματος, ενώ στο Europa League αποκλείστηκε στην φάση των ‘’32’’ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο φετινό μεταγραφικό παζάρι έχει ήδη αποκτήσει τους Χάνσεν, Κράεφ, Βικχάιμ, Σορλόθ ενώ αποχώρησε ο Γιόχαν Νταλίν. Προπονητής της είναι ο 47χρονος Δανός Τζες Θόρουπ.
Στο μεταγραφικό παζάρι απέκτησε ως ελεύθερους τους Παουλίνιο, Ρικάρντο Χόρτα αλλά και τον Μπρούνο Βιάνα με την μορφή δανεισμού. Το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησαν οι Χέκα, Τόμας Μαρτίνεζ, Αντρέ Πίντο και Τιάγκο Γκόμεζ.

Η προϊστορία με ελληνικές ομάδες
Έχει αντιμετωπίσει ξανά τον Παναθηναϊκό σε φάση play-off τη σεζόν 2014/15 με τους «πράσινους» να αποσπούν ισοπαλία με 1-1 στη Δανία και να επικρατούν εύκολα στη ρεβάνς της Λεωφόρου με 4-1.

Μπράγκα: Η πορτογαλική ομάδα χτίζει το ευρωπαϊκό προφίλ της τα τελευταία χρόνια. Χρώματα της είναι το κόκκινο και το λευκό και έδρα της το «Μουνισιπάλ ντε Μπράγκα» χωρητικότητας 30.200 θέσεων. Προπονητής της είναι ο Άμπελ Φερέιρα, που ήταν στις μικρές ομάδες της Μπράγκα και ανέλαβε ως υπηρεσιακός πέρσι. Οι «μητροπολίτες» την περσινή σεζόν τερμάτισαν στην 5η θέση, ενώ στον 3ο προκριματικό του Europa League, προκρίθηκαν με την ψυχή στο στόμα. Η Μπράγκα άφησε εκτός την ΑΪΚ, με το παιχνίδι στην Σουηδία να λήγει 1-1 και τους Πορτογάλους να παίρνουν την πρόκριση στο τελευταίο λεπτό της παράτασης στη ρεβάνς, επικρατώντας με 2-1. Στο παλμαρέ της έχει ένα πρωτάθλημα Πορτογαλίας τη σεζόν 2009-2010 και δύο Κύπελλα. Έχει κατακτήσει το Ιντερότο το 2008, ενώ το 2011 στην κορυφαία ευρωπαϊκή της στιγμή, έφτασε στον τελικό του Europa League και ηττήθηκε από τη συμπατριώτισσα της Πόρτο με 1-0. Στο ρόστερ της ανήκει ο Βιάννα που είναι δανεικός από τον Ολυμπιακό, ο Στοϊλίκοβιτς που ακούστηκε για Παναθηναϊκό, καθώς και οι Ντανίλο, Γουίλσον Εντουάρντο, αλλά και ο αρχηγός Ρούι Φόντε που αποτελούν τα βαριά της ονόματα.

Η προϊστορία με ελληνικές ομάδες
Όσον αφορά την προϊστορία με τις ελληνικές ομάδες, είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την ΑΕΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1966-1967 όπου είχε κερδίσει με 3-2 στην έδρα της και 1-0 στην Αθήνα, ενώ τη σεζόν 2007-2008 είχε αντιμετωπίσει σε μονό παιχνίδι τον Άρη στη φάση των ομίλων, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x