Europa League

Το προφίλ των υποψηφίων αντιπάλων της ΑΕΚ

Η πανίσχυρη Μίλαν, οι ακριβές Ντιναμό Κιέβου και Κράσνονταρ και οι πιο βατές Κλαμπ Μπριζ και Αούστρια Βιέννης είναι υποψήφιες αντίπαλοι της ΑΕΚ στα play offs του Europa League.

Η UEFA ανακοίνωσε τα υπο-γκρουπ εν όψει της κλήρωσης για τα play offs του Europa League και η ΑΕΚ θα βρει στο δρόμο της μία εκ των Μίλαν, Ντιναμό Κιέβου, Κράσνονταρ, Κλαμπ Μπριζ και Αούστρια Βιέννης.

Μίλαν: Τα λόγια περιττεύουν, όταν μιλάμε για τη 18 φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας και 7 φορές Ευρώπης. Οι «ροσονέρι», που ιδρύθηκαν το 1899, έχουν χρώματα το κόκκινο και το μαύρο, ενώ έδρα το «Τζουζέπε Μεάτσα» (80.000 θεατές) τερμάτισαν έκτοι στο τελευταίο πρωτάθλημα, αλλά με την ανάληψη των ηνίων της ομάδας από Κινέζους επενδυτές, που έχουν δώσει ήδη 190 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, δείχνουν έτοιμοι να επιστρέψουν δυναμικά. Προπονητής της ομάδας είναι ο Βιντσέντζο Μοντέλα, ενώ έχουν ήδη γίνει πολύ ηχηρές μεταγραφές όπως των Μπονούτσι από τη Γιουβέντους, Αντρέ Σίλβα από την Πόρτο, Χακάν Τσαλχάνογλου από τη Λεβερκούζεν, αλλά και των Κόντι, Μουζάκιο, Μπίλια και τον Αντόνιο Ντοναρούμα από τον Αστέρα Τρίπολης. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο 18χρονος γκολκίπερ Τζίτζιο Ντοναρούμα. Στον τρίτο προκριματικό γύρο η Μίλαν απέκλεισε με δύο νίκες την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα με δύο νίκες (0-1 και 2-0). Δύο χρονιές στο παρελθόν η Μίλαν συνάντησε την ΑΕΚ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και στο τέλος της σεζόν την κατέκτησε. Το 1994 για τους ομίλους η «Ένωση» είχε χάσει με 2-1 στην Ιταλία και είχε πάρει 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ στους ομίλους του 2006 έχασε με 3-0 στο Μιλάνο και επικράτησε 1-0 στο ΟΑΚΑ με το φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ.

Ντιναμό Κιέβου: Δευτεραθλήτρια Ουκρανίας, αλλά σίγουρα η πιο ιστορική ομάδα τη χώρας με 15 πρωταθλήματα (και άλλα 13 στη Σοβιετική Ένωση), ιδρύθηκε το 1927, έχει χρώματα το άσπρο και το μπλε και έδρα το «Ολιμπίσκι» (70.000 θεατές). Συν τοις άλλοις, έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Κυπελλούχων δύο φορές (1975, 1986). Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αποκλείστηκε από τη Γιουνγκ Μπόις στη διαφορά των γκολ (3-1, 0-2). Το 1975 απέκλεισε τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο του πρωταθλητριών (1-0, 2-2), το 1976 στο δεύτερο γύρο απέκλεισε τον ΠΑΟΚ με δύο νίκες (4-0, 2-0), ενώ τη σεζόν 1998/99 αναμετρήθηκε με τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Champions League μετρώντας μια νίκη και μία ήττα με το ίδιο σκορ (2-1), μάλιστα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Προπονητής της Ντιναμό είναι ο Αλεξάντερ Χάτσκεβιτς και στο ρόστερ της έχει τον Κονγκολέζο φορ Ντιεμερσί Μποκανί που λίγο έλειψε να παίζει στον… Ολυμπιακό, τους διεθνείς με την Ουκρανία Γιαρμολένκο, Χούσιεφ και Χατσερίντι (με ελληνικές ρίζες), αλλά και τον Κροάτη στόπερ Ντομαγκόι Βίντα.

Κράσνονταρ: Έχει καθιερωθεί στο Top 5 της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, παρότι μετρά μόλις εννιά χρόνια ιστορίας. Χρώματά τη είναι το πράσινο και το μαύρο, έδρα της το «Κράσνονταρ Στάντιουμ» (34.000 θεατές) και την τελευταία σεζόν τερμάτισε τέταρτη. Στον τρίτο προκριματικό γύρο απέκλεισε τη Λίνγκμπι της Δανίας με δύο νίκες (2-1, 1-3). Προπονητής της είναι ο άλλοτε αξιόλογος μέσος Ιγκόρ Σαλίμοφ και στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες όπως ο Βραζιλιάνος στόπερ Νάλντο, ο Σουηδός αμυντικός Αντρέας Γκράνκβιστ, αλλά και οι λάτιν μέσοι Βάντερσον, Ζοαζίνιο, Λαμπόρδε και Περέιρα. Ο ΠΑΟΚ την είχε αντιμετωπίσει στους ομίλους του Europa League το 2015 χάνοντας στη Ρωσία (2-1) και παίρνοντας 0-0 στην Τούμπα.

Κλαμπ Μπριζ: Η 14 φορές πρωταθλήτρια Βελγίου έμεινε την τελευταία σεζόν δεύτερη. Ιδρύθηκε πριν από 125 χρόνια, έχει χρώματα το μπλε και το μαύρο και έδρα το «Γιαν Μπρέιντελ» (29.000 θεατές). Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αποκλείστηκε από την Μπασακσεχίρ με ήττα στην Τουρκία (2-0) και ισοπαλία στο Βέλγιο (3-3). Προπονητής της είναι ο Κροάτης Ιβάν Λέκο και στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Βέλγοι διεθνείς Φόσεν και Σίμονς, ο Βραζιλιάνος Γουέσλεϊ, ο Ντιαμπί από το Μάλι και ο Ραφαέλοφ από το Ισραήλ. Το 1977, το 1988, το 1995 και το 2015 είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, ενώ το 2010 είχε δύο ισοπαλίες (1-1) με τον ΠΑΟΚ στον όμιλο του Europa League.

Αούστρια Βιέννης: Μετρά 24 πρωταθλήματα και 27 Κύπελλα στην Αυστρία, όπου την τελευταία σεζόν τερμάτισε δεύτερη. Ιδρύθηκε το 1911, έχει χρώματα το μοβ και το άσπρο και έδρα το «Φραντς Χορ» (13.400 θεατές). Προπονητής της ομάδας είναι ο Τόρστεν Φινκ, που το 2015 είχε περάσει από τον ΑΠΟΕΛ, ενώ πιο γνωστός παίκτης της ομάδας είναι ο Γερμανός πρώην διεθνής αμυντικός Χάικο Βέστερμαν. Στο παρελθόν αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο, από τον οποίο και ηττήθηκε στην έδρα της 1-0 τη σεζόν 2007 για το Κύπελλο UEFA ενώ πολύ πιο πίσω, το 1982-183 κοντραρίστηκε με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Νίκησε 2-0 στην έδρα της, ενώ οι «πράσινοι» επικράτησαν με 2-1 στην Αθήνα. Το 2010 την απέκλεισε ο Άρης με 1-0 και 1-1 εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x