sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Υπόθεση Γουέστ Χαμ: Γιατί τα «σφυριά» παραπαίουν ;

Η Γουέστ Χαμ απόψε αντιμετωπίζει την Μίντλεσμπρο (17:00) και αν δεν πάρει θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό η θέση του Σλάβεν Μπίλιτς στον πάγκο των «σφυριών» να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Η Γουέστ Χαμ φέτος είναι αγνώριστη έχει πέντε ήττες σε έξι παιχνίδια. Ο Σλάβεν Μπιλιτς έχει διακρίνει προβλήματα σε όλες τις θέσεις μέσα στο γήπεδο και οι μεταγραφές δείχνουν πως δεν έχουν βοηθήσει όσο μπορούν. Διανύει ίσως την χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της.

Μιλώντας για τον Μπίλιτς να πούμε ότι είναι ο ίδιος προπονητής που πέρυσι είχε αφήσει άφωνη την ποδοσφαιρική Αγγλία με τις επιδώσεις της ομάδας του, πραγματοποιώντας την δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξη μετά την πρωταθλήτρια Λέστερ.

Τι έχει αλλάξει όμως μέσα σε ένα χρόνο;

Πάμε να δούμε τα 5 σημεία στα οποία ο Κροάτης τεχνικός πρέπει να δώσει βάση για να ανατρέψει το κλίμα στο «Μπόλιν Γκράουντ».


1. Η άμυνα:

inner

Η άμυνα της Γουέστ Χαμ παραπαίει, στα 15 από τα 23 τελευταία της παιχνίδια έχει δεχτεί από 2 γκολ και πάνω. Στον προηγούμενο αγώνα πρωταθλήματος με την Σαουθάμπτον έχασε με 3-0 με την οποία πέρυσι μονομαχούσε για τη θέση του Champions League. Τελικά δεν τα κατάφερε καμία από τις δύο και φέτος τα πράγματα για τα «σφυριά» είναι ακόμα χειρότερα.

Ένας ακόμα λόγος είναι η δυσκολία να πετύχει το γκολ. Το αρνητικό της σερί είχε φανεί από το τέλος της περασμένης σεζόν. Ενδεικτικό είναι το ότι τη πέρυσι είχε περίπου 20 γκολ στα τελευταία της 10 παιχνίδια, πράγμα το οποίο της κόστισε το εισιτήριο για το Champions League και την 4η θέση του πρωταθλήματος. Και όλα αυτά, γιατί για κάποιο περίεργο λόγο ο Μπίλιτς προτιμούσε να βάζει τον Μιχαήλ Αντόνιο δεξί μπάκ, πράγμα το οποίο συνεχίζει μυστηριωδώς να το κάνει και φέτος χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

inner

Το ακόμα πιο παράξενο είναι πως ένα από τα καλύτερα δεξί μπακ της , ο Τζέιμς Τόμκινς δόθηκε στην Κρίσταλ Πάλας για να αποκτηθεί ο 33χρονος Αρμπελόα! Ο Μπίλιτς γνωρίζει ότι έχει προβλήματα στην άμυνα. Οι εμφανίσεις των Μαζουακού και Ογκμπόνα δεν είναι οι καλύτερες. Τα εσωτερικά προβλήματα είναι φανερά και για ένα κέντρο το οποίο αδυνατεί να οργώσει σωστά την επίθεση και να προστατέψει την άμυνα.


2. Ισορροπία στο κέντρο:
inner

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής Γουέστ Χαμ οφειλόταν στην ιδιοφυΐα που ονομάζεται Παγιέ και τους συνδυασμούς του με τον Λανθίνι. Φέτος όμως, όσο αυτοί οι δύο δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν μπορούν να κρατήσουν κατοχή μπάλας, η Γουέστ Χαμ έχει «εκτεθεί» με το 4-2-3-1. Αυτό το μαρτυρούν και τα πρόσφατα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως το κέντρο της ομάδας είναι αργό, αν και δεν θα έπρεπε λόγω Νόμπλ και Κουαγιατέ. Αλλά όπως φαίνεται ούτε αυτοί είναι σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά μεταξύ κέντρου και άμυνας. Μόνη λύση ο Πέντρο Ομπιάνγκ που προσπαθεί σχεδόν μόνος του να σώσει το κέντρο των «σφυριών».


3. Η συνοχή στην επίθεση:
inner

Το παιχνίδι του Μπίλιτς βασίζεται στον Παγιέτ όπως είπαμε. Πέρυσι είχαν επιτυχίες απέναντι στις μεγάλες ομάδες λόγω των αποτελεσματικών αντεπιθέσεων. Φέτος όμως δεν υπάρχει συνοχή μεταξύ άμυνας και κέντρου, από τον Μιχαήλ Αντόνιο (κέντρο) μέχρι και τον Τζέιμς Κόλινς(στην άμυνα). Μία λύση θα ήταν να μετακινηθεί ο Παγιέ σε πιο κεντρικό ρόλο για να δημιουργεί με τις κάθετες πάσες του και να βρεθεί ένας τρόπος να τροφοδοτείται περισσότερο ο Σιμόνε Τζάτζα.


4. Εμπιστοσύνη στον Σακχό
inner

Την περασμένη σεζόν ήταν παίκτης ζωτικής σημασίας για την Γουέστ Χαμ. Με τα τρεξίματα του βοήθησε στις νίκες απέναντι στις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Είναι ένας επιθετικός που χαρακτηρίζεται από την ευκολία στο σκοράρισμά του αλλά και από ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ζήτησε και πήρε μεταγραφή για την Γουέστ Μπρόμιτς η οποία χάλασε στις ιατρικές εξετάσεις. Από τότε δεν έχει επιστρέψει στην παλιά του φόρμα και είναι εκτός ενδεκάδας.

Δεν είναι ακόμα έτοιμος ούτε σωματικά αλλά ούτε και ψυχολογικά. Ο Μπίλιτς στερείται τις υπηρεσίες του Σενεγαλέζου που είναι πολύ ικανός στο να πιέζει τις αντίπαλες άμυνες , είναι δυνατός και γρήγορος . Ο Κροάτης πρέπει να βρει τον τρόπο να επιστρέψει ο Σακχό στην βασική ενδεκάδα.


5. Βοήθεια από τους καινούριους
inner

Τα νέα αποκτήματα της ομάδας αν και είναι λίγο νωρίς θα πρέπει να βοηθήσουν παραπάνω την ομάδα. Το ρόστερ μοιάζει να έχει ανισορροπία και αυτό γιατί ονόματα σαν τους Σοφιάν Φεγκουλί και Γκοκάν Τορέ δεν έχουν αφομοιώσει ακόμα το στιλ παιχνιδιού της ομάδας. Ο Μπίλιτς αυτή τη στιγμή μαζί εκτός από τον Αντόνιο έχει άλλους τρεις εξτρέμ στα δεξιά αλλά κανέναν καθαρόαιμο στα αριστερά! Εκτός και αν υπολογίσουμε τον Αντρέ Αγιού, ο οποίος θα είναι μακροχρόνια τραυματίας.

Φαίνεται πως το ρόστερ έγινε μεγαλύτερο αλλά όχι καλύτερο από πέρυσι. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ο Νόρντβεϊτ δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στο κέντρο, ο Εντμίλσον Φερνάντες είναι ακόμα άπειρος και ο Γκοκάν Τορέ δείχνει πως δεν μπορεί να συνηθίσει το Αγγλικό τρόπο παιχνιδιού.

inner

Συμπερασματικά, η Γουέστ Χαμ ξεκίνησε το καλοκαίρι με μεγάλες βλέψεις και προσπάθησε να αποκτήσει επιθετικούς μεγάλου διαμετρήματος οι οποίοι τελικά δεν της «έκατσαν» όπως τον Κάρλος Μπάκα, Αλεξάντρ Λακαζέτ, Μίτσι Μπατσουαγί. Όλοι πήγαν σε άλλες ομάδες. Ο Μπεντέκε που είναι γνώστης της Πρέμιερ Λιγκ πήγε στην Κρίσταλ Πάλας και τα «σφυριά» ρίσκαραν αποκτώντας τους Σιμόνε Τζάτζα και Τζόναθαν Καλιέρι.

inner

Τα «σφυριά» έχουν το ρόστερ και τον προπονητή για να δημιουργήσει κάτι καλό. Το πρόβλημα είναι στους στόχους που μπορεί να βάλει μία ομάδα σαν την Γουέστ Χαμ. Το περσινό «ξεπέταγμα» ήταν πολύ απότομο και ίσως «ξεμυάλισε» διοικούντες, παίκτες και οπαδούς. Τα «σφυριά» δείχνουν πως σιγά σιγά αλλάζουν επίπεδο, φτιάχνουν νέο γήπεδο, νέες προσδοκίες και «χτίζουν» φανέλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και σωστό πλάνο.


Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x