Stoiximan Super League

Ώρα γι' αυτοκριτική του Μπέντο

Η εμφάνιση όμως των «ερυθρόλευκων», ο τρόπος με τον οποίο ηττήθηκαν οι πρωταθλητές και κυρίως η σύγχυση αναφορικά με το τι θέλει να εφαρμόσει ο Μπέντο είναι σημαντικά θέματα.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Το μείζον θέμα για τον Ολυμπιακό, δεν ήταν η ήττα από τη Λάρισα. Κανείς άλλωστε δεν κέρδισε ή έχασε πρωτάθλημα μετά από τρία ματς. Η εμφάνιση όμως των “ερυθρόλευκων”, ο τρόπος με τον οποίο ηττήθηκαν οι πρωταθλητές και κυρίως η σύγχυση αναφορικά με το τι θέλει να εφαρμόσει ο Μπέντο είναι (πολύ) σημαντικά θέματα για την ομάδα του λιμανιού.

Είναι πασιφανές πως ο Ολυμπιακός δε δείχνει αυτή τη στιγμή ομάδα που ξέρει τι θέλει να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο κι εδώ μπαίνει στο “κάδρο” και ο προπονητής του. Ασφαλώς και οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, όταν δεν καταφέρνουν να κάνουν μια (!) ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Λάρισα, αλλά ευθύνη φέρει και ο προπονητής. Και ο Μπέντο δεν είναι πλέον “νέος” στην ομάδα του Πειραιά.

Κάθεται στον πάγκο των πρωταθλητών αρκετό καιρό για να είχε σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα, για τις δυνατότητες του ρόστερ του και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να παρουσιάσει το έργο του. Είναι όμως αναμφισβήτητο πως ο Πορτογάλος και ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί ματς όπως αυτά με Ηρακλή (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα), Λάρισα αλλά και τη ρεβάνς με την Αρούκα, φανερώνουν πως δεν έχει αποφασίσει για βασικά θέματα που απασχολούν την ομάδα του. Δίνεται η αίσθηση πως δεν έχει κρυστάλλινη εικόνα για τα πλεονεκτήματα ή τις αδυναμίες του Ολυμπιακού.

Κι εδώ μπαίνει στην κουβέντα η σύγχυση στην οποία αναφερθήκαμε στον πρόλογο. Τι θέλει λοιπόν να παίξει ο Ολυμπιακός; Να βαδίσει στα σίγουρα “μονοπάτια”του 4-2-3-1 ή να αλλάξει προφίλ παίζοντας με 4-4-2; Μπορούν αυτή τη στιγμή οι “ερυθρόλευκοι” να πάνε με τη δεύτερη διάταξη, όταν ο Καρντόσο δεν είναι έτοιμος; Ασφαλώς και όχι.

Μπορεί να παίζει ο Ολυμπιακός με την εντεκάδα που παρέταξε ο Μπέντο στη Λάρισα και να τα περιμένει όλα (μα όλα) από τον 36χρονο Καμπιάσο; Τόση πολυτέλεια έχει στο ρόστερ της η ομάδα του Πειραιά, που είχε στον πάγκο τρία “δεκάρια” (Ντομίνγκες, Φορτούνης και Μάριν) τη στιγμή που δεν μπορούσε να βρει “κάθετο” παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που είχε κενά στο κέντρο της άμυνας της;

Τι κέρδος έχει άραγε ο Ολυμπιακός και τι μπορεί να περιμένει ο Μπέντο αλλάζοντας τέσσερις και πέντε παίκτες σε κάθε ματς των “ερυθρόλευκων”; Μπορεί άραγε μ' αυτό τον τρόπο ο Ολυμπιακός ν' αποκτήσει ταυτότητα; Σίγουρα όχι. Αυτά λοιπόν όπως και οι προπονήσεις στου Ρέντη είναι θέματα που πρέπει ν' απασχολήσουν τον προπονητή του Ολυμπιακού. Μπορεί να είναι νωρίς αλλά η ουσία είναι πως ο Πορτογάλος πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του όπως και φυσικά και οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Είχαμε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό στην αντιπαράθεση του Μπέντο με τον Φορτούνη και είχαμε επισημάνει πως οι “ερυθρόλευκοι” θα χρειαστούν τον Έλληνα μέσο. Ότι ο Πορτογάλος δεν είχε να κερδίσει “κάτι” από τον Φορτούνη ακολουθώντας τη συγκεκριμένη τακτική και αυτό φάνηκε χθες, στη μισή ώρα που αγωνίστηκε ο διεθνής μέσος. Αναρωτιέται επίσης εύλογα κάποιος, “πόσο χειρότερος μπορεί να είναι ο Σιόβας, από τον χθεσινό Ντα Κόστα; Πόσο πια”;

Ο Μπέντο και οι παίκτες του καλούνται να βρουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που προαναφέραμε, γιατί πολύ απλά ο κόσμος του Ολυμπιακού δε ζητά κάτι υπερβολικό. Ζητά να βλέπει προσπάθεια από τους παίκτες της ομάδας του και μια ομάδα που θα έχει ένα πλάνο και θα μπορεί τουλάχιστον να κάνει αυτονόητα πράγματα. Ο Ολυμπιακός έχασε στη Λάρισα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχασε τον τίτλο. Έχει μπροστά του δύο ματς με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για ν' αντιστρέψει το κλίμα.

Πως γίνεται αυτό; Με επιλογές (από πλευράς Μπέντο) που δε θα πηγαίνουν κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική. Γιατί η τοποθέτηση (έστω και κατ' ανάγκην) του Σεμπά στο αριστερό άκρο της άμυνας και του Πασιένσια στο αριστερό άκρο της επίθεσης (!) δεν είναι αποφάσεις που στηρίζονται στη λογική.

Και για να μην το ξεχάσουμε, ο “στόπερ” που θα πρέπει να εμπιστευτεί ο Μπέντο είναι ο Ρομαό. Όσο για τον Ντα Κόστα, είναι ν΄απορεί κάποιος που ο Πορτογάλος τεχνικός επέμεινε για την παραμονή του. Και βλέποντας την απόδοση του Μαροκινού στο χθεσινό παιχνίδι, δε γίνεται ν' αφήνεις εκτός τον Μποτία. Ούτε τον Σιόβα. Δε γίνεται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x