Επικαιρότητα

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι για την ηγεσία του ISIS

Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ενδέχεται να αναλάβει ένας από τους δύο υπαρχηγούς του που είχαν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ISIS; Υπάρχουν ήδη κάποιοι κι αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τη θέση του στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να αναλάβει ένας από τους δύο υπαρχηγούς του που είχαν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν, δηλαδή είτε ο Ιγιάντ αλ Ομπάιντι, είτε ο Αγιάντ αλ Τζουμάιλι.

Ο Ομπάιντι, που διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, είχε υπηρετήσει ως υπουργός Πολέμου επί Σαντάμ Χουσέιν. Ο Τζουμάιλι, ο οποίος πλησιάζει τα 50, είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Αμνίγια της οργάνωσης. Τον Απρίλιο η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι ο Τζουμάιλι σκοτώθηκε, όμως ούτε η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί.

Και οι δύο τους εντάχθηκαν στο σουνιτικό σαλαφιτικό αντάρτικο στο Ιράκ το 2003, μετά την εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Αναδείχθηκαν σε υπαρχηγούς του Μπαγκντάντι το 2016, αφότου σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ο τότε υπαρχηγός του, ο Άμπου Άλι αλ Ανμπάρι, ο Τσετσένος «υπουργός Πολέμου» Άμπου Όμαρ αλ Σισάν και ο Σύρος επικεφαλής του τομέα προπαγάνδας 'Αμπου Μοχάμαντ αλ Αντνάνι.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Μπαγκντάντι ενδέχεται να τραυματίστηκε θανάσιμα σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε δήλωση ενός υψηλόβαθμου Ρώσου κοινοβουλευτικού σύμφωνα με τον οποίο η πιθανότητα να είναι νεκρός ο Μπαγκντάντι πλησιάζει το 100%.

Από την άλλη, ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι έχει πεθάνει.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x