sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πογκμπά, Σουάρες και Μπέιλ στην Άρσεναλ; Θα μπορούσε, αν δεν ήταν τόσο… Άρσεναλ

Η Άρσεναλ έχει μετρήσει πολλές «χυλόπιτες» στις μεταγραφικές περιόδους επί Αρσέν Βενγκέρ. Οι πιο ηχηρές, οι πιο οδυνηρές, αυτές που αν είχαν πραγματοποιηθεί θα την είχαν κάνει... υπερδύναμη, παρακάτω.

Άλλο ένα καλοκαίρι σχεδόν πέρασε και η Άρσεναλ φαίνεται να μένει στο... ράφι. Η συνήθεια που έγινε λατρεία, θα μπορούσαμε να πούμε, καθώς η θερινή μεταγραφική περίοδος είναι «ανοιχτή πληγή» τα τελευταία χρόνια για τους Λονδρέζους.

Το σύνθημα «ο Αρσέν ξέρει» έχει μετατραπεί σε «ο Αρσέν φεύγει» κι όχι ιδιαίτερα άδικα. Ο Αλσατός τεχνικός έχει υποπέσει σε πολλές μεταγραφικές αποτυχίες για το Βόρειο Λονδίνο ουκ ολίγες φορές, με κάποιες να έχουν -ενδεχομένως- στοιχίσει τίτλους από την Άρσεναλ.

Για τα μάτια σας μόνο μια ενδεκάδα που θα μπορούσε να έχει διαδεχθεί την ανίκητη αρμάδα των Τιερί Ανρί και Ντένις Μπέργκαμπ, αλλά πήγε «υπέρ πίστεως και πατρίδος», αφού ο Βενγκέρ δεν το έχει και τόσο με τις μεταγραφές, όσο με το να παράγει ταλέντα από τις ακαδημίες.

Τζο Χαρτ



inner

Στην περίπτωση του Άγγλου πορτιέρε δεν φέρει μεγάλη ευθύνη ο Βενγκέρ. Τον είχε εντοπίσει όταν αγωνιζόταν στη Μπέρμιχαμ το 2009, έκανε κρούση, την οποία όμως απέκρουσε ένα... απροσδόκητο χέρι. Ο Αλσατός δεν γνώριζε πως ο Χαρτ ήταν δανεικός από τη Σίτι, η οποία αρνήθηκε την μετακίνηση καθώς τον προόριζε για βασικό τερματοφύλακα.

Ραφαέλ Βαράν



inner

Η Άρσεναλ θα μπορούσε να είχε κάνει δικό της τον Γάλλο αμυντικό, αν οι σκάουτερ της είχαν δείξει λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ενώ η Λανς ετοιμαζόταν για καταιγισμό προσφορών το καλοκαίρι, τα «λαγωνικά» από το Λονδίνο εμφανίζονταν διστακτικοί καθώς ήθελαν να «σκανάρουν» όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Τελικά, η μόνη μεταγραφή που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή του Μεσούτ Εζίλ, με την άμυνα να ενισχύεται από τον Σεμί Αζαγί που ήρθε ελεύθερος από την Τσάρλτον και ενσωματώθηκε με τη δεύτερη ομάδα…

Ζεράρ Πικέ – Λιονέλ Μέσι



inner

Πίσω στο 2003, η Άρσεναλ «πήγε για ψώνια» στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Υπέγραψε έναν 16χρονο μέσο ονόματι Σεσκ Φάμπρεγας, που στη συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα, και ήθελε να πάρει πακέτο άλλους δυο ποδοσφαιριστές.

Ο Ζεράρ Πικέ ήταν προς πώληση, όμως οι δυο ομάδες δεν τα βρήκαν στο οικονομικό με αποτέλεσμα ο Ισπανός να πάρει τον δρόμο προς Ολντ Τράφορντ. Ο Αργεντινός mega star από την άλλη, μπορεί να ήταν στην ίδια ηλικία με τον Φάμπρεγας αλλά οι «μπλαουγκράνα» δεν είχαν καμία διάθεση να τον παραχωρήσουν.

Βινσέν Κομπανί



inner

Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι έφτασε κοντά στο Λονδίνο το 2008, ενώ αγωνιζόταν με τα χρώματα της Αιντχόφεν. Και πάλι, οι υπεύθυνοι μεταγραφών πήγαν με το πάσο τους, δίνοντας την ευκαιρία στο Αμβούργο να πάρει την υπογραφή του Βέλγου.

Πολ Πογκμπά



inner

Η οσονούπω ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία, ήταν στο ραντάρ της Άρσεναλ από την εποχή που έπαιζε στην Γιουνάιτεντ. Όταν ο σύλλογος του Μάντσεστερ αποφάσισε πως δεν έχει θέση στην ομάδα, η Γιουβέντους κέρδισε για 150.000 ευρώ τους Λονδρέζους στην πλειοδοσία.

Εδώ η Γιουνάιτεντ συναγωνίζεται στα ίσα την Άρσεναλ σε επίπεδα... αποτυχίας, καθώς ετοιμάζεται να «ξηλώσει» από τα ταμεία της 120 εκατομμύρια για έναν παίκτη που είχε στις τάξεις της και έκρινε πως δεν της κάνει.

Γιάγια Τουρέ



inner

Τρεις φορές προσπάθησε να ντύσει στα «ερυθρόλευκα» τον αδερφό του Κόλο ο Βενγκέρ. Στο τέλος, έκανε μάγκα τη Σίτι για άλλη μια φορά. Όταν ήταν στον Ολυμπιακό, η Μονακό έκανε καλύτερη πρόταση και πήρε την έγκριση των Πειραιωτών για την μεταγραφή. Ύστερα, ο Τουρέ "μετακόμισε" στην Ουκρανία και τη Μέταλουργκ, γιατί δεν μπορούσε να αποκτήσει άδεια εργασίας στην Αγγλία.

Το τρίτο χτύπημα ήταν «αυτό-χαστούκι», καθώς ο Βενγκέρ θεώρησε πως ο Ιβοριανός δεν ήταν στην κατάλληλη φόρμα για να αγωνιστεί στην Premier League. Σαν να τα έκανε λίγο... μούσκεμα ξανά ο Αρσέν!

Κριστιάνο Ρονάλντο



inner

Από τις πιο οδυνηρές «απώλειες» στη σύγχρονη ιστορία της Άρσεναλ. Ο 3 φορές κάτοχος Χρυσής Μπάλας ήταν ουσιαστικά «κλεισμένος», έφτασε μέχρι το προπονητικό κέντρο των «γκάνερς», όμως ο πορτογαλικός δίαυλος του τότε βοηθή προπονητή της Γιουνάιτεντ, Κάρλος Κεϊρόζ, και του μάνατζερ του Κριστιάνο, Μίνο Ραϊόλα, έγραψαν λίγο διαφορετικά την ιστορία.

Ντιντιέ Ντρογκμπά



inner

Παρόμοια «ομορφιά» με αυτή του Τουρέ, την οποία οι Λονδρέζοι έχουν πληρώσει 16 φορές.

Σε ηλικία 21 ετών, ο Ντρογκμπά ήταν από τους υποσχόμενους παίκτες στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η μικρή Λε Μαν δεν μπορούσε να έχει τρελές απαιτήσεις από πλευράς χρημάτων και η Γκινγκάμπ τον έκανε δικό της για 120.000 ευρώ. Η Άρσεναλ είχε τη δυνατότητα να υπερκεράσει τον οικονομικό σκόπελο για πλάκα, αλλά δεν θεωρούσαν πως ο Ιβοριανός είχε τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Έκτοτε, υπέφεραν στα πόδια του Ντρογκμπά, ο οποίος σκόραρε 16 φορές σε ισάριθμα παιχνίδια κόντρα στην ομάδα του Βόρειου Λονδίνου.

Γκάρεθ Μπέιλ



inner

Εδώ έχουμε «τσαφ» επικών διαστάσεων, ανάλογο του μύθου που λέει πως ο Ρονάλντο (ο ορίτζιναλ) κόπηκε από την Καλαμάτα.

Πίσω στο 2006, η Άρσεναλ γλυκοκοίταζε δυο ανερχόμενα ταλέντα της Σαουθάμπτον. Το ένα ήταν ο Θίο Γούολκοτ. Το άλλο ο Ουαλός. Την εποχή εκείνη ο Μπέιλ έφτιαχνε όνομα ως φουλ μπακ, κάτι που οδήγησε τους «γκάνερς» σε γκάφα μεγατόνων. Τα λόγια του Βενγκέρ προς γέλιο και τράβηγμα μαλλιών:

«Δεν πήρα τον Μπέιλ γιατί δεν ήθελα άλλο πλάγιο μπακ. Είχαμε τον Άσλεϊ Κόουλ και τον Γκαέλ Κλισί, ο Γκάρεθ δεν θα χώραγε στην ομάδα. Προφανώς αποδείχτηκε ότι κάναμε τεράστιο λάθος, αλλά στα πρώτα παιχνίδια του με την Τότεναμ δυσκολεύτηκε. Μετά τον ανέβασαν στο κέντρο και έλαμψε».

Λουίς Σουάρες



inner

Και πάνω που λες ότι η Άρσεναλ βάρεσε κόφτες στο «γκαφόμετρο» με την περίπτωση Μπέιλ, έρχεται το σκηνικό με τον Ουρουγουανό να θέσει νέα στάνταρ.

Ο Σουάρες ήθελε μανιωδώς να αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ το 2013, προκειμένου να πάει σε ομάδα που θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Η ρήτρα ήταν στα 45 εκατομμύρια ευρώ, οι μνηστήρες αρκετοί. Από Αγγλία, όμως, μόνο η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έκανε έκδηλο το ενδιαφέρον της. Με τον πλέον κωμικοτραγικό τρόπο.

Οι Λονδρέζοι κατέθεσαν επιδεικτικά πρόταση ύψους 40 εκατομμυρίων και ΜΙΑΣ ολόκληρης λίρας, θυμίζοντας δημοπρασία του ΟΔΔΥ. Η Λίβερπουλ ένιωσε προσβεβλημένη, ο Σουάρες παίκτης της σειράς και ο Στίβεν Τζέραρντ εκμεταλλεύτηκε την κουτοπονηριά των Βενγκέρ και σια για να πείσει τον Ουρουγουανό να παραμείνει κάτοικος Άνφιλντ.

Την επόμενη χρονιά κόντεψε να δώσει το πρωτάθλημα μόνος του στους «κόκκινους», σκόραρε 31 γκολ σε 33 συμμετοχές, ανακηρύχθηκε «παίκτης της χρονιάς» και μεταγράφηκε στη Μπαρτσελόνα για 80 εκατομμύρια ευρώ.

Επιμέλεια: Χρήστος Ντότσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x