Επικαιρότητα

Πολύκροτες δίκες αναβάλλονται κατ’ επανάληψη

Παρενέργειες προκαλεί η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μην επιτρέπει –λόγω αποχής των δικηγόρων– την κατ’ εξαίρεση διεξαγωγή πολύκροτων δικών

Παρενέργειες προκαλεί η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μην επιτρέπει –λόγω αποχής των δικηγόρων– την κατ’ εξαίρεση διεξαγωγή πολύκροτων δικών, όπως της Χρυσής Αυγής και της υπόθεσης εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», παρότι επίκεινται αποφυλακίσεις βασικών κατηγορουμένων.

Χθες, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά άσκησε σφοδρή κριτική στους συνηγόρους βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση του «Noor 1», αποδίδοντας την αποχή τους από τη διαδικασία σε υπερασπιστική τακτική. Οι ίδιοι αρνούνται ότι η αναβολή της δίκης εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εντολέα τους (το 18μηνο της προφυλάκισης αργεί να συμπληρωθεί) και μετά τη χθεσινή αναταραχή εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραστούν στο δικαστήριο, αύριο Πέμπτη.

Σήμερα, εξάλλου, δικηγόροι που μετέχουν στη δίκη πρόκειται να καταθέσουν αίτημα προς τον σύλλογο ζητώντας να τους επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή τους στην πολύκροτη δίκη. Στις 22 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης για τον 63χρονο ναυλομεσίτη Γιώργο Μπ. ή «κάπτεν Τζορτζ», ενώ συνήγοροι που μετέχουν στη δίκη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο από την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης να επωφεληθεί τελικά και ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γ., παρότι επισήμως έχει «παραιτηθεί» από το δικαίωμα αποφυλάκισης, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης. Παρόμοιες συνθήκες διαμορφώνονται και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς στις αρχές Μαρτίου επίκειται η αποφυλάκιση του βασικού κατηγορουμένου Γιώργου Ρουπακιά. Η δίκη διεκόπη πριν από περίπου ένα μήνα, και μάλιστα αύριο, ο συνήγορος της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης, προτίθεται να καταθέσει αίτημα στον Δικηγορικό Σύλλογο ζητώντας να επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση διεξαγωγή της δίκης.

Εκπρόσωπος του συλλόγου, πάντως, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι, εάν δοθεί εξαίρεση στις δύο αυτές δίκες, θα πρέπει να δοθεί και σε αρκετές ακόμα, ενώ, ερωτηθείς για τις επικείμενες αποφυλακίσεις, σχολίασε ότι οι επιτροπές θα εξετάσουν τα αιτήματα εξαίρεσης όταν τεθεί πιο πιεστικά το ζήτημα των 18μήνων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x