Επικαιρότητα

Πόσοι είναι τελικά οι ληστές των χρηματοκιβωτίων;

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μία ενιαία συμμορία αλλά για πολλές διαφορετικές υποομάδες κακοποιών.

Σε περισσότερες από 40 επιθέσεις έχουν προχωρήσει από τον περασμένο Οκτώβριο οι περιβόητοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι τη δράση τους «χτυπώντας» διαρκώς εγκαταστάσεις εταιριών σε Αττική και όμορους νομούς.

Χθες τα ξημερώματα, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω τη δράση τους πραγματοποιώντας τριπλό χτύπημα σε κτίρια εταιριών στο Γέρακα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μία ενιαία συμμορία αλλά για πολλές διαφορετικές υποομάδες κακοποιών, που δεν αποκλείεται να συνδέονται μεταξύ τους μέσω αρχηγικών μελών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τη συχνότητα των χτυπημάτων τους και τη διαρκή επανάληψη του τρόπου δράσης τους δεν συλλαμβάνονται επί μήνες. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους πλούσιο υλικό από αποτυπώματα και DNA αλλά –όπως λένε- δεν έχουν εξαρθρώσει τις συμμορίες γιατί δεν έχουν καταφέρει να «δέσουν» καλά τις υποθέσεις.

Αρχικά τις έρευνες για τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων τις είχαν αναλάβει υπηρεσίες ασφαλείας της δυτικής Αττικής και στη συνέχεια η Ασφάλεια Αττικής. Η αλλαγή ανάθεσης της έρευνας δημιούργησε –τουλάχιστον αρχικά- και κάποιες δυσλειτουργίες επιχειρησιακού χαρακτήρα. Ένα άλλο πρόβλημα των αρμόδιων υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι πλήθος ανδρών της Ασφάλειας απασχολείται παράλληλα για άλλους σκοπούς (μέτρα τάξης, φυλάξεις στόχων) με αποτέλεσμα να υπάρχει διάσπαση δυνάμεων.

Χθες, έξι άτομα παραβίασαν στις 3.30 το παράθυρο ισογείου της διαφημιστικής εταιρείας «Foss Production» στη συμβολή των οδών Κομοτηνής και Ημαθίας στο Γέρακα. Αφού έψαξαν το χώρο βγήκαν έξω και έσπασαν με βαριοπούλα μεσοτοιχία με σκοπό να εισβάλλουν σε διπλανή εταιρία γραφικής ύλης με την επωνυμία «ΑΕΠΚΑ». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από εκεί άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και το φόρτωσαν σε αυτοκίνητο.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε νωρίς το πρωί διαπιστώθηκε ότι οι ίδιοι δράστες εισέβαλλαν στα γραφεία και άλλης εταιρίας που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. Πρόκειται για τη διαφημιστική εταιρία με την επωνυμία «Ogilvy». Στη συνέχεια, οι κακοποιοί επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο μάρκας Toyota τύπου Κορόλα, το οποίο βρέθηκε καμένο στις 5.30 στην οδό Κεραμιδίου στο Μενίδι. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο ανοιγμένα χρηματοκιβώτια. Όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς που ανέλαβαν την έρευνα, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από περιοχή της Άνω Φιλαδέλφειας στις 23 Απριλίου 2017. Το ίδιο όχημα είχε χρησιμοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότατα από τους ίδιους ληστές, μία ημέρα νωρίτερα σε επίθεση στις εγκαταστάσεις εταιρίας παραγωγής μπισκότων με την επωνυμία «Elbisco» στη Χαλκίδα. Εκεί τέσσερα άτομα εισέβαλλαν στο κτίριο, ακινητοποίησαν φύλακα, τον έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες και προσπάθησαν να ξηλώσουν το χρηματοκιβώτιο. Για άγνωστο λόγο δεν τα κατάφεραν και διέφυγαν με το Toyota παίρνοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Τα χτυπήματα των συμμοριών τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί έχουν χαρτογραφήσει τον τρόπο δράσης των ληστών. Χτυπούν ξημερώματα, επιβαίνουν σε αυτοκίνητο που έχουν κλέψει συνήθως λίγες ημέρες πριν την κάθε επίθεση, δένουν το φύλακα των εταιριών (σε περίπτωση που υπάρχει), κατευθύνονται στο χώρο με το χρηματοκιβώτιο και τέλος καίνε το όχημα που χρησιμοποίησαν στο Μενίδι ή στις γύρω περιοχές. Φαίνεται ότι προτιμούν τα χρηματοκιβώτια πιστεύοντας ότι οι εταιρίες μετά την εφαρμογή των capital controls κρατάνε μετρητά στα γραφεία τους, κάτι που μάλλον δεν ισχύει σήμερα καθώς όλοι οι επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί από τη δράση τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απριλίου είχαν χτυπήσει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας καλλυντικών Apivita στο Μαρκόπουλο. Με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν και έδεσαν τον φύλακα και στη συνέχεια κινήθηκαν στον 1ο όροφο, όπου διέρρηξαν χρηματοκιβώτιο αφαιρώντας χρήματα από το εσωτερικό του.

Ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν εισβάλει με παρόμοιο τρόπο στις αποθήκες της φαρμακευτικής εταιρείας FAMAR στον Αυλώνα, όπου είχαν ακινητοποιήσει και πάλι το φύλακα και είχαν αποσπάσει ένα ακόμη χρηματοκιβώτιο. Στόχος τους είχε γίνει πρόσφατα και το κτίριο που στεγάζει την εταιρία «IllyEspresso» στην οδό Νάξου στην Παιανία. Έξι άτομα εισέβαλλαν στο χώρο, ακινητοποίησαν με λοστούς τους φύλακες, μπήκαν στις εγκαταστάσεις και αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x