Επικαιρότητα

Ποτάμι: Εναλλακτική πρόταση απέναντι στο 4ο Μνημόνιο από Φέρχοφσταντ - Θεοδωράκη

Την πρότασή του για ένα «New Deal» ώστε «να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα» παρουσίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε εκδήλωση για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων.

Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για να παραβρεθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Οι δύο άνδρες θα καταθέσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση για την ελληνική οικονομία, που, όπως λένε από τη Σεβαστουπόλεως, απέχει πολύ από το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν από το επιτελείο του κ. Θεοδωράκη, είναι να καταδείξουν έμπρακτα πως η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και όχι μέσα από μία λάθος συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τρόικα , το ΔΝΤ και η Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό- Κι όμως υπάρχει λύση», υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσπάθεια του κόμματός του αυτή την εποχή είναι να πει στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος των συγκρούσεων, ο δρόμος των άγονων αντιπαραθέσεων δεν οδηγεί πουθενά.

«Γι' αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «μιλάμε για ένα new deal, μια νέα αρχή που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα. Να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει ηγεσία, να υπάρχουν προτεραιότητες και πάνω από όλα να υπάρχει θέληση για να αναδείξουμε την πραγματική Ελλάδα».

Στην εκδήλωση μετείχαν εκπρόσωποι επτά ελληνικών προϊόντων που αναφέρθηκαν στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και στα νέα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην ελληνική παραγωγή, κυρίως με την επιβολή νέων φόρων. Οι παραγωγοί υποστήριξαν ότι «πρέπει να τελειώσει η εξαπάτηση του καταναλωτή και όλα τα προϊόντα να αναγράφουν τον τόπο παραγωγής τους».

Συνοπτικά, οι θέσεις που εξέφρασαν είναι οι εξής:

*Ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου υπενθύμισε ότι το δίκαιο της Ε.Ε. προβλέπει αποκλειστικά και μόνο για τον οίνο δυνατότητα μηδενικού συντελεστή και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Ε.Φ.Κ. που ψήφισε η Κυβέρνηση λέγοντας: «Κινείται αντίθετα από την πολιτική του συνόλου σχεδόν των οινοπαραγωγικών χωρών της Ε.Ε., οι οποίες δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Η Ελλάδα ως αμπελοοινική χώρα θα πρέπει επίσης να παραμείνει σε αυτή την θέση».

*O Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM από την πλευρά του ανέφερε ότι: «Η αύξηση του φόρου θα φέρει κρίση. Τα μεγάλα ζυθοποιία αν δεν βγάλουν τα χρήματα στην Ελλάδα θα βρουν έναν τρόπο να βγάλουν χρήματα από άλλες αγορές. Τα μικρά ζυθοποιία πλήττονται. Το 95% της μπίρας που διατίθεται στην Ελλάδα παράγεται στην Ελλάδα από Έλληνες εργαζόμενους. Αυτή η φορολόγηση θα αυξήσει το κόστος στις φθηνές μπίρες κατά 20-30%».

*Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών Χίου αναφέρθηκε στους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, όπως αυτόν που υπάρχει στη Χίο από το 1938 λέγοντας παράλληλα: «Αυτή τη στιγμή εξάγεται το 85% της παραγόμενης ποσότητας της μαστίχας. 2.300 άτομα έχουν εισόδημα από τη μαστίχα. Δεν έχουμε ανάγκη προστατευτισμού. Φέρνουμε συνάλλαγμα. Ως αναγκαστικοί συνεταιρισμοί παίρνουμε όλη την παραγωγή, ανεξάρτητα από ποιότητα...Δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας».

*Ο Νικόλαος Πατσιούρας, πρόεδρος συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης στάθηκε στην αύξηση της φορολογίας οδηγεί που οδηγεί στο παρεμπόριο, ενώ ανέφερε: «Το ΠΟΠ προϊόν, όπως ο κρόκος και η μαστίχα, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το διαφυλάσσει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Θα διασφαλιστεί περισσότερο αν διαφυλάξουμε την ποιότητα του συνεταιρισμού και αυτός παραμείνει θωρακισμένος».

*Ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι Αγρότες ζούνε στην ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν έχουν ρευστότητα, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν , να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους και να βοηθήσουν την χώρα να βγει από την κρίση και το αδιέξοδο», ενώ στη συνέχεια πρότεινε μια δέσμη ενεργειών, όπως το να υπάρχει ξεχωριστό ράφι στα σούπερ μάρκετ για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

*Ο Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης φυλής Holstein ανέφερε ότι στην παρούσα φάση αυτό που είναι σημαντικό είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής και επιβολή από τον Έλληνα καταναλωτή να απαιτεί να είναι ελληνικά τα προϊόντα.

*Ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει ριζικά το σύστημα κρατικής / κοινοτικής χρηματοδότησης για την προώθηση του Ελληνικού Ελαιόλαδου στο εξωτερικό. «Με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση από όλους τους νέους μικρούς ήρωες παραγωγούς – τυποποιητές που ενώ διαπρέπουν στο εξωτερικό, είναι τελείως αβοήθητοι στο εσωτερικό» όπως είπε χαρακτηριστικά.

*Ο Δημήτρης Δήμος, κτηνοτρόφος της φάρμας «Η Κιβωτός του Δήμου», αποκάλυψε ότι: «Αν αποδοθούν οι βοσκότοποι στους κτηνοτρόφους, τότε θα επανέλθει ο αριθμός των ζώων στους αριθμούς που είχαμε πριν λίγες δεκαετίες με αποτέλεσμα, όπως έχουμε μελετήσει, να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθεί η ανεργία κατά 500.000 και να αυξηθεί το Α.Ε.Π. κατά 5 δισ. ευρώ».
Εκ μέρους του Ποταμιού, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε ότι «αυτό που απαιτείται από την πολιτεία, την κυβέρνηση είναι γνώση, βούληση σχεδιασμός, αντί της βολικής αλλά κοντόθωρης και καταστροφικής πολιτικής φορολογικών επιβαρύνσεων, σε ό,τι φαίνεται να δημιουργεί δυναμική κερδοφορίας».

Τέλος, ο Σπύρος Καχριμάνης με τη σειρά του αναφέρθηκε με συγκεκριμένα επιχειρήματα στην αποτυχία της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα βιώσιμο και αναπτυξιακού χαρακτήρα φορολογικό και ζήτησε έξι άμεσες, και επιβεβλημένες, παρεμβάσεις.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x