Κώστας Νικολακόπουλος

Πού μπορεί να κτυπήσει ο Ολυμπιακός τους Τούρκους!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr τον αποψινό αγώνα του Ολυμπιακού.

***Έτσι όπως έχω δει την Οσμάνλισπορ, νομίζω ότι οι πιθανότητες πρόκρισης στο ζευγάρι με τον Ολυμπιακό είναι αυστηρά 50-50.

***Θα πει κάποιος, μα ο Ολυμπιακός είναι Νο 26 στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ κι η Οσμάνλι είναι Νο 131. Βεβαίως, μόνο που δεν πάνε έτσι τα πράγματα. Οι Τούρκοι είναι σε αυτή τη θέση πολύ απλά γιατί είναι η πρώτη φορά που παίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ ο πίνακας της κατάταξης αφορά την πενταετία. Κι η Μπερ Σεβά δεν υπήρχε το καλοκαίρι πουθενά στην κατάταξη, σαν πρωτάρα στην Ευρώπη, αλλά την είδαμε που έφτασε: να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και μετά και τις Ίντερ, Σάουθαμπτον…

***Αυτό το οποίο μπορείς να πεις είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στα Κύπελλα Ευρώπης σαν κλαμπ κι αυτό πρέπει να εκμεταλλευθεί. Με τη διαφορά ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν νεαρούς παίκτες. Όλοι τους είναι έμπειροι, κωλοπετσωμένοι. Άντε να βρεις δύο της ενδεκάδας που είναι…μικροί, 24-25 ετών! Ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ πιο νεανική ενδεκάδα.

***Αλλά τέλος πάντων, σαν σύλλογος ο Ολυμπιακός έχει άλλη πείρα στην Ευρώπη κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί όπλο του. Αυτό και ειδικότερα απόψε ο παράγοντας έδρα. Γιατί είδαμε ότι οι Τούρκοι μπορεί να κέρδισαν 2-1 στην Ισπανία τη Βιγιαρεάλ, αλλά έχασαν 1-2 τόσο στην Ελβετία από τη Ζυρίχη, όσο και στη Ρουμανία από την Στεάουα. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αμυντικές αδυναμίες, τις οποίες καλούνται να αναδείξει ο πρωταθλητής Ελλάδας.

***Για παράδειγμα, η εικόνα που έχω είναι ότι μπορεί ο Ολυμπιακός να βρει ευκαιρίες μέσα από τις στημένες φάσεις, τα κόρνερ και τα φάουλ, καθότι η Οσμάνλι έχει δεχθεί ήδη τρία τέτοια γκολ στη διοργάνωση, είτε γιατί δεν είναι πολύ ψηλή ομάδα, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Ο δε Ολυμπιακός πρέπει να ξαναβρεί τη δυναμική που είχε μέσα στο Καραϊσκάκη με τις φάσεις και τα γκολ που παραδοσιακά έβγαζε μέσα από τις στατικές φάσεις στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια…

***Επιπλέον οι Τούρκοι είναι δυναμικοί στα μαρκαρίσματα τους ακόμη και μέσα στην περιοχή τους-προφανώς έτσι εξηγούνται τα δύο πέναλτι τα οποία έχει υποπέσει στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Λεπτομέρεια: οι γκολκίπερ της, δυο διαφορετικοί, έχουν αποκρούσει και τα δύο!

***Η δύναμη της, όπως ήδη θα έχετε διαβάσει είναι σίγουρα η ταχύτητα των τεσσάρων επιθετικογενών παικτών της (και τα καλά μακρινά σουτ του έξω αριστερά Ρεγκατέν), αλλά να ξέρουμε ότι και οι δύο ακραίοι μπακ (ο Κροάτης κι ο Πορτογάλος) είναι γρήγοροι κι επιθετικοί, με τον πρώτο να βγαίνει σαν τον Φιγκεϊρας στην πλάτη της άμυνας και να δίνει ασίστ και τον δεύτερο να βγάζει καλές σέντρες και να έχει και καλό σουτ. Ο δε ένας από τους δυο κόφτες αρέσκεται να έρχεται από πίσω σαν κρυφός φορ και να εκτελεί.

***Εγώ τα γράφω για να μην αιφνιδιαστεί ο κόσμος του Ολυμπιακού και να περιμένει κανένα αντίπαλο της πλάκας. Πρέπει να την στριμώξεις πολύ την Οσμάνλι για να της κάνεις φάσεις. Και πρέπει να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα για να μην σου κάνει φάσεις-το τελευταίο μοιάζει αδύνατο!

***Για να αντιληφθούμε κάτι αναφορικά με την ποιότητα του ρόστερ της, τουλάχιστον σε επίπεδο βασικών: ο θεωρούμενος πρώτος αναπληρωματικός της, ο Ολλανδός Μαχέρ, στο παιχνίδι που εδώ είδα την Οσμάνλι κι έπαιζε βασικός, σαν δεκάρι, έβγαλε τρεις ασίστ…

***Και κάτι τελευταίο: στα 13 τελευταία παιχνίδια ελληνικών ομάδων με τούρκικες, έχουμε μόλις μία νίκη, στο ΠΑΟΚ-Φενέρμπαχτσε 1-0, πριν 6,5 χρόνια…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x