Νίκος Ζέρβας

«Πράσινα» βαρίδια, «ερυθρόλευκο» ηλεκτροσόκ

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με έναν ακόμη τρόπο τον Ολυμπιακό και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα μεγάλα κέρδη των «πράσινων» και τις τεράστιες απώλειες των «ερυθρόλευκων», που βρίσκονται προ εξελίξεων.

Το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου, πείστηκε ακόμα και ο πιο δύσπιστος. Σε όποια κατάσταση και αν είναι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, δεν μπορείς ΠΟΤΕ να τον υποτιμάς και να θεωρείς δεδομένο το ο,τιδήποτε. Ιδιαίτερα όταν έχει αντίπαλο τον Ολυμπιακό, που ακόμα και αν είναι σε καλύτερο φεγγάρι, δεν μπορεί να διαχειριστεί καμία, ευνοϊκή ή μη, γι’ αυτόν κατάσταση στο ΟΑΚΑ. Οι νεανικοί «πράσινοι» των πάμπολλων προβλημάτων, της ελλιπούς προετοιμασίας και των δεκάδων αλλαγών, βρήκαν τρόπο να κερδίσουν με buzzer beater κάρφωμα (!), με την επόμενη ημέρα να έχει πολλές ερμηνείες και για τους δύο.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Αρχίζοντας από τον νικητή η, μία ακόμα, τεράστια νίκη που πέτυχε κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, εκτός από, πλην απροόπτου, ένα ακόμη τρόπαιο, του δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση για το πολύ δύσκολο φετινό εγχείρημα, αλλά και άπλετο χρόνο να δουλέψει στο καινούργιο πλάνο. Για όσους το είχαν ξεχάσει, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, με τα θετικά και τα αρνητικά του, είναι ένας πολύ καλός κόουτς, που ξέρει να παίρνει το 100% από τους παίκτες του και να «βουλώνει» τις τρύπες. Χθες, έκανε προπονητική υπέρβαση, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά, αφού από το πρώτο λεπτό –ακόμα και στο -13-, οι παίκτες του είχαν πάθος, θέληση και αυτοπεποίθηση, δείγμα σωστής προετοιμασίας. Το έδειξαν μάλιστα παίκτες που δεν είχαν… μυρωδιά από τέτοια ματς (Μποχωρίδης, Μπλουμς, Διαμαντάκος).

Ο Παναθηναϊκός είναι λογικά για την εποχή ανέτοιμος, δεν ξανάγινε υπερομάδα και χρειάζεται τουλάχιστον δύο προσθήκες για να είναι ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα. Δεν έπαιξε μπάσκετ επιπέδου, είχε όμως πυγμή και «γυάλιζε» το μάτι του και αυτό ήταν αρκετό. Του έδωσαν ώθηση το "βάρος" της φανέλας και η προσωπικότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ακόμα μεγαλύτερο κέρδος λοιπόν από τη νίκη και το διαφαινόμενο τρόπαιο, είναι τα καντάρια εμπιστοσύνης με τα οποία μπολιάστηκαν οι νέοι παίκτες. Ανέβηκαν με το «καλημέρα» και λογικά οι φίλοι της ομάδας θα στηρίξουν περισσότερο και θα πιστέψουν στη νέα προσπάθεια. Με τις επιστροφές των Μαυροκεφαλίδη, Γκιστ και Νέλσον, αλλά και τις προσθήκες, οι «πράσινοι» με σύμμαχο τον χρόνο μπορεί να παρουσιαστούν καλύτεροι και η επένδυση στο μέλλον να αποδώσει καρπούς.

Για τον Ολυμπιακό υπάρχει πλέον μία «καυτή» πατάτα στα χέρια των αδελφών Αγγελόπουλων. Το ότι η ομάδα κατάφερε να χάσει και με αυτό τον τρόπο λέει πολλά. Για το κόμπλεξ, τον φόβο του ΟΑΚΑ και για τα λάθη που έγιναν για να φτάσει το παιχνίδι στο να παίζεται στη τελευταία φάση –και να ξαναγίνει λάθος σε αυτή- έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν και άλλα. Το σίγουρο είναι πως είναι φανερό πλέον πως κάτι τρέχει και δεν έχει να κάνει με μεταφυσική ούτε… ψυχιάτρους. Ο προπονητής είναι αυτός που πρέπει να παίξει και αυτούς τους ρόλους και ΚΥΡΙΩΣ να κάνει με τη συμπεριφορά του τους παίκτες να πιστέψουν στο πλάνο, αλλά και ακόμα στην πιο αυτονόητη εντολή. Φυσικά και δεν είναι άμοιροι ευθυνών και αυτοί, αλλά καλώς ή κακώς δεν γίνεται να αλλάξουν και οι δώδεκα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέτυχε πέρυσι σε μία σειρά τελικών που με στοιχειώδη καλύτερη πνευματική-αγωνιστική προετοιμασία θα είχε κερδηθεί. Το χειρότερο, είναι πως όπως όλα δείχνουν δεν έκανε αυτοκριτική και δεν αναγνώρισε τα λάθη του. Στον χθεσινό προημιτελικό, την αμέσως επόμενη ευκαιρία που λίγοι θα είχαν –εμπιστοσύνη διοίκησης δηλαδή- έγραψε το όνομά του στην κορυφογραμμή της πιο οδυνηρής ήττας της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, που έχουν και την απόλυτη ευθύνη όλων των επιλογών –καλών ή κακών- είναι αν μπορεί ο συγκεκριμένος προπονητής να συνεχίσει στο τιμόνι της ομάδας χωρίς κλυδωνισμούς.

Είτε αυτοί αφορούν τις σχέσεις του με κάποιους παίκτες, είτε με τον κόσμο, που σε περίπτωση παραμονής του, είναι σίγουρο πως θα θέλει πολύ χρόνο για να πειστεί πως είναι ικανός να αλλάξει την κατάσταση. Φυσικά και ενδεχόμενη αλλαγή τεχνικής ηγεσίας δεν εγγυάται το παραμικρό για την κατάληξη της σεζόν, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται ένα «ηλεκτροσόκ», για να επανέλθει η ηρεμία και να ανέβουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο ίδιο το εγχείρημα. Αλλιώς, ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μία σεζόν είναι ορατός…

Υ.Γ. Τα όσα έγιναν χθες στο ΟΑΚΑ σε κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι και οι συμπεριφορές που καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνα, είναι απλά ο καθρέφτης της Ελλάδας. Της Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια δεν αντιστέκεται και δεν επιμένει…

Υ.Γ.1: Ο Πρίντεζης είχε πρόβλημα από την Εθνική και προτιμήθηκε να μείνει εκτός για ένα μήνα στα πρώτα παιχνίδια της Ευρωλίγκας για να παίξει στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει με τους Πέτγουεϊ-Αγραβάνη στο «4». Αν αυτό δεν είναι λάθος που καρπώνεται ο προπονητής…

Υ.Γ.2:
Ο Παναθηναϊκός αντικατέστησε τον Νέλσον με τον Μπλουμς για δύο μήνες. Ο τελευταίος έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω χθες…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x