sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Πρασινίζει» το παρελθόν του ντέρμπι (video)

Το μέλλον θα δείξει (αύριο) ποιος θα ‘ναι ο νικητής, αν υπάρξει τέτοιος, στο ντέρμπι. Το παρελθόν όμως των αγώνων Παναθηναϊκός-ΑΕΚ είναι περισσότερο βαμμένο στα χρώματα των «πρασίνων».

Μπορεί και οι δύο ομάδες τα τελευταία χρόνια να πέρασαν πολλά, μπορεί η αμφισβήτηση και για τους δύο την δεδομένη χρονική στιγμή να είναι τεράστια και όχι άδικα βέβαια, αλλά ένα ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ δεν χάνει ποτέ την αίγλη του.

Δεν την έχασε άλλωστε ούτε το 2012-13 όταν ο μεν Παναθηναϊκός πάλευε για τα πλέι-οφ και η δε ΑΕΚ να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Οι γηπεδούχοι έχουν πλεονέκτημα λόγω έδρας, ωστόσο το μομέντουμ αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο για τους φιλοξενούμενους.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να επιβεβαιώσει την προϊστορία, που με γηπεδούχους τους «πράσινους» είναι σαφώς υπέρ του «τριφυλλιού» (σ.σ 26 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 νίκες ΑΕΚ) και από την άλλη η ΑΕΚ ψάχνει το πρώτο της διπλό στο πρωτάθλημα επί των «πρασίνων» μετά από 9 χρόνια.

Το sport-fm.gr σας θυμίζει κάποια από τα αθηναϊκά ντέρμπι που ξεχώρισαν

1984-85: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2

Η «έκτη» αίσθηση του Γιάτσεκ…

Τον Νοέμβρη του 1984 ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ με 3-2, ωστόσο η νίκη ήρθε με άκρως παράδοξο τρόπο. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν καταπληκτικά προηγήθηκαν 1-0 πολύ νωρίς, με γκολ του Αντωνίου, ωστόσο στο ημίχρονο έχαναν με 2-1, με δυο γκολ του Σουηδου Χόκαν Σαντμπεργκ. Ο Γκμοχ στο ημίχρονο έκανε αλλαγή τον Ζάετς και όλο το ΟΑΚΑ «πάγωσε», ωστόσο ο τότε προπονητής του «τριφυλλιού» στο τέλος δικαιώθηκε αφού η ομάδα του με δύο γκολ (σ.σ Σαραβακου και Χαραλαμπιδη) πήρε την μεγάλη νίκη στο τέλος με 3-2.



1990-91: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 4-0

Τεσσάρα στην αδιάφορη ΑΕΚ…

Ο Παναθηναϊκός ήταν «σαγηνευτικός». Ομάδα με «Ο». Η ΑΕΚ ήταν σε κακή κατάσταση δμόλις μια σεζόν πριν πάρει τα τρία τελευταία πρωταθλήματα της ιστορίας της μέχρι σήμερα. Το τελικό 4-0 ήρθε πέρα ως πέρα δίκαια, με τον Παναθηναϊκό να στέφεται άνετα πρωταθλητής στο τέλος εκείνης της σεζόν.



1991-92: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0

Δίκαιος νικητής-δίκαια πρωταθλήτρια…

Οι «πράσινοι» εκείνη τη σεζόν νίκησαν για πλάκα τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό αλλά τερμάτισαν τρίτοι, αφού ήταν η χαρά των μικρών. Ο Σαραβάκος σκόραρε δις ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια, ωστόσο στο τέλος η ΑΕΚ κατακτούσε το πρώτο από τα τρία σερί πρωταθλήματα.



1993-94: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2

Το τρίτο σερί πρωτάθλημα ξεκίναγε από το ΟΑΚΑ….

Η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς τρομάζει και παράλληλα θαυμάζεται από τους πάντες. Έχει ήδη κατακτήσει 2 σερί πρωταθλήματα και «καλπάζει» για το τρίτο το ποίο θα έρθει με χαρακτηριστική ευκολία. Το 2-1 στις πρώτες αγωνιστικές επί του μεγάλου αντιπάλου της Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ απλά θα δείξει εξ αρχής ότι η Ένωση δεν παιζόταν. Δημητριάδης και Αλεξανδρής οι σκόρερ των «κιτρινόμαυρων», ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Βαζέχα.



1995-96:Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0

Η «ραψωδία» του Μπορέλι….

Μεγάλη Τετάρτη του 1996. Ο τίτλος σε μια ζαριά. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήταν τα απόλυτα φαβορί και εκείνης της σεζόν… Ο νικητής της αναμέτρησης εκτός δραματικού απροόπτου θα ήταν ο πρωταθλητής. Και έτσι έγινε. Η ΑΕΚ έχασε ευκαιρίες αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος και με την κεφαλιά-ψαράκι του Μπορέλι πήρε τη καθοριστικότερη του νίκη που έμελε στο τέλος να τον στέψει πρωταθλητή.



1996-97: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0

Την έπιασε στον ύπνο …

Σε μια σεζόν που ο Παναθηναϊκός κυριολεκτικά καταποντίστηκε τερματίζοντας στην πέμπτη θέση, μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν στο κόλπο και ισοβαθμούσε στην κορυφή με τον Ολυμπιακό. Από την άλλη η ΑΕΚ διεκδίκησε μέχρι το τέλος το πρωτάθλημα. Στα μέσα Νοέμβρη του 1996 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι είχε τρομερή ένταση και καθόλου θέαμα. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός μέσα σε ένα δεκάλεπτο κατάφερε να πιάσει την Ένωση δυο φορές στον ύπνο και με γκολ των Γεωργιάδη Γ.Χ και Βαζέχα πήρε τη νίκη με 2-0.



1997-98: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1

Τα Μαλαδένεια «κούλουμα»…

Η ΑΕΚ του 1997-98 έπαθε ότι ο Παναθηναϊκός του 1991-92, δηλαδή κέρδισε όλα τα ντέρμπι αλλά τερμάτισε τρίτη διότι υπέστη ουκ ολίγα «πατατράκ» από τους μικρούς. Την 1η Μαρτίου 1998 ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ υποδέχεται την ΑΕΚ του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου που πλέον έχει στη σύνθεση της δυο πρώην «πράσινους» τους Καλιτζάκη και Δώνη. Ο Μαλαδένης σκόραρε με το «καλημέρα», οι «κιτρινόμαυροι» νίκησαν με 1-0 και έκαναν καλά κούλουμα αφού την επομένη, ανήμερα Καθαράς Δευτέρας η Προοδευτική νίκησε τον Ολυμπιακό με 1-0 και η Ένωση «πάτησε» για τελευταία φορά κορυφή εκείνη την σεζόν.



1999-00: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0

Την «κάρφωσε» ο μετέπειτα κιτρινόμαυρος…

Ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την ΑΕΚ και ήθελε μόνο τη νίκη για να μείνει στο κυνήγι του Ολυμπιακού για τον τίτλο. Οι «πράσινοι» εκείνη τη σεζόν υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα, είχαν φοβερή ομάδα, ενώ η ΑΕΚ είχε ήδη μείνει πολύ πίσω σε μια χρονιά άκρως προβληματική και με πολλά σκαμπανεβάσματα. Σε ένα παιχνίδι που αποτέλεσε ένα «πράσινο» επιθετικό μονόλογο, οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με καρφωτή κεφαλιά του μετέπειτα «κιτρινόμαυρου» Μπλένταρ Κόλα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.



2000-01: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1

Διπλό χωρίς αντίκρισμα...

Η ΑΕΚ έκανε την τελευταία της απόπειρα να διεκδικήσει την δεύτερη θέση που οδηγούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» είχαν ξεκάθαρο προβάδισμα εννιά βαθμών με τέσσερις αγωνιστικές να υπολείπονται. Έφυγε με το «διπλό» από την Λεωφόρο με γκολ του Νικολαϊδη, ωστόσο δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω.



2001-02: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0

«Αγγελικά» πλασμένος

Με ηγετική εμφάνιση του Άγγελου Μπασινά και το Γιώργο Καραγκούνη να χορεύει την «κιτρινόμαυρη» άμυνα, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-0 την ΑΕΚ τον Φλεβάρη 2002 στο γοητευτικότερο ίσως πρωτάθλημα μέχρι σήμερα.



2002-03: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1

Το τελευταίος χορός του «πράσινου» Λύμπε

Εκείνη τη χρονιά ο Νίκος Λυμπερόπουλος «μάτωνε» τα δίχτυα, και η Ένωση δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 2-1 χάρις τα γκολ του Λυμπερόπουλου και του Μπασινά, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Μαλαδένης. Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν ο Καλαματιανός φορ θα φορέσει τα «κιτρινόμαυρα» και θα ξεκινήσει την δική του παράδοση.



2003-04: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1

«Πράσινο» ατσάλι….και η καλημέρα του κιτρινόμαυρου πλέον «Λύμπε»…

Ο Μπάγεβιτς λίγες μέρες πριν είχε «χαιρετήσει» για δεύτερη φορά την ΑΕΚ , μετά τα συνθήματα που άκουσε στα Λιόσια από τους οπαδούς της Ένωσης. Οι «κιτρινόμαυροι» θα πάνε την Λεωφόρο με υπηρεσιακό προπονητή τον Τάκη Περσία. Οι «πράσινοι» ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι και έφτασαν στη νίκη πολύ πιο εύκολα απ’ όσο μαρτυρά το 2-1, χάρις τα γκολ των Μπασινά και Σαπάνη, ενώ ο «Λύμπε», άνοιξε λογαριασμό κόντρα στην παλιά του ομάδα μειώνοντας σε 2-1.



2004-05: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0

«Ματ» Σάντος σε Μαλεζάνι

Το Μάη του 2005 ο Παναθηναϊκός του Αλμπέρτο Μαλεζάνι ήθελε τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ (που μια εβδομάδα πριν είχε απολέσει την δική της μεγάλη ευκαιρία για τον τίτλο, αφού αυτοκτόνησε στο ΟΑΚΑ με την ήττα σοκ από τον Ιωνικό), για να διατηρήσει το πλεονέκτημα τίτλου μια αγωνιστική πριν το τέλος. Όμως ο Φερνάντο Σάντος έκανε «ματ» στον Μαλεζάνι κλείδωσε επιθετικά τους γηπεδούχους και τους ανάγκασε σε μια ισοπαλία που σήμαινε παράλληλα απώλεια τίτλου.



2006-07 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2

«Τράϊ» με εμφάνιση και άνεση…..

Το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι της σεζόν 2006-07 με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό είχε απ’ όλα. Ένταση, αλλά και πολύ σασπένς στον αγωνιστικό χώρο. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Παπαδόπουλο αλλά η ΑΕΚ στην επόμενη φάση ισοφάρισε με πέναλτι του Μαντούκα και πήρε εν τέλει τη νίκη με 2-1, αφού ο τέως προπονητής της ομάδας και ο τότε αμυντικός της Ένωσης με μια εκπληκτική ενέργεια έγειρε την «πλάστιγγα» υπέρ Των φιλοξενουμένων.



2007-08: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1

Απλά και ωραία…

Δέκα λεπτά ήταν υπέρ-αρκετά για τον Παναθηναϊκό του Πεσέϊρο για νικήσει την ΑΕΚ του Ριβάλντο με 2-1. Σκόρερς οι Σαλπιγγίδης και Μάντζιος, ενώ ο «Λύμπε» μείωσε σε 2-1 συνεχίζοντας να «πυροβολεί» αδιάκοπα όπου πετύχαινε την πρώην ομάδα του.





2009-2010: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1

Το «Χ» τους βόλεψε όλους....

Η ΑΕΚ πίστεψε στο διπλό απέναντι σε έναν ξεκάθαρα καλύτερο Παναθηναϊκό που εκείνη τη σεζόν πήρε το νταμπλ, ωστόσο μια στιγμή έφτασε στους «πράσινους» να κλέψουν το βαθμό της ισοπαλίας. Ο Σκόκο άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους για να ισοφαρίσει μερικά λεπτά αργότερα ο Σαλπιγγίδης.



2010-11: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-1

Το coast to coast του Καντέ

Ο Κατσουράνης σκόραρε για πρώτη φορά κόντρα στην μεγάλη του αγάπη, ο Σισέ σταθερά συνέχισε να σκοράρει για ακόμα ένα παιχνίδι, ωστόσο το hightlight εκείνου του παιχνιδιού ήταν το coast to coast του Σεντρικ Καντέ. Ο Γάλλος αμυντικός έκανε μια απίστευτη κούρσα που θύμισε αυτή του Δώνη στο Άμστερνταμ και σέρβιρε έτοιμο γκολ στο Βύντρα που σκόραρε κάνοντας το 2-0.



2011-12: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2

«Σέμπα» στην «ζώνη του λυκόφωτος»

Ο Λέτο από χαφ έχει γίνει σέντερ-φορ και για ένα εξάμηνο (Μέχρι δηλαδή να βγει νοκ-αουτ από τραυματισμό), σμπαραλιάζει τις αντίπαλες άμυνες και εκθέτει ανεπανόρθωτα όποιον αμυντικό βρίσκει μπροστά του. Η άμυνα της ΑΕΚ για ένα ημίχρονο δεινοπάθησε αφού ο «Σέμπα» σκόραρε δυο φορές, ενώ από συνεργασία των δύο η μπάλα στρώθηκε στον Κατσουράνη για να «καρφώσει» για δεύτερη φορά την ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» με αντίθεση διαρκείας μείωσαν στο τέλος σε 3-2, ωστόσο δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω.



2012-13: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0

Όταν ο τυφλός συνάντησε τον μονόφθαλμο

Οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά… Πλέον οι δύο αντίπαλοι δεν «μονομαχούν» με φόντο τον τίτλο.. Ούτε καν μια θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έστω για μια θέση στην Ευρώπη… Οι δύο ομάδες ζουν τον «εφιάλτη» τους. Ο Παναθηναϊκός ήδη βλέπει μπροστά του τον κίνδυνο της μη εισόδου στα πλέι-οφ. Από την άλλη την ΑΕΚ ήδη έχουν αρχίσει και τη «ζώνουν» τα φίδια του υποβιβασμού. Το παιχνίδι θα κριθεί με ένα γκολ του Τοτσέ, με τους φιλοξενούμενους να χάνουν απίστευτη ευκαιρία στο τέλος για αν ισοφαρίσουν.



Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαρκαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x