Γενικά

Προβάδισμα Πέρα για τον τίτλο στην Α1 ανδρών, 4-2 τον Ολυμπιακό

Μετά τις δύο ήττες από τον Ολυμπιακό την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ο ΑΣ Πέρα έκαμψε τον μεγάλο του αντίπαλο με 4-2 κι απέκτησε προβάδισμα στην υπόθεση-τίτλος της Α1 πινγκ-πονγκ ανδρών!

Ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών …επέστρεψε δριμύτερος. Μετά τις δύο ήττες από τον Ολυμπιακό και την απώλεια των σκήπτρων την περασμένη αγωνιστική περίοδο, σήμερα έκαμψε τον μεγάλο του αντίπαλο με 4-2 κι απέκτησε προβάδισμα στην υπόθεση-τίτλος της Α1 επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών!

Μπορεί να στερήθηκε ξαφνικά τη βοήθεια του πρωταθλητή Γαλλίας Στεφάν Ουές, όμως δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά κι έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα με εντυπωσιακή εμφάνιση. Ο Κώστας Λαγογιάννης έκανε την τέλεια εκκίνηση για την ομάδα του και ο αγέρωχος Γιάννης Βλοτινός ανέλαβε αμέσως μετά να την …πάρει από το χέρι και να την οδηγήσει ύστερα από 3 ώρες και 20 λεπτά στην τελική επικράτηση με δύο νίκες στο απλό και άλλη μία στο διπλό με τον Λαγογιάννη.

Για τον Ολυμπιακό κορυφαίος σε απόδοση ο Γάλλος Μεχντί Μπουλουσά, που κατάφερε να επιβληθεί και στους δύο αγώνες του. Τα κέρδη για το άθλημα γενικότερα και το πρωτάθλημα ειδικότερα, ήταν ότι έγινε ματς αντάξιο του τεράστιου ονόματος των δύο συλλόγων, ότι ο κόσμος γέμισε τις εξέδρες και δημιούργησε θερμή ατμόσφαιρα και φυσικά ότι όλα παραμένουν ανοιχτά στη διεκδίκηση του τίτλου. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, είναι στην κορυφή μ’ έναν αγώνα περισσότερο ο Ίφιτος Πατρών, που επίσης έχει εμφανιστεί ισχυρός και μπορεί να βάλει υψηλά εμπόδια στους βασικούς διεκδικητές! Ο Ολυμπιακός είναι 2ος, επίσης με 6 αγώνες, ενώ το Πέρα ακολουθεί στην 3η θέση μ’ έναν αγώνα λιγότερο.

Όταν οι δύο κλασικοί «μονομάχοι» της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης άρχισαν προθέρμανση για το ντέρμπι είχαν ολοκληρωθεί όλα τα υπόλοιπα ματς της 6ης αγωνιστικής. Αθλητές, προπονητές, παράγοντες και πολλοί φίλοι του αθλήματος εστίασαν την προσοχή τους στη νέα μεγάλη αναμέτρηση κι ανάμεσά τους ήταν 10-15 οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι άπλωσαν επτά πανό και ήταν πολύ εκδηλωτικοί με συνθήματα και ιαχές.

Όλοι απόλαυσαν ένα υπέροχο ματς, που για πολλούς έκρυβε και μικρή ανατροπή προγνωστικών. Από τη μια έλειπε ο Ουές, από την άλλη υπήρχαν ο Μπουλουσά και ο πρωταθλητής Ελλάδας Παπαγεωργίου και θεωρήθηκε ότι ο Ολυμπιακός είχε τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Στην πορεία όμως, δεν φάνηκε αυτό.

Το Πέρα έβγαλε τη νοοτροπία πρωταθλητή από τους τίτλους τόσων χρόνων, είχε πίστη και θέληση κι έφτασε στο πολύτιμο αποτέλεσμα. Η σπουδαία νίκη του Λαγογιάννη στην έναρξη απέναντι στον Παπαγεωργίου έδωσε εκτός από το προβάδισμα και την απαραίτητη ώθηση στους «Πολίτες».

Ο Λαγογιάννης, κάτοχος των περισσότερων τίτλων στο ομαδικό στην ιστορία της Α1 (11), κατέδειξε γιατί έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Βλοτινός κι έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής θυμίζοντας κάτι από τα παλιά.

Στα 43 του χρόνια ο ρέκορντμαν των πρωταθλημάτων Ελλάδας στο απλό ανδρών δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη επιστροφή σε πρωταθλητισμό διασυλλογικού επιπέδου στην Α1 ύστερα από 7,5 χρόνια. Ήταν αξιοθαύμαστος κι έβγαλε όλα εκείνα τα στοιχεία (προσωπικότητα, υψηλή απόδοση, ψυχολογία), που τον έχουν κατατάξει στις κορυφαίες φυσιογνωμίες όλων των εποχών στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση!

Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να δει σε καλή κατάσταση τον Μπουλουσά, αλλά δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό από τον Παπαγεωργίου και τον Ρηνιώτη. Ο Γάλλος κατέβαλλε σε δύσκολα παιχνίδια τόσο τον Μάκρα, όσο και τον Λαγογιάννη, χάνοντας μόνο ένα σετ, έμεινε αήττητος στην Α1, αλλά οι νίκες του δεν είχαν αντίκρισμα. Ο Παπαγεωργίου υστέρησε και γνώρισε δύο ήττες (όπως συμπτωματικά είχε γίνει και στο αντίστοιχο περσινό ντέρμπι όταν φορούσε τη φανέλα του Πέρα), ενώ ο Ρηνιώτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στον περσινό επαναληπτικό με το Πέρα, έχασε στο απλό από τον Βλοτινό, αλλά και στο διπλό με παρτενέρ τον Μπουλουσά.

«Νιώσαμε μία απογοήτευση μαθαίνοντας ότι δεν θα έχουμε κοντά μας τον Ουές γιατί είναι πολύ καλός παίκτης και θα μας βοηθούσε. Αυτό όμως, δεν σήμαινε ότι χάσαμε την πίστη μας στη νίκη. Το Πέρα έχει μάθει να πρωταγωνιστεί και παλέψαμε και για την ιστορία του. Αυτό τόνισα στα παιδιά και τα καταφέραμε βγάζοντας ποιότητα και αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία μας από τέτοια ντέρμπι. Επικρατήσαμε με καλό σκορ και προχωράμε αισιόδοξα στην προσπάθειά μας για τον τίτλο», δήλωσε ο Γιάννης Βλοτινός, που έχει και προπονητικό ρόλο στην ομάδα και για τη δική του εμφάνιση ανέφερε: «Τόσα χρόνια κοιτάζω να παλεύω όλα τα παιχνίδια και να έχω θετική σκέψη ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο αντίπαλός μου. Ήθελα να επιστρέψω στην Α1 και προετοιμάστηκα κατάλληλα με σκληρές προπονήσεις πρωί κι απόγευμα. Προσπάθησα πάρα πολύ σήμερα, κουράστηκα, αλλά μου βγήκε το παιχνίδι και είμαι ευτυχής που συνέβαλα για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στην πλευρά του Ολυμπιακού επικρατούσε κατήφεια. Οι ήττες του Κώστα Παπαγεωργίου καθόρισαν πράγματα και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά: «Μπορείς να το πεις και κακή μέρα, πάντως δεν είχα καλή συγκέντρωση και σε συνδυασμό με την πολύ καλή απόδοση των αντιπάλων μου ήρθαν αυτές οι ήττες. Καμία σχέση δεν είχαν τα σημερινά παιχνίδια με αυτά που έχω δώσει σε ατομικά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια με τον Λαγογιάννη και τον Βλοτινό και είχαν θετική κατάληξη για μένα. Είναι διαφορετική η ψυχολογία, έχουν μεγάλη εμπειρία και οι αντίπαλοι και δυνάμωσαν περισσότερο όταν έκαναν καλό ξεκίνημα. Αντίθετα εγώ υπέπεσα σε λάθη στις κρίσιμες στιγμές και τα πλήρωσα. Ο Λαγογιάννης ανέβασε την απόδοσή του μετά το 1ο σετ και οφείλω ν’ αναγνωρίσω ότι έπαιξε εξαιρετικά και ο Βλοτινός απέδειξε ότι όχι απλά παραμένει ανταγωνιστικός, αλλά πρέπει κι εμείς να παίξουμε κάτι παραπάνω για να τον νικήσουμε», σχολίασε εμφανώς πικραμένος ο Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Ο μη ερχομός του Ουές ίσως έδωσε τελικά μικρή ώθηση στους αντιπάλους μας να παίξουν πιο ελεύθερα κι έκανε εμάς ν’ αποπροσανατολιστούμε. Ίσως να θεωρήσαμε ότι απλά ότι θα νικήσουμε, αλλά ότι είναι ευκαιρία να πετύχουμε και καλό σκορ. Δεν το συζητήσαμε, αλλά νομίζω ότι πέρασε από το μυαλό μας. Βέβαια οι αγώνες κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, αλλά προσωπικά είμαι απογοητευμένος από τον εαυτό μου γιατί είχα κακές επιλογές στα σημαντικότερα σημεία, γνώρισα δύο ήττες και στέρησα από την ομάδα μου τη δυνατότητα είτε να φτάσει στη νίκη, είτε να ηττηθεί με σκορ 4-3, κάτι που θα ήταν λιγότερο στενάχωρο».

Η εικόνα του ματς
Ο Α.Σ. Πέρα έκανε το τέλειο ξεκίνημα. Ο Κώστας Λαγογιάννης πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκησε με 3-0 τον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας κατά την τελευταία 5ετία Κώστα Παπαγεωργίου. Πήρε οριακά στο 1ο σετ και κυριάρχησε από τα μέσα του 2ου κι έπειτα με σωστή τακτική, συνεχείς επιθέσεις και πολύ καλή κίνηση στο τραπέζι.

Στον δεύτερο αγώνα ο Μεχντί Μπολουσά ξεδίπλωσε τις αρετές του απέναντι στον Λευτέρη Μάκρα και με νίκη 3-1 ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος διεθνής είχε από την αρχή τις λύσεις στις σταθερές μπάλες του αθλητή του Πέρα πάνω από το τραπέζι. Ήταν πιο επιθετικός και βοηθούμενος κι από το σερβίς του έβγαζε χτυπήματα στα πιο δύσκολα σημεία.

Στο τρίτο στη σειρά ματς αναμετρήθηκαν οι πρώην συμπαίκτες στον Ολυμπιακό Γιάννης Βλοτινός και Τάσος Ρηνιώτης. Ο πρώτος εμφανίστηκε καλύτερα προετοιμασμένος από κάθε άποψη για το συγκεκριμένο παιχνίδι, έβγαλε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και στις κρίσιμες στιγμές αξιοποίησε το σερβίς με το ρεβέρ. Πήρε τη νίκη με 3-1 κι ενώ χρειάστηκε να σώσει δύο σετ μπολ στην αρχή.

Πολύ κλειστό το διπλό όπου οι Βλοτινός/Λαγογιάννης αντιμετώπισαν τους Μπουλουσά/Ρηνιώτη. Οι «Πολίτες» πήραν προβάδισμα 2-0, αφού έσωσαν κι έχασαν τρία σετ μπολ στο 1ο σετ κι απάντησαν σε ένα στο 2ο! Στο 3ο σετ προηγήθηκαν 6-2. Η διαφορά καλύφθηκε άμεσα, όμως το δίδυμο του Πέρα απέκτησε ξανά τον πρώτο λόγο και παρότι έχασε πέντε ματς μπολ πανηγύρισε τη νίκη.

Αμέσως μετά κοντραρίστηκαν από τη θέση 1 των ομάδων τους ο Λαγογιάννης και ο Μπουλουσά. Ο Γάλλος επικράτησε 3-0, όμως όλα τα σετ κρίθηκαν κι εδώ με διαφορά δύο πόντων! Ο αθλητής του Ολυμπιακού είχε πιο καθαρό μυαλό και καλύτερες επιλογές στα κρίσιμα σημεία και κατάφερε όχι απλά να κρατήσει την ομάδα του στο ματς, αλλά να της ξαναδώσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση.

Στον έκτο επί μέρους αγώνα Βλοτινός και Παπαγεωργίου συναντήθηκαν πρώτη φορά μετά τον τελικό του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Τότε ο Παπαγεωργίου είχε πάρει σχετικά εύκολα τη νίκη, τώρα ο Βλοτινός ήταν έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τη διαφορετικότητα αυτού του παιχνιδιού (κομπίνα-λάστιχο του πρώτου στο ρεβέρ) και φυσικά είχε πιο δυνατή ψυχολογία. Προηγήθηκε με 2-0 σετ, ο Παπαγεωργίου βελτίωσε την απόδοσή του και ισοφάρισε και τελικά σε αγώνα για γερά νεύρα ο αθλητής του Πέρα νίκησε 3-2 στην παράταση και με τον τελευταίο πόντο να έρχεται με «σόρι».

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Πέρα-Ολυμπιακός 4-2:
Κώστας Λαγογιάννης-Κώστας Παπαγεωργίου 3-0 (12-10, 11-6, 11-4)
Λευτέρης Μάκρας-Μεχντί Μπουλουσά 1-3 (6-11, 9-11, 11-7, 11-6)
Γιάννης Βλοτινός-Τάσος Ρηνιώτης 3-1 (13-11, 11-8, 6-11, 11-6)
Λαγογιάννης/Βλοτινός-Μπουλουσά/Ρηνιώτης 3-0 (16-14, 12-10, 16-14)
Λαγογιάννης-Μπουλουσά 0-3 (9-11, 9-11, 9-11)
Βλοτινός-Παπαγεωργίου 3-2 (12-10, 11-9, 9-11, 4-11, 12-10)

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 6ης αγωνιστικής δεν καταγράφηκαν γερές κόντρες. Αξίζει να σταθεί κάποιος στο ευρύ 4-0 του Άρη Βούλας επί της Φιλίας (νίκες στο απλό από τον Γιάννη Σγουρόπουλο στον Γιώργο Κανάση, από τον Στράτο Δαμιανή στον Ανέστη Καριοφυλλίδη κι από τον Μιχάλη Τσαχάκη στον Γιάννη Γεωργαντά), αλλά και στο 6 στα 6 του Ίφιτου, που σήμερα κατέβαλλε 4-1 τον Α.Ο. Πεύκης από τον οποίο προέρχονται οι αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι. Παραμένει χωρίς νίκη η Πρόοδος, που απέτυχε να φέρει σε δύσκολη θέση τα Ταταύλα.
Στην Α1 γυναικών η 6η αγωνιστική κύλησε τόσο προβλέψιμα, που όπως το Σάββατο καμία συνάντηση δεν «τράβηξε» περισσότερο από τα πέντε επί μέρους παιχνίδια, ενώ γράφτηκε σε όλα το ίδιο σκορ υπέρ των φαβορί (4-1). Νικητές ο πρωτοπόρος Πέρα και οι δεύτεροι της κατάταξης Ολυμπιακός και Δ.Α.Ο. Ταύρου, οι οποίοι μάλιστα, είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και αναπληρωματικές νεαρές αθλήτριες.

Συνοπτικά όλα τα αποτελέσματα της ημέρας:
Στους άνδρες:
Α.Σ. Πρόοδος-Α.Ο. Ταταύλα 1-4
Άρης Βούλας-Φιλία Ορεστιάδας 4-0
Α.Ο. Πεύκης-Ίφιτος Πατρών 1-4
Α.Σ. Πέρα Αθηνών-Ολυμπιακός 4-2
Ρεπό στην 6η αγωνιστική ο Ο.Α. Χανίων

Στις γυναίκες:
Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης-Δ.Α.Ο. Ταύρου 1-4
Α.Σ. Πέρα Αθηνών-Π.Κ.Δ. Ταύρου 4-1
Φοίνικας Πειραιά-Ολυμπιακός 1-4

Δεν είχαν αγώνα σήμερα Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας και Ο.Ε.Α. Έδεσσας.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΑΝΔΡΩΝ (σε 6 αγωνιστικές)
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ Ν.-Η. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Α.Σ. Ίφιτος Πατρών 12 6-0 24-6
2. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. 11 5-1 22-6
3. Α.Σ. Πέρα Αθηνών 10 (σε 5 ματς) 5-0 20-4
4. Α.Ο. Ταταύλα 8 (σε 5 ματς) 3-2 13-10
5. Γ.Σ. Άρης Βούλας 7 (σε 5 ματς) 2-3 9-15
-. Γ.Σ. Φιλία-Ορεστιάδας 7 (σε 5 ματς) 2-3 9-17
7. Α.Ο. Πεύκης 6 (σε 5 ματς) 1-4 8-19
-----------------------------------------------------------------------
-. Α.Σ. Πρόοδος 6 0-6 13-24
9. Ο.Α. Χανίων 5 (σε 5 ματς) 0-5 3-20
# Η 8η και η 9η θέση οδηγούν στα μπαράζ παραμονής. Έχει υποβιβαστεί ήδη ο Α.Ο. Αμφιθέας, που δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (σε 6 αγωνιστικές)
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ Ν.-Η. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Α.Σ. Πέρα Αθηνών 12 6-0 24-5
2. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. 11 5-1 23-10
-. Δ.Α.Ο. Ταύρου 11 5-1 22-8
4. Φοίνικας Πειραιά 9 (σε 7 ματς) 2-5 12-22
5. Ο.Ε.Α. Έδεσσας 7 (σε 5 ματς) 2-3 10-13
------------------------------------------------------------------------
6. Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης 7 (σε 5 ματς) 2-3 10-13
-. Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας 6 (σε 5 ματς) 1-4 8-16
----------------------------------------------------------------------
8. Π.Κ.Δ. Ταύρου 6 0-6 2-24

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x