Γενικά

Σκάνδαλο ντόπινγκ τεραστίων διαστάσεων στη Ρωσία!

Είδηση-βόμβα με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει για τους Ολυμπιακούς. Η WADA αποκάλυψε την ύπαρξη κρατικού προγράμματος ντόπινγκ στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι,μετά από εκτεταμένη έρευνα 2 μηνών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πλησιάζουν και μια τελευταία εξέλιξη έρχεται να προσθέσει περαιτέρω ίντριγκα. Ανεξάρτητη έρευνα που έγινε και δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά του ντόπινγκ έδειξε πως το ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού ανέπτυξε και χρηματοδότησε πρόγραμμα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι το 2014, αλλά και σε διάφορες ακόμα διοργανώσεις και πολλά αθλήματα.

Ρώσοι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση πολιτικών επιρροών, αλλοίωναν και άλλαζαν δείγματα ούρων προκειμένου να μην εντοπίζονται απαγορευμένες ουσίες στους ελέγχους αντι-ντόπινγκ.

Ο Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε κατά την παρουσίασή της πως τα τρία σημαντικά στοιχεία των αποτελεσμάτων αφορούν τα εξής:

1. Το εργαστήριο αντί-ντόπινγκ της Μόσχας σκηνοθέτησε-για την προστασία των ντοπαρισμένων Ρώσων αθλητών- ένα κρατικό σύστημα προστασίας.

2. Το εργαστήριο αντί-ντόπινγκ στο Σότσι σκηνοθέτησε ένα μοναδικό σύστημα ανταλλαγής δειγμάτων, για να επιτρέψει στους Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν στους αγώνες.

3. Το υπουργείο αθλητισμού σκηνοθέτησε, έλεγξε και επέβλεψε την χειραγώγηση αποτελεσμάτων των αθλητών ή την ανταλλαγή δειγμάτων, με την συμμετοχή και την βοήθεια των υπηρεσιών ασφαλείας, των κέντρων προετοιμασίας και τον εργαστηρίων αντί-ντόπινγκ σε Σότσι και Μόσχα.

Παράλληλα, αναφέρει πως αντίστοιχες διαδικασίες συνέβησαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (2013), στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα (2013), στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης (2015) και στην προετοιμασία των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012).

Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο καθεστώς, επιχορηγούμενο από το κράτος, υπάρχει από το 2010. Άρχισε να αναπτύσσεται στους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2015.

Όπως ανέφερε, πάντως, ο ΜακΛάρεν, ο ίδιος δεν μπορεί να αναφέρει τα ονόματα των αθλητών που συμμετείχαν στις παράνομες δραστηριότητες. Παρά ταύτα δόθηκε στην δημοσιότητα ένας πίνακας με τα αθλήματα που επηρεάζονται, με τον στίβο και την Άρση Βαρών να είναι στην πρώτη θέση.



Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση που δημοσιεύτηκε από την WADA εδώ

Η συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, είναι το αποκορύφωμα του σκανδάλου ντόπινγκ που αφορά τη Ρωσία, αφού η ομάδα στίβου της Ρωσίας έχει ήδη αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αθλητές που αποδεδειγμένα δεν συμμετείχαν στις παράνομες δραστηριότητες να αγωνίζονται κάτω από τη σημαία της ΔΟΕ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x