Επικαιρότητα

Προς συμφωνία για τα βασικά μέτρα, εκκρεμότητα ο «κόφτης»

Παρά το γεγονός ότι θεσμοί και Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ως προς το αρχικό πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, συμφωνία στο πακέτο προληπτικών μέτρων δεν υπάρχει ακόμα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναμένεται η ανανεωμένη ελληνική πρόταση ως προς τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ύψος της δόσης που αναμένεται να κατατεθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, να είναι της τάξης των 9 - 11 δισ, καθώς η δόση που αντιστοιχούσε αν έκλεινε η αξιολόγηση τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν, ήταν 5,7 δισ, ενώ υπολογίζονται ότι θα πληρωθούν σε ληξιπρόθεσμες πληρωμές 700-800 εκατομμύρια ευρώ το μήνα μέχρι τον Οκτώβριο.

Το κράτος πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς είναι όπως είπε «καταστροφικές για την οικονομία».

«Τα 17 προαπαιτούμενα, αλλά και ο προληπτικός μηχανισμός πρέπει να νομοθετηθούν πριν από την καταβολή της δόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε πριν τα προσυπογράψουμε», πρόσθεσε.

Οσον αφορά την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή καθώς είναι θέμα εμπιστοσύνης.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x