Επικαιρότητα

Προσωπικό «Όχι» Τσακαλώτου σε Εξεταστική για το Μνημόνιο του 2010

Αποδέχεται η κυβέρνηση ως αληθή τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα της χώρας την περίοδο 1995-2013.

Απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αίτια που η χώρα μας μπήκε σε Μνημόνιο το 2010, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό απηχεί τις προσωπικές του απόψεις και όχι την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών για το «ΟΧΙ» βασίστηκε στο ότι κατά την άποψή του το κλίμα μίας εξεταστικής δεν θα βοηθούσε να εξεταστεί το ζήτημα απ’ όλες τις απαραίτητες πτυχές.

«Όλα αυτά τα ζητήματα κατά τη δική μου άποψη έχουν και ακαδημαϊκή πλευρά, να δούμε δηλαδή τα στοιχεία, αλλά έχει και πολιτική. Και δεν νομίζω ότι η Εξεταστική είναι το καλύτερο πλαίσιο για να γίνει αυτή η αντιπαράθεση. Δεν έχει πάρει θέση η κυβέρνηση, προσωπικά απαντάω. Πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο και μετά και με πολιτικά συμπεράσματα, αλλά όχι με το κλίμα μιας Εξεταστικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Η απάντησή του δόθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχονται τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα της χώρας την περίοδο 1995-2013.

Τα στοιχεία αποδείχτηκε πως διέφεραν κατά πολύ από εκείνα που είχαν κατατεθεί και είχαν εγείρει θύελλα αντιδράσεων.

«Είναι προφανές ότι δεχόμαστε τα στοιχεία που είναι της ΕΛΣΤΑΤ και τα κατέθεσε η ΤτΕ. Το θέμα είναι πώς αξιολογούνται τα στοιχεία και οι αλλαγές. Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα. Δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία γιατί είναι με άλλη μέθοδο η καταγραφή των στοιχείων», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενώ στον ισχυρισμό του κ. Κακλαμάνη ότι καταρρίπτεται ο μύθος που ήθελε την 5ετή διακυβέρνηση Καραμανλή να ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιρρίπτοντας ίσες ευθύνες και στα δύο κόμματα γιατί όπως είπε επί διακυβέρνησής τους τα έσοδα του κράτους ήταν μειωμένα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που απέδωσε στο γεγονός ότι «η φοροδιαφυγή και η μείωση των φόρων ήταν κομμάτι του συστήματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να φτιάχνουν τις κοινωνικές συμμαχίες».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x