Επικαιρότητα

«Πρώτο κόμμα και με διαφορά» ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Εχει μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο, αλλά τις τελευταίες ώρες αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για εθνικές εκλογές και βάζει τον πήχη μάλλον χαμηλά.

Ναι μεν έχει μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποφεύγει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα να μιλήσει ευθέως για εθνικές εκλογές και βάζει τον πήχη μάλλον χαμηλά. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας βάζουν ως στόχο την «πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά για να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις», χωρίς πάντως να προσδιορίζουν ποιο είναι το ποσοστό με το οποίο μπορεί να υπάρξουν και πότε αυτές οι «εξελίξεις».

Ο μόνος που έθεσε ως τώρα έναν συγκεκριμένο πήχη είναι ο Νίκος Βούτσης ο οποίος μίλησε για «νίκη με 3%», αλλά δεν απηχεί τη γενική στάση, που έχει υιοθετήσει το κόμμα του. Έχοντας υποστεί την αρνητική έκπληξη των exit poll της περασμένης Κυριακής, η Κουμουνδούρου αρκείται στη γενική εκτίμηση στην οποία συμφωνούν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις περί προβαδίσματος στις ευρωεκλογές και αποφεύγει να καλλιεργήσει προσδοκίες, που ίσως να μην δικαιωθούν. «Ας έρθει το αποτέλεσμα και μετά βλέπουμε» λένε χαρακτηριστικά.

Η εντύπωση που εκπέμπει η Κουμουνδούρου είναι ότι μόνο σε περίπτωση πολύ μεγάλης νίκης, με διαφορά δηλαδή άνω των πέντε και έξι μονάδων θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί για να στηθούν εθνικές κάλπες. Κι αυτό διότι οι μέτριες επιδόσεις στις περιφερειακές εκλογές, θεωρείται ότι ακυρώνουν ως ένα βαθμό την όποια αποδοκιμασία επιφυλάξουν οι ευρωεκλογές για την κυβέρνηση, ιδίως εάν αυτή η αποδοκιμασία κινηθεί σε λίγες μονάδες διαφορά.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Μιλάνο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «όλες οι ενδείξεις μας λένε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ευρείες συμμαχίες με αριστερές και κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης, συμμαχίες κατά της βαρβαρότητας».

Από τη Μπολόνια αργότερα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα στείλει ισχυρό και ηχηρό μήνυμα αλλαγής στις ευρωεκλογές» και σημείωσε ότι θα είναι ταυτόχρονα ένα «μήνυμα αξιοπρέπειας και συλλογικής αυτοπεποίθησης, για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που υποφέρουν από τα προγράμματα λιτότητας, θέλοντας να δείξει πως τα προβλήματα είναι κοινά και απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας για αντιμετώπισή τους από κοινού».

Έδειξε πάντως την πρόθεση να επιμείνει στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές στην περιβόητη υπόθεση των Καννών και στην επιχείρηση των Μέρκελ – Σαρκοζί να ρίξουν εκλεγμένες, αλλά μη αρεστές σε αυτούς, κυβερνήσεις χωρών. «Θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Μακιαβέλι; Ή θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και του Γκράμσι;» ήταν το ρητορικό ερώτημά του.

Μπαράζ συγκεντρώσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, αύριο θα πάει Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στην Αθήνα. Θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία την Παρασκευή μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ πιθανόν την ίδια ημέρα θα παραχωρήσει και διακαναλική συνέντευξη.

Κατά συνείδηση και υπέρ ΚΚΕ

Στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει την «ψήφο κατά συνείδηση», όπου δεν έχει υποψήφιο. Πλην των περιπτώσεων, που υπάρχει ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο και τους υποψήφιους του οποίου θα υπερψηφίσει, η Κουμουνδούρου τηρεί ουδέτερη στάση στις αναμετρήσεις.

Να ανοίξουν τα διόδια

Για να περιοριστεί η αποχή στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρχει απόφαση και παρέμβαση ώστε να ανοίξουν τα διόδια κατά το διάστημα μετακίνησης των ετεροδημοτών, προκειμένου να μην αποτελέσει το κόστος του ταξιδιού στην επαρχία εμπόδιο για τη συμμετοχή των πολιτών.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x