Επικαιρότητα

Ψηφιακός Ελ Γκρέκο… στην Αθήνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου το ελληνικό κοινό μπορεί να θαυμάσει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Ένα διαφορετικό και πρωτότυπο αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το ελληνικό κοινό στην Εθνική Γλυπτοθήκη με τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του από το Τολέδο και το Εσκοριάλ σε ψηφιακή μορφή.

Η έκθεση με τα έργα του διάσημου Κρητικού ζωγράφου θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου στις 20.00 στην προσωρινή της έδρα στο Γουδί (Εθνική Γλυπτοθήκη), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην τεράστια οθόνη, διαστάσεων 4Χ6 μ. που έχει στηθεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα κορυφαία έργα του στις φυσικές τους διαστάσεις που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αφού αφενός το κόστος μεταφοράς τους είναι απαγορευτικό και αφετέρου λόγω μεγέθους αλλά και το ότι βρίσκοντας σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα της Ισπανίας.

Στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί και χάρη στην υπερσύχρονη τεχνολογία οι συντελεστές της έκθεσης υπόσχονται ότι όσο κι αν πλησιάσει κοντά στην οθόνη ο θεατής δεν θα δει το παραμικρό pixel αφού οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας επιτρέπουν στον φακό να ‘ζουμάρει’ σε λεπτομέρειες που μόνο η θέαση του αυθεντικού έργου μπορεί να προσφέρει.

Το αφιέρωμα ξεκινά και στην οθόνη προβάλλεται το αγαπημένο Τολέδο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου όπως είναι σήμερα αλλά με τον ουρανό που είχε ο ίδιος ζωγραφίσει. Ο φακός εστιάζει στα υπέροχα μακριά δάχτυλα που ζωγράφιζε ο Θεοτοκόπουλος, στις πτυχώσεις των ρούχων, στα βλέμματα που εκφράζουν πλήθος συναισθημάτων αλλά κυρίως στην υπογραφή των έργων του με ελληνικά γράμματα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εποίη».

Τα αριστουργήματα

Στο ψηφιακό αφιέρωμα παρουσιάζονται 9 αριστουργήματα του Ελ Γκρέκο που προέρχονται από 5 μνημεία. Ξεχωρίζουν:

* Ο περίφημος «Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού», λάδι σε καμβά 2,85Χ1,73μ. από το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, την πόλη όπου εγκαταστάθηκε τους πρώτους μήνες του 1577.

inner

* Η «Αγία Τριάδα», λάδι σε καμβά 3Χ1,79 μ. από το σύνολο του Αγίου Δομήνικου του Παλιού στο Τολέδο.

inner

* «Η ταφή του Κόμη του Οργκάθ», λάδι σε καμβά 4,80Χ3,60μ. όπου ο ίδιος ο Ελ Γκρέκο εμφανίζεται στη σύνθεση κοιτώντας κατάματα τον θεατή μαζί με τον μικρό του γιο Χόρχε Μανουέλ.

inner

Η προβολή έχει διάρκεια μιάμιση ώρα και προσφέρει στον θεατή μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία με αφήγηση της διευθύντριας της Πινακοθήκης κας. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα που επιμελήθηκε το όλο εγχείρημα και υπογράφει τα κείμενα και μουσική υπόκρουση του Βαγγέλη Παπαθανασίου μαζί με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ελ Γκρέκο η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα που αποτελείται από ένα κουτί επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Το λεύκωμα περιέχει 12 έργα του ζωγράφου και ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η κ. Λαμπράκη - Πλάκα.

INFO: Εγκαίνια έκθεσης 31 Μάρτιου στις 20.00 στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος του Ελληνικού Στρατού στο Γουδί.
Είσοδος 5 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-7235937-8.

Επιμέλεια: Τασία Μπαλικούρα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x